تسهيلات ۱۰۰۰ ميلياردي براي توسعه دانش‌بنيان‌هاي فضايي

۱۴۰۳/۰۸/۱۷ - ۰۰:۳۶:۴۸
|
کد خبر: ۳۲۵۱۱۴

معاون علمي رييس‌جمهور از ايجاد كانون‌هاي توسعه فناوري‌هاي فضايي در 7 دانشگاه داراي زيرساخت و ظرفيت در حوزه فضايي با حمايت معاونت علمي و سازمان فضايي ايران خبر داد.

معاون علمي رييس‌جمهور از ايجاد كانون‌هاي توسعه فناوري‌هاي فضايي در 7 دانشگاه داراي زيرساخت و ظرفيت در حوزه فضايي با حمايت معاونت علمي و سازمان فضايي ايران خبر داد. به گزارش ايسنا، حسين افشين ضمن تشريح عملكرد دو ماهواره «كوثر» و «هدهد» كه اكنون در مدار قرار دارند، بر اهميت پذيرش شكست‌ها به عنوان پله‌هايي براي رسيدن به موفقيت تاكيد و خاطرنشان كرد: موفقيت‌هاي امروز ما نتيجه شكست‌هاي ديروز هستند؛ بايد از فناوري‌هاي جديد بياموزيم كه گاهي اوقات از طريق تجربه شكست‌ها به موفقيت دست پيدا مي‌كنيم. معاون علمي، فناوري و اقتصاد دانش‌بنيان رييس‌جمهور افزود: اين رويكرد در پروژه‌هاي فضايي اخير نيز بسيار مشهود بوده است. دو ماهواره كوثر و هدهد اكنون در مدار قرار دارند و ما از عملكرد آنها بسيار خرسنديم. اهميت اين پروژه‌ها در آن است كه هر دو ماهواره هم‌اكنون به‌طور فعال داده‌ها را دريافت مي‌كنند، به‌طوري كه ما دو مرتبه در روز، از مدار داده دريافت مي‌كنيم. صبح امروز و ساعت ۹ شب، هر دو ايستگاه دريافتي داده‌ها را به‌طور موفقيت‌آميز دريافت كرده‌اند.

 

نقطه عطفي در صنعت فضايي

افشين، پرتاب موفقيت‌آميز اولين ماهواره دانش‌بنيان بخش خصوصي به فضا را نقطه عطفي در توسعه صنعت فضايي كشور دانست و بيان كرد: اين پروژه از سال ۱۳۹۸ در معاونت علمي كليد خورد و در سال ۱۴۰۰ با وزارت ارتباطات قراردادي به امضا رسيد كه براساس آن، داده‌هاي حاصل از اين ماهواره‌ها خريداري شود. حدود ۵۰ درصد از هزينه‌هاي اين خريدها توسط وزارت ارتباطات و باقي‌مانده آن توسط معاونت علمي تامين شد. وي با اعلام اينكه اين موفقيت نتيجه همكاري و هماهنگي‌هاي گسترده داخلي و بين‌المللي است، افزود: همكاران ما از معاونت علمي هم‌اكنون در روسيه به‌ سر مي‌برند تا جزييات پرتاب را پيگيري كنند.

 

افزايش شمار شركت‌هاي  دانش‌بنيان حوزه فضايي

معاون علمي، فناوري و اقتصاد دانش‌بنيان رييس‌جمهور به وضعيت فعلي شركت‌هاي دانش‌بنيان در حوزه فضايي اشاره كرد و گفت: در حال حاضر، ما حدود ۳۰ شركت دانش‌بنيان در اين حوزه داريم كه از اين تعداد، ۲۰ شركت فعال هستند؛ يكي از دلايل عدم افزايش ميزان شركت‌هاي فعال در اين حوزه به چالش‌هاي اقتصادي مرتبط با صنعت فضايي برمي‌گردد. ما اميدواريم كه با اين پرتاب‌ موفق و حمايت‌هاي مجدد، اقتصاد اين حوزه رونق بگيرد و بتوانيم در كوتاه‌مدت تعداد شركت‌هاي فعال را به ۳۰، ۴۰ و حتي ۶۰ شركت افزايش بدهيم.

