بايدها و نبايدهاي استفاده از سرويس‌هاي هوش مصنوعي

۱۴۰۳/۰۸/۱۳ - ۰۱:۰۸:۳۱
|
کد خبر: ۳۲۴۶۵۲

استفاده از هوش مصنوعي در زندگي روزمره مي‌تواند مزاياي زيادي داشته باشد، ازجمله افزايش كارايي و صرفه‌جويي در زمان؛ اما بايد به اين نكته توجه كرد كه داده‌هايي كه به اين سرويس‌ها ارايه مي‌دهيم ممكن است حريم خصوصي ما را تحت تاثير قرار دهد.

استفاده از هوش مصنوعي در زندگي روزمره مي‌تواند مزاياي زيادي داشته باشد، ازجمله افزايش كارايي و صرفه‌جويي در زمان؛ اما بايد به اين نكته توجه كرد كه داده‌هايي كه به اين سرويس‌ها ارايه مي‌دهيم ممكن است حريم خصوصي ما را تحت تاثير قرار دهد. به گزارش ايسنا، بسياري از افراد از عواقب جمع‌آوري و تحليل داده‌ها آگاه نيستند و ممكن است اطلاعات حساسي را بدون احتياط به اشتراك بگذارند؛ همچنين الگوريتم‌هاي هوش مصنوعي ممكن است به‌صورت نادرست يا مغرضانه عمل كنند و نتايج نادرستي ارايه دهند؛ بنابراين، مهم است كه در استفاده از اين فناوري‌ها دقت و آگاهانه عمل كنيم. در همين رابطه علي‌اصغر زارعي، مدرس دانشگاه در گفت‌وگو با ايسنا اظهار كرد: همان‌طور كه در اين روزها ملاحظه مي‌كنيد هوش مصنوعي AI به سرعت در حال تغيير شيوه تعامل ما با تكنولوژي است و ابزارهايي مانند ChatGPT و Copilot به كاربران امكان مي‌دهند تا به‌راحتي به سوالات پاسخ دهند، كد توليد كنند و در انجام وظايف روزمره كمك كنند. با اين‌ حال، استفاده از اين سرويس‌ها بدون توجه به امنيت و حريم خصوصي مي‌تواند خطراتي به همراه داشته باشد. وي افزود: اطلاعات حساسي كه به اين ابزارها داده مي‌شود، ممكن است در معرض دسترسي غيرمجاز قرار گيرد؛ بنابراين حفظ امنيت و حريم خصوصي بايد در اولويت قرار گيرد. كاربران بايد بااحتياط عمل كرده و از اشتراك‌گذاري اطلاعات حساس خودداري كنند. استفاده از بات‌هاي هوش مصنوعي مثل Copilot و ChatGPT مي‌تواند بسيار مفيد باشد، اما نبايد از حفظ امنيت و حريم خصوصي غافل باشيد. اين كارشناس ارشد مديريت سيستم‌هاي اطلاعاتي - مهندسي فناوري و اطلاعات- با بيان اينكه پنج مورد از بايدهاي امنيتي سرويس‌هاي هوش مصنوعي كه حتما بايد آنها را انجام بدهيد، تشريح كرد: در قدم اول بايد از اطلاعات شخصي‌تان محافظت كنيد، چراكه محافظت از اطلاعات شخصي در مكالمات با بات‌هاي هوش مصنوعي اهميت بالايي دارد. با اشتراك‌گذاري جزييات حساس، مانند اطلاعات پروژه‌ها يا داده‌هاي محرمانه، ممكن است به سوءاستفاده از اطلاعات شما منجر شود. اين اطلاعات مي‌تواند به‌راحتي در دسترس افراد غيرمجاز قرار گيرد و حريم خصوصي شمارا به خطر بيندازد. وي افزود: همچنين سوءاستفاده از اين اطلاعات مي‌تواند به هك شدن حساب‌هاي شما يا كلاهبرداري مالي منجر شود؛ بنابراين، بهتر است از ارايه هرگونه جزييات شخصي و حساس خودداري كرده و تنها اطلاعات عمومي و غير حساس را به اشتراك بگذاريد. با اين كار، مي‌توانيد از مزاياي هوش مصنوعي بهره‌مند شويد بدون اينكه ريسك‌هاي جدي براي خود ايجاد كنيد. حساس در مورد پروژه‌ها يا اطلاعات محرمانه‌تان خودداري كنيد.

