خيز شركتهاي نفتي عربي براي تصرف بازار آسيا
شركت اماراتي ادنوك و شركت آرامكوي سعودي به دنبال توسعه فعاليت پايين دستي در آسيا براي بهرهبرداري از فرصتهاي جديد و كسب سهم بيشتر در بزرگترين منطقه مصرفكننده نفت در جهان هستند.
شركت اماراتي ادنوك و شركت آرامكوي سعودي به دنبال توسعه فعاليت پايين دستي در آسيا براي بهرهبرداري از فرصتهاي جديد و كسب سهم بيشتر در بزرگترين منطقه مصرفكننده نفت در جهان هستند. به گزارش ايسنا، با توجه به اينكه آسيا در حال حاضر، تقريبا تمام رشد تقاضاي جهاني براي نفت را هدايت ميكند و در دهههاي آينده نيز چنين خواهد بود، برخي از بزرگترين توليدكنندگان نفت جهان كه در خاورميانه هستند، درصدد گسترش حضور خود در اين بازار پراهميت رو به رشد هستند. غول نفتي سعودي آرامكو و ادنوك ابوظبي، قصد دارند تجارت پايين دستي خود را به خصوص در آسيا گسترش بدهند تا از تقاضاي آتي براي نفت خام خود در بخش پتروشيمي بهرهمند شوند. عربستان سعودي طي دو سال گذشته، با هدف جذب بازارهاي بيشتري براي نفت خام خود، قراردادهاي پايين دستي را در آسيا از جمله در چين و جنوب و جنوب شرق آسيا اعلام كرده است. چين به دليل رونق فروش خودروهاي سواري برقي و كاميونهاي گازسوز، ممكن است به زودي با پيك تقاضا براي سوختهايي مانند بنزين و ديزل در حمل و نقل جادهاي روبرو شود. هر چند اوپك به اين تغيير ساختاري در تقاضا براي سوخت در چين اذعان كرده، اما از برآورد خوشبينانه خود از رشد تقاضاي جهاني براي نفت عقبنشيني نكرده است. اوپك و آژانس بينالمللي انرژي كه اختلاف نظر قابل ملاحظهاي در خصوص روند تقاضاي جهاني براي نفت در بلندمدت دارند، انتظار دارند هند به زودي از چين سبقت گرفته و به بزرگترين پيشران رشد تقاضا براي نفت تبديل شود. طبق گزارش «چشمانداز جهاني نفت» اوپك در سال ۲۰۵۰، هند، آسيا به جز چين، آفريقا و خاورميانه، منابع كليدي تقاضاي رو به رشد در سالهاي آينده خواهند بود. مجموع تقاضاي اين چهار منطقه در فاصله سالهاي ۲۰۲۳ تا ۲۰۵۰، به ميزان ۲۲ ميليون بشكه در روز رشد خواهد كرد. هند به تنهايي، 8 ميليون بشكه در روز به تقاضاي خود براي نفت تا سال ۲۰۵۰ اضافه خواهد كرد.
چين نيز به نوبه خود، شاهد افزايش تقاضاي خود براي نفت به ميزان ۲.۵ ميليون بشكه در روز خواهد بود. پتروشيمي در چين و پالايش و پتروشيمي در هند (واقع در جنوب آسيا) و جنوب شرقي آسيا، محرك رشد جهاني تقاضا خواهند بود. و بزرگترين توليدكنندگان نفت خاورميانه ميخواهند در موقعيت مناسب قرار بگيرند تا بتوانند از اين رشد تقاضا بهرهبرداري كنند. شركت ادنوك ابوظبي در كنسرسيومي با بورگ و بورياليس، در جولای، توافق همكاري پروژهاي را با گروه مواد شيميايي چيني وانهوآ براي انجام مطالعات امكان سنجي توسعه يك مجتمع پلي اولفين در فوژوي چين به ظرفيت ۱.۶ ميليون تن در سال، اعلام كرد. آرامكو كه بزرگترين صادركننده نفت خام در جهان است، توافقنامههايي را با رونشنگ پتروكميكال و گروه هنگلي امضا كرد تا مذاكرات همكاري در بخشهاي پالايش و پتروشيمي در چين و عربستان سعودي را پيش ببرد. توافق آرامكو با گروه هنگلي، به پيشرفت مذاكرات در خصوص خريد ۱۰ درصدي سهم در شركت پتروشيمي هنگلي توسط آرامكو كمك ميكند. آرامكو در اوايل سال جاري با گروه هنگلي براي خريد ۱۰ درصد سهم در شركت پتروشيمي هنگلي وارد مذاكره شد. محمد القحطاني، رييس بخش پاييندستي آرامكو، در سپتامبر گفت: چين كشور مهمي در استراتژي رشد پاييندستي جهاني آرامكو است و اين شركت، مشتاقانه منتظر ايجاد رابطهاي است كه بيش از سه دهه امتداد مييابد تا فرصتهاي جديدي را در اين بازار مهم ايجاد كند. ياسر مفتي، معاون اجرايي محصولات و مشتريان آرامكو در مصاحبهاي در اوايل همان ماه به رويترز گفت: آرامكو همچنان به دنبال فرصتهاي خريد در بخش پايين دستي و گاز طبيعي مايع (الانجي) است. غول نفتي عربستان سعودي در سالهاي اخير، به دنبال معاملاتي براي توسعه حضور بينالمللي پايين دستي خود، به خصوص كانونهاي اصلي تقاضا مانند آسيا بوده است. آرامكو در سال گذشته، با خريد ۴۰ درصد سهم «شركت نفت و گاز پاكستان» كه يكي از بزرگترين شركتهاي خرده فروشي و ذخيرهسازي پاكستان است، وارد بازار پايين دستي اين كشور شد. اين غول نفتي سعودي در سال ۲۰۲۳، همچنين دو قرارداد بزرگ پالايشگاهي و پتروشيمي را در چين اعلام كرد كه نه تنها به بزرگترين شركت نفتي جهان سهمي از بازار پايين دستي چين ميدهد، بلكه يك مقصد صادراتي جديد براي صادرات ۶۹۰ هزار بشكه در روز نفت خام عربستان در چين اضافه ميكند. درست همين هفته گذشته، آرامكو يك توافق همكاري با شركت نفتي پتروويتنام براي همكاري در زمينه ذخيرهسازي، عرضه و تجارت محصولات انرژي و پتروشيمي امضا كرد. بر اساس گزارش اويل پرايس، در زمان امضاي يكي از اين قراردادها با چين در آوريل، رييس بخش پايين دستي آرامكو گفته بود: ما به بررسي فرصتهاي جديد در بازارهاي مهم ادامه ميدهيم، زيرا به دنبال پيشبرد استراتژي مايعات به مواد شيميايي خود هستيم.