 

ورود بخش خصوصي گامي به سوي تجاري‌سازي

وي در ادامه اظهارات خود، به سابقه ساخت ماهواره در دانشگاه‌ها اشاره و بيان كرد: در گذشته، ماهواره‌ها توسط دانشگاه‌ها ساخته مي‌شدند، هرچند اين امر به رسوخ علمي خوبي در دانشگاه‌ها كمك مي‌كرد اما نتايج آن به تجاري‌سازي منجر نمي‌شد. افشين با تاكيد بر اينكه، امروز، ورود بخش خصوصي به اين حوزه را به عنوان اولين و مهم‌ترين گام تلقي مي‌كنيم، ادامه داد: در گام بعد، تصميم گرفتيم كه فرآيند ساخت ماهواره‌ها را به بخش خصوصي واگذار كنيم.

تسهيلات ۱۰۰۰ ميليارد توماني براي پرواز دانش‌بنيان‌هاي حوزه فضايي

معاون علمي، فناوري و اقتصاد دانش‌بنيان رييس‌جمهور، گفت: در دوره جديد معاونت، صحبت‌هايي با سازمان فضايي داشتيم و به منظور تقويت اين بخش، تسهيلاتي معادل يك هزار ميليارد تومان براي حوزه فضايي در نظر گرفته‌ايم؛ اين اقدام مي‌تواند به تحريك بيشتر بخش خصوصي كمك كند و اميدوارم به زودي خبري خوش مبني بر افزايش تعداد شركت‌هاي دانش‌بنيان در اين حوزه از ۳۰ به ۶۰ و حتي ۱۰۰ را به اطلاع شما برسانم، زيرا پتانسيل‌هاي بسياري براي رشد و توسعه در صنعت فضايي وجود دارد.

 

اهميت داده‌هاي فضايي  و هزينه‌هاي گزاف خريد آنها

معاون علمي، فناوري و اقتصاد دانش‌بنيان رييس‌جمهور در ادامه بررسي تحولات جديد در صنعت فضايي كشور، نقش حياتي داده‌هاي فضايي را در پيشرفت ساير علوم مورد تاكيد قرار داد.

وي گفت: اين يك مقدمه براي ساير علوم است؛ براي مثال، در حوزه‌هاي هوش مصنوعي، مديريت انرژي، بحث‌هاي زيست‌محيطي و... داده‌ها از اهميت ويژه‌اي برخوردارند و اين داده‌ها عمدتا نيازمند ماهواره‌ها براي جمع‌آوري و ارسال هستند.

افشين افزود: بايد به اين نكته توجه كنيم كه خريد داده‌هاي فضايي هزينه‌بر است. به‌طور تقريبي، عمر عملياتي يك ماهواره در حدود سه سال است و هزينه خريد داده براي يك سال برابر با هزينه ساخت دو ماهواره است.

به عبارتي وقتي يك شركت براي يك سال داده خريداري مي‌كند، به نوعي مي‌توان گفت كه هزينه‌اي معادل ساخت دو ماهواره را پرداخت كرده است.

 

ايجاد كانون‌هاي رشد فناوري فضايي

در 7 دانشگاه

وي بر اهميت توجه به دانشگاه‌ها در توسعه فناوري فضايي و همكاري‌هاي مشترك تاكيد كرد و گفت: ما نبايد از ظرفيت‌هاي دانشگاه‌ها غافل بشويم. به همين منظور، برنامه ويژه‌اي براي 7 دانشگاه برتر كشور در نظر گرفته‌ايم كه داراي پتانسيل و زيرساخت‌هاي فضايي هستند. به نقل از معاونت علمي رياست‌جمهوري، افشين با اشاره به اينكه دانشگاه‌ها به عنوان كانون‌هايي براي رشد تكنولوژي‌هاي جديد در حوزه فضايي در نظر گرفته شده‌اند، خاطرنشان كرد: اين همكاري تحت قالب توافق‌نامه‌هاي سه‌جانبه ميان معاونت علمي، فناوري و اقتصاد دانش‌بنيان رياست‌جمهوري، دانشگاه و سازمان فضايي انجام خواهد شد.

 

توسعه فناوري فضايي زنجيره‌اي متصل بين علم و صنعت

معاون علمي، فناوري و اقتصاد دانش‌بنيان رييس‌جمهور اضافه كرد: توسعه علم در دانشگاه‌ها و تجاري‌سازي آن در بخش خصوصي بايد به عنوان يك زنجيره‌ پيوسته ديده شود. ما به دنبال شكل‌دهي اين زنجيره هستيم تا بتوانيم با همت و تلاش جوانان سرزمينمان به تحقق اين هدف نائل شويم. افشين، همچنين درپايان ابراز اميدواري كرد و گفت: با توجه به ظرفيت‌هاي موجود و عزم محكم جوانان، بتوانيم به دستاوردهاي ملموس و قابل توجهي در عرصه فناوري فضايي دست يابيم.