تجارت ۱۰۰ ميليارد دلار ي ايران
تراز تجاري بازهم با كسري بسته شد

تجارت ۱۰۰ ميليارد دلار ي ايران

۱۴۰۳/۰۸/۱۴ - ۰۱:۰۴:۴۴
|
کد خبر: ۳۲۴۷۷۷

در ۷ ماهه امسال مجموع تجارت خارجي كشور ۹۹.۷ ميليارد دلار شد كه از اين ميزان ۳۲.۵ ميليارد دلار مربوط به صادرات غيرنفتي بوده است كه بيانگر رشد ۱۵ درصدي است.

تعادل |

در ۷ ماهه امسال مجموع تجارت خارجي كشور ۹۹.۷ ميليارد دلار شد كه از اين ميزان ۳۲.۵ ميليارد دلار مربوط به صادرات غيرنفتي بوده است كه بيانگر رشد ۱۵ درصدي است. از مجموع ۹۹.۷ ميليارد دلاري تجارت خارجي ايران در ۷ ماهه سال ۱۴۰۳، ۶۰.۲ ميليارد دلار به صادرات با احتساب نفت و خدمات فني و مهندسي و ۳۹.۵ ميليارد به واردات با احتساب شمش طلا اختصاص داشت.تراز تجاري در هفت ماهه سال ۱۴۰۳ صادرات كشور بدون احتساب صادرات نفت خام، نفت كوره و خدمات فني و مهندسي حدود ۷ ميليارد دلار كسري داشت و با احتساب نفت و خدمات فني مهندسي ۲۰.۷ ميليارد دلار مازاد تجارت خارجي داشته‌ايم.

 

تجارت در ماه هفتم

رييس كل گمرك ايران گفت: از مجموع ۹۹.۷ ميليارد دلاري تجارت خارجي ايران در ۷ ماهه سال ۱۴۰۳، ۶۰.۲ ميليارد دلار به صادرات با احتساب نفت و خدمات فني و مهندسي و ۳۹.۵ ميليارد به واردات با احتساب شمش طلا اختصاص داشت. محمد رضواني‌فر اظهار كرد: در مدت ياد شده صادرات غيرنفتي به ۳۲.۵ ميليارد دلار رسيد كه ۱۵ درصد افزايش داشته است، همچنين صادرات نفت خام و كوره به ۲۷ ميليارد دلار و صادرات خدمات فني مهندسي به ۷۰۰ ميليون دلار رسيد، اين در حالي است كه واردات كشورمان بدون احتساب طلا به ميزان ۳۶.۱ ميليارد دلار و واردات شمش طلاي استاندارد ۳.۴ ميليارد دلار بوده است.

به گفته معاون وزير اقتصاد، ميزان وزني واردات كشور بدون شمش طلا در اين مدت با ۲.۷ درصد افزايش به ميزان ۲۱.۷ ميليون تن رسيد. وي گفت: تراز تجاري در هفت ماهه سال ۱۴۰۳ صادرات كشور بدون احتساب صادرات نفت خام، نفت كوره و خدمات فني و مهندسي حدود ۷ ميليارد دلار كسري داشت و با احتساب نفت و خدمات فني مهندسي ۲۰.۷ ميليارد دلار مازاد تجارت خارجي داشته‌ايم.