 

لزوم استفاده از سرويس‌ها  و پلتفرم‌هاي معتبر

زارعي در ادامه صحبت‌هايش گفت: همچنين بايد از سرويس‌ها و پلتفرم‌هاي معتبر استفاده كرد، چون استفاده از سرويس‌ها و پلتفرم‌هاي معتبر و شناخته‌شده براي تعامل با بات‌هاي هوش مصنوعي اهميت زيادي دارد. اين پلتفرم‌ها معمولا داراي استانداردهاي امنيتي بالايي هستند كه به حفاظت از داده‌هاي كاربران كمك مي‌كند. قبل از استفاده از هر بات هوش مصنوعي، حتما سياست‌هاي حريم خصوصي آن را بررسي كنيد تا بدانيد چگونه از اطلاعات شما استفاده مي‌شود. به گفته او اين سياست‌ها شامل نحوه جمع‌آوري، ذخيره‌سازي و اشتراك‌گذاري داده‌ها هستند. همچنين، ازآنجاكه برخي پلتفرم‌ها ممكن است اطلاعات شمارا به اشخاص ثالث منتقل كنند، آگاهي از اين موضوع مي‌تواند به شما در اتخاذ تصميمات آگاهانه كمك كند. با انتخاب سرويس‌هاي معتبر مي‌توانيد از امنيت داده‌هاي خود اطمينان حاصل كنيد و خطرات احتمالي را به حداقل برسانيد. درنهايت، هميشه به‌روز باشيد و از آخرين اخبار و تغييرات در سياست‌هاي حريم خصوصي مطلع شويد. اين كارشناس با تاكيد بر اينكه بايد كاربران حواس‌شان به تنظيمات امنيتي سرويس‌هاي هوش مصنوعي كه استفاده مي‌كنند، باشد، ادامه داد: استفاده از سرويس‌هاي هوش مصنوعي نيازمند توجه به تنظيمات امنيتي آنهاست؛ اولا، هر پلتفرم معمولا گزينه‌هايي براي تنظيم حريم خصوصي و امنيت دارد كه بايد آنها را بررسي كنيد. اين تنظيمات مي‌توانند شامل كنترل دسترسي به داده‌ها و نحوه اشتراك‌گذاري اطلاعات باشند. ثانيا، با فعال‌سازي گزينه‌هاي امنيتي، مي‌توانيد از حفاظت بيشتري براي داده‌هاي خود اطمينان حاصل كنيد. همچنين به‌روزرساني‌هاي امنيتي كه توسط پلتفرم ارايه مي‌شود را دنبال كنيد تا از آخرين تغييرات آگاه باشيد. وي تصريح كرد: علاوه بر اين، استفاده از رمزهاي عبور قوي و احراز هويت دومرحله‌اي نيز مي‌تواند به افزايش امنيت كمك كند. درنهايت همواره به سياست‌هاي حريم خصوصي سرويس‌ها توجه كنيد تا بدانيد چگونه از اطلاعات شما استفاده مي‌شود.

 

تاكيد بر مديريت دسترسي‌ها به برنامه‌هاي هوش مصنوعي

به گفته زارعي مديريت دسترسي‌ها به برنامه‌هاي هوش مصنوعي يكي از جنبه‌هاي كليدي امنيت اطلاعات است و ابتدا بايد شناسايي كنيد كه كدام اطلاعات حساس وجود دارد و چه برنامه‌هايي به آن دسترسي دارند سپس محدود كردن دسترسي بات‌ها به اين اطلاعات بسيار مهم است؛ به‌طوري‌كه تنها اطلاعات ضروري براي عملكرد آنها در دسترس باشد. او در ادامه صحبت‌هايش تاكيد كرد اين كار مي‌تواند شامل استفاده از سياست‌هاي دسترسي مبتني بر نقش (RBAC) باشد كه به هر كاربر يا برنامه تنها اجازه دسترسي به اطلاعات مورد نياز را مي‌دهد. همچنين بايد به‌طور منظم دسترسي‌ها را بررسي و به‌روزرساني كنيد تا از انطباق با نيازهاي امنيتي اطمينان حاصل شود. درنهايت، آموزش كاربران در مورد اهميت مديريت دسترسي و خطرات احتمالي ناشي از دسترسي غيرمجاز نيز ضروري است. با اين اقدامات مي‌توانيد ريسك‌هاي امنيتي را كاهش دهيد و از اطلاعات حساس خود محافظت كنيد. علاوه بر موارد گفته شده براي اطمينان از امنيت و كارايي بات‌هاي هوش مصنوعي، دانلود اپليكيشن‌ها و سرويس‌ها از مار كت‌هاي معتبر بسيار مهم است. وي ادامه داد: اين ماركت‌ها معمولا فرآيندهاي بررسي و تاييد امنيتي را براي نرم‌افزارها انجام مي‌دهند كه به كاهش خطر وجود بدافزارها و آسيب‌پذيري‌ها كمك مي‌كند. همچنين به‌روزرساني مداوم نرم‌افزارها به اين معني است كه شما از آخرين ويژگي‌ها و اصلاحات امنيتي بهره‌مند مي‌شويد. به‌روزرساني‌ها معمولا شامل رفع اشكالات و بهبودهاي عملكرد هستند كه مي‌توانند تجربه كاربري را بهبود ببخشند. علاوه بر اين، با به‌روزرساني، آسيب‌پذيري‌هاي شناخته‌شده كه ممكن است مورد سوءاستفاده قرار گيرند، برطرف مي‌شوند؛ بنابراين استفاده از نسخه‌هاي قديمي نرم‌افزار مي‌تواند ريسك‌هاي امنيتي را افزايش دهد. درنهايت اين اقدامات به حفظ يك محيط امن و پايدار براي بات‌هاي هوش مصنوعي كمك مي‌كند.

