انرژي و اهميت بهينه‌سازي

انرژي و اهميت بهينه‌سازي

۱۴۰۳/۰۸/۱۶ - ۰۰:۲۳:۳۶
|
کد خبر: ۳۲۴۹۸۶

در دنيا بهينه‌سازي مصرف يكي از محورهاي توليد به شمار مي‌آيد و براي آن سيستم‌هاي حمايتي طراحي شده است هرچند در ايران چنين ديدگاهي وجود ندارد. وزارت نيرو و وزارت نفت ايران تاكنون روي كاهش مصرف متمركز نشدند و تنها براي افزايش سطح توليد انرژي برنامه‌ريزي كردند. در ايران، سالانه بين ۱۵ تا ۲۰‌درصد مصرف گاز افزايش مي‌يابد. بيشترين مصرف گاز، خانگي است.

آرش نجفي

در دنيا بهينه‌سازي مصرف يكي از محورهاي توليد به شمار مي‌آيد و براي آن سيستم‌هاي حمايتي طراحي شده است هرچند در ايران چنين ديدگاهي وجود ندارد. وزارت نيرو و وزارت نفت ايران تاكنون روي كاهش مصرف متمركز نشدند و تنها براي افزايش سطح توليد انرژي برنامه‌ريزي كردند. در ايران، سالانه بين ۱۵ تا ۲۰‌درصد مصرف گاز افزايش مي‌يابد. بيشترين مصرف گاز، خانگي است. در حال حاضر با مقايسه GDP ايران و مصرف گاز، مي‌بينيم كه هماهنگي بين اين دو وجود ندارد. همين شرايط در حوزه برق هم حاكم است. در بحث برق ۲۰ هزار مگاوات كمبود داريم كه در سال آينده به چالش جدي تبديل مي‌شود.

در اين وضعيت راهي جز سرمايه‌گذاري روي سياست‌هاي كاهنده نداريم و بايد روي راندمان توليد، افزايش كيفيت و ارتقاي بهره‌وري متمركز شويم. آنچه بر اساس آمار و ارقام مشخص است، سيستم توليد نيروگاهي كشور به‌شدت دچار هدررفت انرژي است. در حقيقت در نظام توزيع انرژي قوي نيستيم. هيچ كشوري مانند ايران با شدت مصرف انرژي مواجه نيست. بعد از ايران، كشوري از نعمت بالاي انرژي برخوردار بوده كه به نسبت وسعت كوچك، هر ليتر بنزين را به قيمت ۲۰ هزار تومان، عرضه مي‌كند. از طرفي هم بايد توجه داشت كه عدد قاچاق بنزين هم به‌گونه‌اي است كه نشان مي‌دهد يك سيستم از آن حمايت مي‌كند.  اگر سطح پيچيدگي صنايع پتروشيمي بيشتر شود، ارزش‌افزوده آنها هم بيشتر خواهد شد و قيمت عرضه آنها نيز بالا مي‌رود. در غير اين صورت كالاهاي پتروشيمي را كشورهاي ديگر با قيمت پايين مي‌خرند و زنجيره به سمت كالاهاي با پيچيدگي بيشتر را آنها ادامه مي‌دهند. ظرفيت توليد ۲۰ هزار مگاوات انرژي خورشيدي را داريم. از طرفي همين امروز به دليل كمبود گاز، مصرف گاز مايع را آغاز كرديم. متاسفانه رويكرد دولت در تصميم‌گيري‌ها و سياست‌گذاري‌ها باوجود اينكه با شرايط خاصي روبه‌رو هستيم، تغييري نكرده است. درواقع هيچ اصلاحي در برنامه‌هاي وزارتخانه‌هاي مربوط شاهد نيستيم. پيشنهادهاي سازنده‌اي از طرف بخش خصوصي درباره به‌روزرساني سيستم‌هاي سرمايشي و گرمايشي در كل كشور، ارايه مي‌شود؛ اما متاسفانه سياست‌گذاران توجهي به اين مسائل نمي‌كنند و بايد متوجه باشيم كه اقتصاد در حال نزديك شدن به شرايط سقوط و ريزش (كلپس) است. بخش خصوصي توان لازم براي اصلاح وضعيت مصرف را دارد مشروط بر اينكه دولت اجازه دهد. به دليل ناكارآمدي، ميزان مصرف انرژي، ۲۵ درصد نسبت به جمعيت، بيشتر است و در برابر نوسازي صنعت، مقاومت مي‌شود.