رضواني‌فر ميزان وزني صادرات غيرنفتي در ۷ ماهه سال جاري را ۸۸ ميليون و ۷۰۰ هزار تن ذكر كرد كه نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۱.۴۸ درصد افزايش يافته است. همچنين متوسط ارزش هر تن كالاي صادراتي كشورمان در ۷ ماهه امسال با ۳ درصد افزايش به رقم ۳۶۷ دلار رسيده است. به گفته وي، در اين مدت ۳۷.۹ ميليون تن محصولات پتروشيمي به ارزش ۱۵.۲ ميليارد دلار صادر شده كه به لحاظ وزن ۲۳ درصد و از حيث ارزش ۲۴ درصد افزايش داشته است. رييس كل گمرك ايران اظهار كرد: همچنين بزرگ‌ترين مقاصد صادراتي كشورمان در ۷ ماهه سال جاري به ترتيب شامل چين با ۸.۶ ميليارد دلار، عراق با ۷.۳ ميليارد دلار، امارات متحده عربي با ۴.۲ ميليارد دلار، تركيه با ۳.۳ ميليارد دلار، افغانستان با ۱.۳ ميليارد دلار، پاكستان با ۱.۲ ميليارد دلار و هند با ۱.۱ ميليارد دلار بوده‌اند. اين ۷ كشور در مجموع ۸۲ درصد از وزن و ۸۳ درصد از ارزش كل صادرات كشور را به خود اختصاص دادند. وي در خصوص كشورهاي عمده طرف معامله واردات افزود: بيشترين ميزان كالاهاي وارداتي به كشورمان در ۷ ماهه امسال از كشورهاي امارات متحده عربي با ۱۲ ميليارد دلار، چين ۱۰.۲ ميليارد دلار، تركيه ۶.۶ ميليارد دلار، آلمان ۱.۴ ميليارد دلار، فدراسيون روسيه يك ميليارد دلار، هند ۹۰۰ ميليون دلار و هنگ‌كنگ با ۷۰۰ ميليون دلار بوده است. ۷۷ درصد از وزن و ۸۳ درصد از ارزش كل واردات كشور در اين مدت از ۷ كشور مذكور بوده است.

رضواني فر گفت: متوسط ارزش گمركي هر تن كالاي وارداتي ۱۸۱۹ دلار بوده كه نسبت به مدت مشابه سال قبل ۶ درصد افزايش نشان مي‌دهد.

 

ميزان تجارت با كشورهاي همسايه و اسلامي

همچنين بر اساس اعلام گمرك، تجارت غيرنفتي ايران با كشورهاي همسايه در هفت ماهه نخست امسال نشان مي‌دهد، ميزان وزني تجارت بدون نفت ايران با كشورهاي همسايه ۶۴.۵ ميليون تن بوده است كه ۱۶ درصد رشد داشته است. در اين مدت، بيشترين ميزان مبادلات تجاري ايران به لحاظ ارزش در بين كشورهاي همسايه با امارات متحده عربي، تركيه، عراق، پاكستان و فدراسيون روسيه بوده است. همچنين، در هفت ماهه نخست سال جاري، ميزان مبادلات تجاري ايران با «امارات متحده عربي ۱۶.۲ ميليارد دلار»، «تركيه ۹.۹ ميليارد دلار»، «عراق ۷.۶ ميليارد دلار»، «پاكستان ۱.۶ ميليارد دلار» و «فدراسيون روسيه ۱.۵ ميليارد دلار» بوده است. از مجموع مبادلات تجاري بدون نفت ايران با كشورهاي همسايه در ۷ ماهه سال جاري، ۵۱.۱ ميليون تن به ارزش ۲۰.۲ ميليارد دلار سهم صادرات به كشورهاي همسايه و ۱۳.۴ ميليون تن به ارزش ۲۰.۹ ميليارد دلار به واردات از مبدأ اين كشورها اختصاص يافته است. بنابر اعلام رييس گمرك، «عراق، امارات متحده عربي، تركيه، افغانستان و پاكستان» پنج كشور عمده مقاصد صادراتي ايران در بين كشورهاي همسايه بوده‌اند. در مقابل، «امارات متحده عربي، تركيه، فدراسيون روسيه، عمان و پاكستان»، پنج كشور عمده مبدأ واردات در بين كشورهاي همسايه را در هفت ماهه نخست امسال به خود اختصاص دادند. از آنسو، براساس آمارهاي گمرك ايران، در هفت ماهه سال جاري، ۵۰.۶ ميليون تن كالا به ارزش ۲۰ ميليارد و ۳۶۴ ميليون دلار به كشورهاي عضو سازمان همكاري‌هاي اسلامي صادر شده است كه نسبت به مدت مشابه سال قبل به لحاظ وزني ۱۵ درصد و از حيث ارزش ۲۲ افزايش نشان مي‌دهد. همچنين، ميزان واردات ايران در هفت ماهه نخست امسال از كشورهاي عضو سازمان همكاري‌هاي اسلامي، ۱۲.۴ ميليون تن كالا به ارزش ۲۰ ميليارد و ۳۵۶ ميليون دلار بوده كه نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، به لحاظ وزني ۱۴ درصد و از حيث ارزش ۲۱ درصد رشد نشان مي‌دهد. بنابراين در مجموع مبادلات تجاري ايران با كشورهاي فوق‌الذكر در هفت ماهه سال جاري، ۶۳ ميليون تن و به ارزش ۴۰.۷ ميليارد دلار بوده است. گفتني است؛ سازمان همكاري اسلامي OIC، سازماني بين‌المللي با عضويت ۵۷ كشور مسلمان است كه در سپتامبر ۱۹۶۹ در مراكش تأسيس شد.