در استفاده از سرويس‌هاي هوش مصنوعي به اعتقاد كارشناسان، كاربران نبايد اطلاعات شخصي را با سرويس‌هاي هوش مصنوعي براي دريافت پاسخ به پرسش‌هاي‌شان به اشتراك بگذارند، چون انجام اين كار مي‌تواند خطرات جدي به همراه داشته باشد. اين اطلاعات شامل شماره كارت اعتباري، رمز عبور، شماره تلفن و آدرس منزل هستند كه در صورت افشا مي‌توانند منجر به سرقت هويت يا كلاهبرداري مالي شوند. بات‌هاي هوش مصنوعي ممكن است به‌طور موقت ذخيره‌سازي اطلاعات را انجام دهند و در صورت عدم امنيت مناسب، اين داده‌ها در معرض دسترسي غيرمجاز قرار مي‌گيرند. همچنين بسياري از اين سرويس‌ها ممكن است از داده‌هاي شما براي اهداف تجاري استفاده كنند كه مي‌تواند حريم خصوصي شمارا تهديد كند. به همين دليل هميشه بايد احتياط كنيد و از به اشتراك‌گذاري اطلاعات حساس خودداري كنيد. استفاده از نام مستعار يا اطلاعات عمومي به‌جاي اطلاعات واقعي مي‌تواند راهي براي حفظ امنيت شما باشد. درنهايت به ياد داشته باشيد كه امنيت آنلاين به خود شما بستگي دارد و بايد با دقت عمل كنيد. در قدم بعدي كاربران نبايد اطلاعات محرمانه سازماني خود را با هوش مصنوعي به اشتراك بگذارند. درباره چرايي آن بايد گفت كه مي‌تواند عواقب جدي داشته باشد؛ اين اطلاعات شامل جزييات پروژه‌ها، برنامه‌هاي آتي و استراتژي‌هاي تجاري هستند كه در صورت افشا مي‌توانند به رقبا يا افراد غيرمجاز دسترسي پيدا كنند. بات‌هاي هوش مصنوعي ممكن است اطلاعات را ذخيره كرده و از آنها براي تحليل‌هاي آينده استفاده كنند كه اين امر مي‌تواند به آسيب به موقعيت رقابتي سازمان منجر شود. خطرات امنيتي مانند سرقت هويت يا كلاهبرداري نيز وجود دارد. توصيه مي‌شود كه تنها اطلاعات عمومي و غير حساس را با اين سيستم‌ها به اشتراك بگذاريد. براي حفظ امنيت داده‌ها، بايد سياست‌هاي داخلي را رعايت كرده و آموزش‌هاي لازم را براي كاركنان فراهم كنيد. درنهايت هميشه بايد نسبت به عواقب احتمالي اشتراك‌گذاري اطلاعات حساس آگاه باشيد.

علاوه بر موارد گفته شده كارشناسان توصيه مي‌كنند كه نبايد به‌صورت كامل به پاسخ‌هاي سرويس‌هاي هوش مصنوعي اعتماد كرد. اعتماد به اطلاعات خروجي سرويس‌هاي هوش مصنوعي بايد بااحتياط و دقت انجام شود. اين سيستم‌ها، هرچند قدرتمند و پيشرفته هستند، اما ممكن است خطاهايي داشته باشند يا نتايج نادرستي ارايه دهند. به همين دليل، هميشه بايد خروجي‌ها را موردبررسي و تاييد نهايي قرار دهيد. اطلاعات ممكن است ناقص، قديمي يا غير مرتبط باشند و به همين دليل، تحليل دقيق و انتقادي ضروري است. همچنين، زمينه و هدف استفاده از اين اطلاعات را در نظر بگيريد تا اطمينان حاصل كنيد كه نتيجه‌گيري‌ها منطقي و معتبر هستند. درنهايت تركيب دانش انساني باقدرت هوش مصنوعي مي‌تواند بهترين نتايج را به همراه داشته باشد. لذا همواره بايد به بازبيني و ارزيابي مجدد اطلاعات توجه كنيد. آنها همچنين تاكيد مي‌كنند كه نبايد به كودكان اجازه داد كه بدون نظارت از سرويس‌هاي هوش مصنوعي استفاده كنند. اين سرويس‌ها ممكن است به اطلاعات حساس و پيچيده‌اي دسترسي پيدا كنند كه براي سنين پايين مناسب نيست. كودكان ممكن است نتوانند محتواي نامناسب يا خطرناك را تشخيص دهند و درنتيجه در معرض خطرات آنلاين قرار بگيرند. همچنين اطلاعات نادرست يا گمراه‌كننده مي‌تواند تاثير منفي روي درك و نگرش آنها بگذارد. نظارت والدين به آنها كمك مي‌كند تا از منابع معتبر استفاده كرده و در مورد اطلاعاتي كه دريافت مي‌كنند، بحث و گفت‌وگو كنند.