تجديدپذيرها در بورس!
تعرفه برق تجديدپذير براي اعمال در قبوض صنايع مشمول ماده ۱۶ قانون جهش توليد دانش بنيان و دستگاههاي اجرايي مشمول ماده ۵ قانون خدمات كشوري براي ماه آبان ۱۴۰۳ اعلام شد.
تعادل | گلناز پرتوي مهر |
تعرفه برق تجديدپذير براي اعمال در قبوض صنايع مشمول ماده ۱۶ قانون جهش توليد دانش بنيان و دستگاههاي اجرايي مشمول ماده ۵ قانون خدمات كشوري براي ماه آبان ۱۴۰۳ اعلام شد. تعرفه برق تجديدپذير براي صنايع موضوعي است كه توجه بسياري از كارشناسان اقتصادي، محيطزيستي و فعالان صنعت را به خود جلب كرده است. استفاده از منابع تجديدپذير براي تامين برق ميتواند به كاهش مصرف سوختهاي فسيلي، كاهش انتشار گازهاي گلخانهاي و كاهش وابستگي به منابع انرژي پر هزينه و آلاينده كمك كند.
به گزارش«تعادل» در جهت اجراي آييننامه اجرايي ماده ۱۶ قانون جهش توليد دانش بنيان و مصوبه ۱۰ دي ماه ۱۴۰۲ مبني بر اعمال تعرفه تجديدپذير در قبوض برق مصرفي صنايع با مصرف بيش از يك مگاوات و دستگاههاي اجرايي مشمول ماده (۵) قانون مديريت خدمات كشوري كه به ترتيب نسبت به تامين ۲ و ۵ درصد برق مصرفي خود از طريق انرژيهاي تجديدپذير اقدام نكردهاند، تعرفه برق تجديدپذير براي درج در قبوض صنايع و دستگاههاي اجرايي مشمول براي دوره آبان اعلام شد.
بر اين اساس تعرفه برق تجديدپذير تعيين شده از سوي ساتبا در دوره آبان براي مشتركان صنعتي به ازاي هر كيلووات ساعت ۴۱۰۵۷ ريال و تعرفه دستگاههاي اجرايي به ازاي هر كيلووات ساعت ۴۱۰۵۷ ريال اعلام شده است. بر اساس ماده ۱۶ قانون جهش توليد دانشبنيان كه در سال ۱۴۰۱ براي اجرا به دولت ابلاغ شده است، صنايع با قدرت مصرف بيش از يك مگاوات موظفند معادل يك درصد از برق مورد نياز سالانه خود را از طريق احداث نيروگاههاي تجديدپذير تامين كنند.
اين ميزان در پايان سال پنجم حداقل به ۵ درصد ميرسد و در غير اين صورت وزارت نيرو موظف است درصد ذكر شده از برق مصرفي اين صنايع را با تعرفه برق تجديدپذير محاسبه كرده و از صنايع اخذ كند.
همچنين در راستاي توسعه نيروگاههاي تجديدپذير و با هدف اجراي ماده ۸ مصوبات شوراي عالي انرژي، تمامي دستگاههاي اجرايي موضوع ماده ۵ قانون خدمات كشوري موكلفند سالانه ۵ درصد مصرف برق خود را تا رسيدن به سهم ۲۰ درصد مصرف سال از طريق انرژيهاي تجديدپذير تامين كنند؛ به عبارتيديگر مشتركان مشمول در سال ۱۴۰۳، ۵ درصد برق مصرفي خود را از طريق انرژيهاي تجديدپذير تامين كرده و در طول مدت چهارسال (سالانه ۵ درصد) تا ۲۰ درصد افزايش بدهند.