 

تجارت در نيمه اول

داده‌هاي گمرك نشان مي‌دهد در نيمه اول سال جاري، ارزش تجارت خارجي كشور (كالاهاي غيرنفتي) به 58 ميليارد و 331 ميليون دلار و حجم تجارت هم برابر با 88 ميليارد و 611 ميليون تن بوده است، كه نسبت به مدت مشابه سال قبل به لحاظ ارزش و وزن رشد داشته است.

ميزان واردات كشور در اين مدت، به 18 ميليون و 269هزار تن به ارزش 32 ميليارد و 573 ميليون دلار رسيد، كه افزايشي 2.85 درصدي در وزن و 6.55 درصدي به لحاظ ارزشي در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته را ثبت كرده است. بر اساس آمار اعلام شده در نيمه اول سال جاري، بيشترين واردات از «امارات متحده عربي» صورت گرفته است، به‌طوري‌كه 10 ميليارد ارزش واردات از اين كشور بوده است. به گفته فعالان اين بخش امارات يكي از پايگاه‌هاي صادراتي محسوب مي‌شود و شاهراه تجاري به بسياري از كشورها است. در اين ميان ايران هم سال گذشته بيشترين كالاي وارداتي خود را از اين كشور وارد كرده است. امارات يكي از كشورهاي پايلوت صادراتي محسوب مي‌شود و به همين دليل بخش اعظمي از كالاهاي وارداتي ايران از اين طريق وارد كشور مي‌شود؛ روندي كه هزينه‌هاي واردكنندگان را افزايش مي‌دهد، با اين حال با توجه به شرايط موجود، واردكنندگان ناچار به استفاده از اين روش هستند. بر اساس آمار اعلام‌شده، پس از امارات، «چين» با 8ميليارد و 500 ميليون دلار، «تركيه» با 5 ميليارد و 100 ميليون دلار، «آلمان» با صادرات يك ميليارد و 200 ميليون دلار و «فدراسيون روسيه» با صادرات 800 ميليون دلار كالا به ايران در جايگاه پنج كشور اول صادركننده كالا به ايران قرار داشتند. داده‌هاي اعلام شده نشان‌دهنده آن است كه «هند» هم مانند روسيه با 800 ميليون دلار در جايگاه ششم قرار گرفته و پس از آن «هنگ‌كنگ» با 600 دلار ميليون قرار دارد. داده‌ها نشان مي‌دهد «هلند» هم در بازه زماني مورد بررسي جايگاه هفتم را به خود اختصاص داده‌ است، ارزش صادرات اين كشور به ايران 500 ميليون بوده و «سوييس» هم با صادرات 500 ميليون دلاري جايگاه نهم را به خود اختصاص داده است. اما سهم واردات كالا از «ايتاليا» هم در مدت زمان مورد بررسي برابر با 400 ميليون دلار بوده است.