«نقشه راه آب» به كمك منابع آبي آمد
در پي مصرف بيرويه منابع تجديدپذير آب و تهديد جدي براي پايداري منابع آبي كشور، وزارت نيرو از برنامهاي به نام «نقشه راه آب» رونمايي كرده كه هدف آن بازگرداندن تعادل به سيستم آب كشور تا افق ۱۴۲۰ است.
در پي مصرف بيرويه منابع تجديدپذير آب و تهديد جدي براي پايداري منابع آبي كشور، وزارت نيرو از برنامهاي به نام «نقشه راه آب» رونمايي كرده كه هدف آن بازگرداندن تعادل به سيستم آب كشور تا افق ۱۴۲۰ است. بهگزارش ايسنا، در شرايط فعلي، مصرف منابع آب تجديدپذير كشور به حدود ۹۴ ميليارد مترمكعب رسيده است، درحالي كه طبق استانداردهاي پايدار، ايران تنها مجاز به مصرف ۴۰ درصد از حجم منابع تجديدپذير خود يعني حدود ۴۰ ميليارد مترمكعب است. «نقشه راه آب» به عنوان چارچوبي براي مديريت مصرف و تامين آب با هدف رفع ناترازي طراحي شده، براساس اين برنامه، مقرر شده است كه مصرف آب متعارف تا سال ۱۴۲۰ به ۶۷ ميليارد مترمكعب كاهش يابد و در عوض استفاده از منابع آب نامتعارف (مانند آب دريا و پساب) به ۱۰.۴ ميليارد مترمكعب افزايش يابد. بخش كشاورزي كه عمده مصرف منابع آب تجديدپذير را به خود اختصاص ميدهد، يكي از چالشهاي اصلي در مديريت منابع آبي است. طبق سند «ملي و دانشبنيان امنيت غذايي»، مصرف آب در بخش كشاورزي بايد تا سال ۱۴۱۱ به ۵۱ ميليارد مترمكعب كاهش يابد. اين سند با هدف تضمين امنيت غذايي كشور، از طريق اجراي الگوي كشت و بهينهسازي مصرف در بخش كشاورزي تدوين شده است. بخش صنعت و خدمات نيز در اين نقشه مورد توجه قرار گرفتهاند. طبق برنامه، مصرف آب در بخش صنعت تا افق ۱۴۲۰ از ۳.۷ ميليارد مترمكعب به ۷.۸ ميليارد مترمكعب افزايش خواهد يافت. از اين مقدار، ۵۵ درصد مصرف از منابع آب نامتعارف (آب دريا و پساب) و ۴۵ درصد از منابع آب درون سرزميني تامين ميشود. عيسي بزرگزاده ، سخنگوي صنعت آب كشور در اين باره توضيح داد كه ارزش افزوده بالا و اشتغالزايي بخشهاي صنعت و خدمات، اهميت استفاده بهينه از منابع آبي براي اين بخشها را دو چندان كرده است.
درنهايت، نقشه راه آب به عنوان راهبردي ملي براي مديريت منابع آب كشور، گامي كليدي در حل بحران آب در ايران به شمار ميرود. اين نقشه با هدف كاهش مصرف از منابع تجديدپذير و افزايش استفاده از منابع نامتعارف، پاسخي به چالشهاي موجود ناشي از تغييرات اقليمي و افزايش تقاضاي آب است.