مكران براي سرمايه‌گذاري آماده است

۱۴۰۳/۰۸/۱۳ - ۰۱:۱۶:۰۲
|
کد خبر: ۳۲۴۶۶۰

محمد قاسمي، سرپرست معاونت اقتصادي سازمان برنامه‌وبودجه در نشست كميسيون خدمات فني مهندسي و احداث اتاق ايران درباره توسعه مكران گفت: رييس‌جمهوري‌خواهان گزارش درست و متقن از منطقه است كه با بازديد محلي، گزارشي دقيق ارايه شد.

محمد قاسمي، سرپرست معاونت اقتصادي سازمان برنامه‌وبودجه در نشست كميسيون خدمات فني مهندسي و احداث اتاق ايران درباره توسعه مكران گفت: رييس‌جمهوري‌خواهان گزارش درست و متقن از منطقه است كه با بازديد محلي، گزارشي دقيق ارايه شد. مكران ظرفيت منطقه‌اي بي‌نظير و بكري دارد و براي سرمايه‌گذاري آماده است. به لحاظ آب كفايت لازم را دارد تا در دو سه سال به كشت و صنعت خوبي تبديل شود. به لحاظ جايابي صنايع و فعاليت‌ها گزارش دقيق انجام‌شده است. وزارت خارجه درباره روابط بين‌المللي اين منطقه بررسي‌هايي انجام داده است.

قاسمي تصريح كرد: عملاً فرض ما اين است كه الگوي نويني از حكمراني كشور در آنجا شكل بگيرد و سرمايه‌گذار خصوصي درگير مسائل بوروكراتيك نشود.

سرپرست معاونت اقتصادي سازمان برنامه‌وبودجه افزود: ارتقاي مدارس و هنرستان‌هاي منطقه مورد توجه است تا آموزش فني و حرفه‌اي انجام شود. دو بيمارستان مهم بايد در ميناب و چابهار ارتقا يابد. در حوزه‌هاي سخت‌افزاري و نرم‌افزاري فكر شده و اولين گام در بودجه ۱۴۰۴ برداشته خواهد شد تا اين منطقه به منطقه آماده سرمايه‌گذاري تبديل شود. برخي از طرح‌ها را سرمايه‌گذارها ارايه كرده‌اند كه در دست بررسي است.

در ادامه اين نشست سيد جعفر حسيني، رييس امور آمايش سرزمين و توسعه منطقه‌اي سازمان برنامه‌وبودجه گفت: مهم‌ترين سند بالادستي سند آمايش سرزميني است. اگر زماني محور توسعه در ايران غرب كشور بود و شرق كم‌رنگ بود، الان به محور شرق توجه شده است. در اواخر دهه ۹۰ مطالعات آمايش به نتيجه رسيد ه كه شرق پتانسيل بالايي دارد. قلمرو مستعد توسعه الگوي مطلوب سرمايه‌گذاري استقرار جمعيت و زيرساخت‌ها در سند آمايش مشخص شد.

وي افزود: ۳۱ سند استاني داريم كه به‌موازات سند آمايش ملي منتشر شده است. در سال ۱۳۹۹ تصويب‌نامه تصويب‌شده و تا فعاليت توسعه‌اي كشور مبتني بر سند آمايش سرزميني سال ۱۳۹۹ باشد.

حسيني ادامه داد: در حوزه مكران تنها نقطه سند آمايش و سند توسعه منطقه‌اي داريم. مكران در حال حاضر، ۷ ميليون هكتار وسعت توسعه دارد. در توسعه فضايي مكران و در سند آمايش، شهر چابهار شهر سطح يك در نظر گرفته‌شده است كه قرار است بار توسعه‌اي را بر عهده گيرد. در چابهار بيمارستاني كه خدمات ملي ارايه مي‌دهد بايد داشته باشيم. چابهار بيمارستان خوب و قطبي ندارد كه بعد از سند توسعه و سند توسعه مكران تأييد شده است.

حسيني افزود: در اين سند اولويت‌هاي توسعه‌اي اين منطقه مشخص‌شده است. ۱۲ رسته داراي اولويت و پهنه‌بندي آنها براي حوزه‌هاي اقتصادي مشخص‌شده است. در مدل توسعه مكران به توسعه منطقه‌اي توجه شده و مكران فرصت توسعه‌اي براي ايران است.

او ادامه داد: در باب انتخاب اين مدل توسعه ايده‌هاي فراواني وجود دارد. سازمان برنامه‌وبودجه مي‌خواهد شيوه جديدي در مشاركت مالي در مكران پيگيري كند تا براي بقيه بخش‌ها اين الگويي موفق باشد. اول اينكه واگرايي كسب‌وكار با طرح توسعه اتفاق نيفتد. جاهايي بخش خصوصي از بخش دولتي تضمين و تسهيل فرآيند مي‌خواهد نه زيرساخت.

حسيني تصريح كرد: اگر كل بخش را با بخش دولتي يا غيردولتي جلو ببريم، هزينه‌ها خيلي بالا خواهد بود؛ بايد طرح‌ها را با همكاري بخش خصوصي و دولت پيش ببريم و اين همان شركت راهبردي است. در طرح توسعه مكران مسائل و چالش‌هاي زيست‌محيطي موردتوجه قرار گيرد و اين فرآيندها تسريع شود. در حوزه آب، سازمان گام‌هايي برداشته است؛ در محيط‌زيست تلاش‌هايي شده تا با توجه به شرايط كشور مدل توسعه‌اي را در اين منطقه تمرين كنيم.