ترامپ-هریس و بازارهایی که منتظرند!
انتخابات امریکا نزدیک است و به زودی جامعه امریکایی باید از میان کامالا هریس و ترامپ یکی را انتخاب کنند، در عین حال وضعیت بازارهای کشور به دلیل تنشهای منطقهای و احتمال پاسخ نظامی ایران شرایط خاصی را تجربه میکنند.
انتخابات امریکا نزدیک است و به زودی جامعه امریکایی باید از میان کامالا هریس و ترامپ یکی را انتخاب کنند، در عین حال وضعیت بازارهای کشور به دلیل تنشهای منطقهای و احتمال پاسخ نظامی ایران شرایط خاصی را تجربه میکنند. در این میان برخی تصمیمات ارزی سیاستگذاران و تصمیمسازان هم نوساناتی را در بازارهای مختلف شکل داده است. تنها یکی از این عوامل برای ایجاد نوسانات مستمر در بازارها کفایت میکند. فارغ از شرایط سیاسی داخل کشور، شرایط منطقهای و اخبار انتخابات امریکا و... به نظر میرسد شرایط ذهنی و رفتاری سرمایهگذاران ایرانی و شرایط خاص هر بازار تعیینکننده رالی بعدی در بازارهای مالی خواهد بود. هر کدام از بازارهای 5گانه کشور شامل بازار مسکن، بازار ارز، طلا، خودرو و بورس با تحولات و احتمالات همراه خواهد بود. در ادامه نگاهی به شرایط بازارها و واکنش احتمالیشان تا پایان سال خواهم داشت.
بازار مسکن: معاملات در بازار مسکن تقریبا از نفس افتاده است و چیزی تا مرگ معاملات باقی نمانده است. به عبارت روشنتر، بازار مسکن در رکود کامل فرو رفته است. حتی معاملات تهاتری نیز دیگر در این بازار انجام نمیشود و به دلیل رکود گسترده، شاهد توقف ساخت بسیاری از واحدهای در حال ساخت هستیم. تا قبل از این، به دلیل نبود خریدار و نبود نقدینگی شاهد افت معاملات بودیم اما افزایش قیمت دلار در هفتههای اخیر نه تنها کمکی به رشد معاملات مسکن نکرد بلکه تاثیر منفی بر بازار گذاشت و باعث شد فروشندگان یا از فروش منصرف شوند یا قیمتهای پیشنهادیشان را افزایش دهند! به طور کلی میتوان گفت افزایش قیمت دلار خبر خوبی برای مسکن نیست و مسکن در بهترین حالت تا شب عید و حتی سه ماهه سال آینده به اندازه تورم رشد خواهد کرد، بنابراین اگر نگوییم کاهش قیمت عمومی، در بهترین حالت رکود تورمی در انتظار مسکن است. رویکردهای سوداگرانه و سفتهبازی هنور
در بازار مسکن وجود دارد و چنانچه این رویکردها با نوسانات ارزی و انتظارات تورمی همراه شود، بازار را وارد دالان تاریک رکود تورمی میکند.
خودرو: بازار خودرو یکی دیگر از بازارهایی است که از فضاي حاکم بر عرصههای سیاسی و راهبردی تاثیر میپذیرد. واقع آن است که تا حالا بازار خودرو را اینگونه بدون مشتری ندیده بودم. قیمت برخی خودروها در سایتهای فروش خودرو از قیمت عرضه خودرو در نمایندگیها هم پایینتر آمده و حتی فروش اقساطی نیز کمکی به بازار نکرده است. افت قیمت وارداتیها و لوکسها بیشتر است و بعید است تا شب عید که تقاضای سنتی خودرو بالا میرود، فعلا خبری در بازار خودرو باشد. اما برای مصرفکنندگان فرصت خوبی برای خرید پیش آمده است. در مورد بازار خودرو هم نمیتوان نوید رونق و بهبود را داشت و باید منتظر تحولات آینده برای این بازار ماند.
بازار طلا و ارز: طلا و ارز همیشه مشتری خاص خودشان را دارند و در آستانه انتخابات امریکا هم ممکن است نوساناتی در این بازار به وجود بیاید. با این وجود من به هیچ عنوان بازاری که در آن هم قیمت دلار داخلی و هم قیمت جهانی طلا رشد کرده و سکه هم توسط بانک مرکزی با حباب فروخته میشود سرمایهگذاری نمیکنم حتی اگر از اینجا هم ۲۰درصد دیگر بالاتر برود. یک نکته هم درخصوص سکه عرض کنم که در مواقعی که دیدگاه بازار فروش باشد به راحتی نمیتوانید تعداد زیادی سکه را در یک روز نقد کنید از منظر سرعت نقدشوندگی واحدهای صندوقهای طلا گزینه بهتری هستند.
بازار بورس: در مورد بازار بورس قبلا هم توضیح داده شد که وضعیت بازار سهام با پیچیدگیها و نوسانات عجیب و غریب همراه شده است. پس از دورهای نزول یک وضعیت بهبود نسبی در بازار نمایان ميشود و دوباره باز هم نزول و... آنچه درخصوص بورس میتوان گفت آن است که این بازار نیازمند تزریق نقدینگی سنگین است تا بخشی از فشارها از این بازار برداشته شود. برگرداندن مجدد دامنه به يك درصد هم در حال حاضر کارساز نیست و بدون تزریق پول، فقط باعث مرگ کامل معاملات خواهد شد. بحران و رکود بیسابقهای در بورس شکل گرفته است و احتمال سرایت این بحران به سایر بازارهای مالی و بانکی کشور وجود دارد.