جدال ريسكها در بازار
بورس تهران هفته جديد خود را با سبزپوشي آغاز كرد تا مجدد بتواند اعتماد سرمايهگذاران را جلب كند و شرايط بهتري را براي سرمايهگذاران رقم بزند. درست است اين روزها شاخص كل بورس سبزپوش شده؛ اما بررسي معاملات نشان ميدهد كه بازار بيش از هرچيزي از كمبود پول و نقدينگي رنج ميبرد و اگر اين مولفه توسط مسوولان درمان شود، آن زمان روزهاي طلايي بورس نيز آغاز خواهد شد.
بورس تهران هفته جديد خود را با سبزپوشي آغاز كرد تا مجدد بتواند اعتماد سرمايهگذاران را جلب كند و شرايط بهتري را براي سرمايهگذاران رقم بزند. درست است اين روزها شاخص كل بورس سبزپوش شده؛ اما بررسي معاملات نشان ميدهد كه بازار بيش از هرچيزي از كمبود پول و نقدينگي رنج ميبرد و اگر اين مولفه توسط مسوولان درمان شود، آن زمان روزهاي طلايي بورس نيز آغاز خواهد شد.
طي چند ماه اخير تقريبا يك جمله در بازار تكرار شده است «بورس تهران با مشكل كمبود نقدينگي مواجه است و تزريق پول پرقدرت ميتواند بازارها را صعودي سازد.» اين جمله روزانه توسط افراد مختلف با روشهاي مختلف تكرار شده است.
اگر بخواهيم منطقي نگاه كنيم شرايط به همين شكل است و بازار سهام بيش از هر چيزي از كمبود پول رنج ميبرد، البته اين كمبود پول در كنار كمبود اعتماد باعث شده كه روزهاي خوش بورس تبديل به روزهاي ناخوش شود. طي چهارسال اخير اغلب سهام بازار در كف قيمتي خود بودهاند و نتوانستهاند رشد خوبي داشته باشند. بورس تهران در اين مدت سه دولت و چندين رييس مختلف به خود ديد؛ اما تا به امروز هيچ يك نتوانستهاند شرايط خوبي براي بازار سرمايه رقم بزنند.
البته بايد به اين نكته توجه داشت كه دولت چهاردهم به تازگي كار خود را شروع كرده و به عقيده كارشناسان احتمالا تا چند ماه آينده دولت بتواند شرايط بهتري را براي بازار رقم بزند. درست است تا به امروز دولت چهاردهم و رييس سازمان بورس به صورت كلامي از بازار سرمايه حمايت كردهاند؛ اما بايد منتظر ماند و ديد كه آيا مسوولان به صورت عملي نيز كاري براي بورس انجام ميدهند يا خير؟
بازار سرمايه پس از شروع به كار دولت جديد سبزپوش شد؛ اما در همان ابتداي كار مساله حمله هوايي ا سراييل به لبنان پيش آمد كه در پي آن سيد حسن نصرالله به شهادت رسيد، از آن روز تا به امروز بورس تهران با روند نزولي مواجه شده و نتوانسته شرايط بهتري براي سرمايهگذاران رقم بزند. ريزش طولاني مدت بازار سرمايه را نميتوان تنها از اين موضوع دانست؛ اما بهطور كلي ريسك سيستماتيك بهطور جدي بازار سهام را تحت تاثير قرار داده و باعث شده كه بورس روزهاي خوشي را سپري نكند.
بورس دوباره نزولي ميشود؟
محمدرضا اعلمي، كارشناس بازار سرمايه درخصوص شرايط بازار سرمايه نوشت: «جهت سنجش بازار سرمايه لازم است حداقل 10 روز معاملاتي را مورد بررسي قرار داد و صرفا بر اساس مثبت شدن دو يا سه روزه نميتوان روند كلي بازار را مثبت در نظر گرفت. مشخص شدن روند بازار سرمايه به سپري شدن زمان احتياج دارد. از سوي ديگر با توجه به اينكه در حال حاضر درگير تنشهاي منطقهاي هستيم و ريسك پاسخ ايران به رژيم صهيونيستي وجود دارد، ميتوان در نظر گرفت كه با قوت گرفتن احتمال پاسخ نظامي ايران، مجددا شاهد ريزش و بازگشت روند بازار باشيم.
