۷ پرتاب ماهواره تا پايان سال در دستور كار سازمان فضايي

۱۴۰۳/۰۸/۱۶ - ۰۱:۰۱:۲۸
|
کد خبر: ۳۲۵۰۱۹

رييس سازمان فضايي ايران اعلام كرد: در سال ۱۴۰۳ بين ۵ تا ۷ پرتاب داخلي و بين‌المللي داريم كه تعدادي از آنها با استفاده از پرتابگرهاي «سيمرغ » و «قائم » انجام خواهند شد.

رييس سازمان فضايي ايران اعلام كرد: در سال ۱۴۰۳ بين ۵ تا ۷ پرتاب داخلي و بين‌المللي داريم كه تعدادي از آنها با استفاده از پرتابگرهاي «سيمرغ » و «قائم » انجام خواهند شد. به گزارش ايسنا، دكتر حسن سالاريه، رييس سازمان فضايي ايران بعد از پرتاب ماهواره‌هاي كوثر و هدهد در جلسه پرسش و پاسخ با خبرنگاران با بيان اينكه آرزوي همه ما و محققان و صنعتگران، داشتن كشوري پيشرفته در همه عرصه‌ها، از جمله صنعت فضايي است، گفت: صنعت فضايي ايران بدون حضور و اثرگذاري بخش خصوصي اساساً امكان دستيابي به اهداف خود را ندارد. سالاريه با بيان اينكه سازمان فضايي ايران همواره آرزوي واگذاري سكان اين صنعت به بخش خصوصي را داشته است، گفت: بخش خصوصي با ورود به اين عرصه در يك فضاي رقابتي و با در نظر گرفتن بازار مي‌تواند پيشرفت‌هاي چشمگيري را رقم بزند. بسياري از محققان ما در شركت‌هاي دانش‌بنيان از دل دانشگاه‌ها و مراكز تحقيقاتي بيرون آمده‌اند، اما نگاه دولتي نمي‌تواند سرعت، بازدهي و اقتصادي بودن را به‌طور كامل در نظر بگيرد. وي ادامه داد: ما از سمت دولت وظيفه داريم از بخش خصوصي حمايت كنيم و اين انگيزه را به سرمايه‌گذارها و جامعه نخبگان تزريق كنيم تا در اين عرصه ريسك‌پذير باشند. اگر صنعت فضايي نگاه اقتصادي نداشته باشد، موفق نخواهد شد و اين واقعيت در تمامي صنايع صادق است. دولت بايد به كاهش ريسك براي بخش خصوصي كمك كند و اين بخش نيز با رقابت در صنعت، خود را به بازارهاي جهاني نزديك خواهد كرد. سالاريه ضمن اشاره به گام‌هاي برداشته شده از سال ۱۳۹۸ تاكنون، از پرتاب ماهواره‌هاي كوثر و هدهد خبر داد و افزود: امروز به جايي رسيده‌ايم كه اين تلاش‌ها به ثمر نشسته و ما خريدار خدمات و‌گيرنده محصولات از بخش خصوصي هستيم. پروژه‌هاي پرريسك به بخش خصوصي واگذار خواهند شد، زيرا رشد صنعت فضايي بدون حضور اين بخش ممكن نيست. به گفته رييس سازمان فضايي، در سال ۱۴۰۳، تعداد ۷ پرتاب داخلي و بين‌المللي داريم كه تعدادي از آنها با استفاده از پرتابگرهاي سيمرغ و قائم انجام خواهند شد. وي همچنين يادآور شد: پرتاب نخست سال ۱۴۰۳ در شهريورماه با پرتاب ماهواره چمران صورت گرفته كه گزارش موفقيت آن روي سايت سازمان فضايي ايران منتشر شده است. سالاريه از پايگاه فضايي چابهار به عنوان مركز اصلي پرتاب‌هاي ايران در آينده نام برد و خاطرنشان كرد: مدار خورشيدآهنگ براي ماهواره‌هاي سنجشي از جمله ماهواره‌هاي «كوثر» و «پارس ۱»، اهميت ويژه‌اي دارد و اين ماموريت‌ها از طريق اين پايگاه قابل اجرا هستند. وي در ادامه به مناقصه‌ها و پروژه‌هاي جديد سازمان فضايي اشاره كرد و گفت: پروژه ماهواره «پژوهش ۱»، «پژوهش ۲» و «پژوهش ۴» تا ماه‌هاي آينده تكميل و پرتاب خواهند شد و مناقصه‌هاي آنها انجام شده و يا در حال انجام است. سالاريه در پايان يادآور شد: اعزام انسان به فضا و مطالعات فضايي بخشي از سند راهبردي فضايي ايران است كه با حمايت بخش خصوصي و توان داخلي به تحقق اين اهداف نزديك‌تر خواهيم شد. قراردادهاي متعددي براي طراحي و ساخت كپسول‌هاي ۵۰۰ و ۱۵۰۰ كيلوگرمي براي اعزام انسان به فضا منعقد شده است كه قرارداد ۱۵۰۰ كيلوگرم آن بسته شده و قرارداد كپسول ۵۰۰ كيلوگرم در حال بسته شدن است.