در همين زمينه مهدي اسلامي، كارشناس حوزه انرژي، در گفتوگو با «تعادل» اظهار كرد: تعرفههاي برق تجديدپذير در بسياري از كشورها به عنوان راهكاري براي ترويج استفاده از انرژيهاي پاك و كاهش مصرف سوختهاي فسيلي در صنايع مورد توجه قرار گرفته است. ايران با داشتن منابع غني انرژيهاي تجديدپذير مانند خورشيد و باد، ظرفيت بالقوهاي براي توليد برق از اين منابع دارد. سياستگذاري مناسب در اين حوزه ميتواند به توسعه اقتصادي پايدار و تقويت صنايع داخلي كمك كند.
وي تصريح كرد: اين سياستها براي صنايع نهتنها يك راهكار اقتصادي، بلكه ابزاري براي ارتقاي مسووليت اجتماعي نيز محسوب ميشود. با كاهش وابستگي به سوختهاي فسيلي و استفاده از انرژيهاي پاك، صنايع ميتوانند نقش موثري در حفاظت از محيطزيست ايفا كنند و در مسير توسعه پايدار حركت كنند.
وي گفت: تعيين تعرفههاي خاص براي برق تجديدپذير در صنايع ميتواند به دو صورت عمل كند؛ يا به عنوان مشوقي براي ترغيب به استفاده از انرژيهاي پاك يا به عنوان يك مانع كه به دليل هزينههاي بالاتر، اجراي آن دشوار باشد. براي ترغيب صنايع به استفاده از انرژي تجديدپذير، دولتها بايد تعرفههاي تشويقي و حمايتهاي مالي را بهطور جدي دنبال كنند.
وي ادامه داد: در برخي از كشورها، يارانهها و تعرفههاي تشويقي بهمنظور جبران هزينههاي اوليه استفاده از انرژيهاي تجديدپذير و نصب تجهيزات لازم به صنايع اعطا ميشود. اين رويكرد ميتواند به گسترش سريعتر استفاده از منابع تجديدپذير منجر شود و همچنين به رشد فناوريهاي مرتبط كمك كند. در ايران، توجه به اين نكته ضروري است كه تعرفههاي پايينتر براي برق تجديدپذير و ارايه مشوقهاي مالياتي ميتواند به توسعه سريعتر صنايع پاك كمك كند.
اسلامي عنوان كرد: اجراي سياستهاي مربوط به تعرفههاي برق تجديدپذير ميتواند تأثيرات اقتصادي متنوعي داشته باشد. از يك سو، اين اقدام ميتواند به كاهش هزينههاي انرژي صنايع در بلندمدت كمك كند، زيرا هزينه توليد برق از منابع تجديدپذير در طول زمان كاهش مييابد. از سوي ديگر، برخي صنايع ممكن است در كوتاهمدت با افزايش هزينههاي اوليه مواجه شوند، چرا كه نصب و راهاندازي تجهيزات لازم براي توليد برق تجديدپذير هزينهبر است.
وي بيان كرد: يكي از چالشهاي اصلي در اجراي تعرفههاي برق تجديدپذير براي صنايع، مسائل مربوط به زيرساختها و هزينههاي اوليه است. بسياري از صنايع براي بهرهبرداري از انرژيهاي تجديدپذير نيازمند تغييرات اساسي در زيرساختها و تجهيزات خود هستند. تأمين مالي و دسترسي به تسهيلات مناسب براي انجام اين تغييرات، از جمله موانع مهمي است كه بايد در سياستگذاريها مدنظر قرار بگيرد.
وي در پايان اظهار كرد: تعرفه برق تجديدپذير براي صنايع از اهميت ويژهاي برخوردار است و اجراي سياستهاي مناسب در اين حوزه ميتواند به توسعه اقتصادي، حفاظت از محيطزيست و كاهش وابستگي به منابع انرژي فسيلي
كمك كند.
با توجه به ظرفيتهاي بالاي ايران در زمينه انرژيهاي تجديدپذير و نياز به كاهش آلودگيهاي زيستمحيطي، اين سياستها ميتواند به عنوان يكي از راهكارهاي اصلي براي دستيابي به توسعه پايدار در نظر گرفته شود.