به نظر ميرسد سه روز مثبت شدن بازار تحت تاثير برخي اخبار و شايعات باشد و با توجه به سنگين بودن ريسك سيستماتيك، احتمال پيشروي روند مثبت در كوتاهمدت اندك است. در صورتي كه اين ريسك كاهش يافته و احتمال درگيري كاسته شود، ميتوان چشمانداز بازار سرمايه را سنجيد. تزريق پول و حمايت از بازار به ايجاد روند مثبت در سه روز معاملاتي اخير كمك كرد؛ اما كليت بازار بر اين باور نيست كه قرار است بازار سرمايه صعودي باشد. طي دو روز گذشته نيز تقريبا صندوقهاي طلا مثبت بودند كه بيانگر احتمال ورود مجدد پول به صندوقهاي طلا است. بودجه ۱۴۰۴ نسبت به سال گذشته انبساطيتر بسته شده، اما فروش اوراق نسبت به سال گذشته ۱۷۵ درصد افزايش يافته كه اين موضوع موجب تضعيف بازار ميشود. اميد است تصميمات بيشتر از جانب بازار سرمايه اتخاذ شوند؛ ضمنا در بلندمدت در صنايع مختلف كشور بايد به سمت حذف قيمتگذاري دستوري پيش برويم. همچنين تك نرخي شدن دلار و كاهش نرخهاي مختلف موجود ميتواند به ايجاد يك بازار شفاف كمك كند.»
بازار از دريچه معاملات
طي اولين روز كاري هفته يعني شنبه 12 آبان 1403، شاخص كل بورس و شاخص فرابورس با يكديگر واگرايي داشتند و يكي از شاخصها مثبت و شاخص ديگري منفي شد. در روز مذكور شاخص كل بورس تهران با افزايش 5 هزار و 69 واحدي معادل 0.25 درصدي نسبت به روز گذشته توانست در محدوده 2 ميليون و 61 هزار واحدي بايستد. شاخص هم وزن نيز با رشد ناچيز 31 واحدي در سطح 670 هزار و 498 واحدي ايستاد.
در مقابل شاخصهاي فرابورس نزولي شدند و شاخص كل بورس با كاهش 79 واحدي نسبت به معاملات روز گذشته در تراز 21 هزار و 196 واحدي ايستاد. همچنين شاخص كل هم وزن فرابورس نيز با كاهش 237 واحدي به عدد 117 هزار و 138 واحدي رسيد. در معاملات روز گذشته ارزش معاملات خرد نسبت به آخرين روز هفته گذشته كاهش داشت و به 4400 ميليارد تومان رسيد. ضمن اينكه بر خلاف هفته گذشته، بازار اين هفته را با خروج پول حقيقي آغاز كرد و بيش از 180 ميليارد تومان هم خروج سرمايه به ثبت رسيد. در اين روز نمادهاي ذوب، وبملت، خودرو، شستا، فولاد، دي، خاور، بترانس، حفارس و شپنا بيشترين تاثير را بر روي حجم معاملات داشتند. همچنين نمادهاي فولاد، فملي، نوري، شپديس، كچاد، شپنا، بوعلي، وغدير، خودرو و كگل توانستند بيشترين تاثير را بر روي شاخص بگذارند.
صندوقهاي ويستا، درسا، رماس، پادا، موج، صدف، ثروتساز، پيروز، اكسيژن، پرتو، هومان، فرصت، زرين، خودران، بهين رو، اتوآگاه، افق ملت، بذر، نارين، جاودان، سلام، فراز، ثروتم، رشدي كيان و آوا در ليست صندوقهاي مثبت اين روز قرار گرفتند.
در اين روز 75 درصد از نمادهاي بازار در محدوده منفي كار خود را خاتمه دادند و بار مثبت شدن شاخص كل بر دوش شاخصسازان بود. از سوي ديگر سرانه خريداران حقيقي 36.5 ميليون تومان به ثبت رسيد كه 90 درصد سرانه فروش معاملهگران حقيقي بود. گروه فلزات اساسي، خودرويي و بانكيها بيشترين ارزش معاملات بورس را به خود اختصاص دادند و گروه خودرويي معاملاتي را پشت سر گذاشتند .
فلزات اساسي ضمن اينكه بيشترين ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند، بيشترين ورود پول حقيقي را هم داشتند و در مجموع 29.5 ميليارد تومان پول حقيقي وارد اين گروه شد. گروه سرمايهگذاري با 21.4 ميليارد تومان در رتبه دوم قرار داشت. در سمت مقابل صندوقها و بانكها شاهد بيشترين خروج پول حقيقي بودند و به ترتيب 135.7 و 76.5ميليارد تومان سرمايه حقيقي از اين دو گروه خارج شد.