 

جزئيات دو ماهواره ايراني «هدهد» و «كوثر»

به گفته تيم تحقيقاتي ماهواره هدهد، عمده ماموريت اين ماهواره به اين صورت است كه پس از دريافت پيام از كاربر زميني آن را ذخيره مي‌كند و در موقعيت مناسب براي كاربر ارسال مي‌كند و همچنين نرم‌افزار آن همانند نرم‌افزارهاي پيام رسان است و مي‌توان در آن پيام را رد و بدل كرد. پرتو اعلم، عضو تيم طراحي و ساخت ماهواره «كوثر» در مراسم پرتاب ماهواره‌هاي هدهد و كوثر كه در پژوهشگاه فضايي برگزار شد، وزن ماهواره كوثر را ۳۰ كيلوگرم و عمر مداري آن را ۳.۵ سال ذكر كرد و گفت: ارتفاع مداري اين ماهواره ۵۰۰ كيلومتر و ماموريت آن در حوزه كشاورزي و نقشه‌برداري است و محدوده رنگي آن ۱۵ كيلومتر تعريف شده است. وي ادامه داد: نرخ تصويربرداري كوثر ۶ فريم در ثانيه است و زمان تناوب مداري اين ماهواره ۵۶۷۷ ثانيه خواهد بود. پرتو اعلم خاطرنشان كرد: ما نگاه فرآيندي به توسعه ماهواره‌ها داريم كه از آن جمله مي‌توانيم به ايجاد همكاري‌هاي بين‌المللي در بالادست و پايين دست صنعت فضايي، ورود جدي خصوصي‌ها براي انجام پروژه‌هاي سطح سامانه، كاهش جدي هزينه‌ها در انجام پروژه‌هاي كشور، ايجاد همكاري جدي با پرتابگر، ايجاد فضاي اميد و اعتماد به نفس ميان فعالان اين حوزه و شكل‌گيري كنسرسيوم‌هايي از بخش‌هاي خصوصي اشاره كرد. همچنين حميدي از ديگر اعضاي تيم اين شركت در ساخت ماهواره هدهد، گفت: اين ماهواره يك ماهواره كيوب‌ست با ماموريت در حوزه اينترنت اشياء است. وي ادامه داد: مزيت استفاده از ماهواره در زمينه ارايه خدمات اينترنت اشياء، يكپارچگي و عدم وابستگي به مرزها و پوشش‌دهي بين‌المللي است و توانايي ارايه اين خدمات به مناطق دور افتاده، جنگلي و كوهستاني را دارد. حميدي اظهار كرد: ماهواره هدهد يك ماهواره با استاندارد ماهواره‌هاي مكعبي است كه در مدار خورشيد آهنگ و ارتفاع Km 500 تزريق مي‌شود. به گفته وي بيشترين كاربرد ماهواره هدهد در بخش‌هاي كشاورزي، حمل و نقل و تداركات و محيط زيست خواهد بود. حميدي خاطرنشان كرد: معيارهاي موفقيت هدهد شامل مواردي چون قرارگيري ماهواره هدهد در مدار، دريافت اولين سيگنال از ماهواره و تثبيت ارتباط مخابراتي با ايستگاه كنترل است. وي تثبيت عملكرد توان ماهواره در مدار، انجام ماموريت اينترنت اشياء، ذخيره و ارسال، انجام ماموريت اينترنت اشياء برخط، انجام ماموريت اينترنت اشياء بدون رمز و انجام ماموريت ناوبري را از ديگر معيارهاي موفقيت اين ماهواره نام برد.