كمبود  پرستار  و كيفيت  پايين  خدمات   درماني
از دور تازه اعتراضات پرستاران تا وعده‌هاي وزير بهداشت و درمان

كمبود پرستار و كيفيت پايين خدمات درماني

۱۴۰۳/۰۸/۱۷ - ۰۰:۴۶:۰۱
|
کد خبر: ۳۲۵۱۲۶

اعتراضات پرستاران در آستانه روز پرستار يك بار ديگر از سر گرفته شده و در چند شهر پرستاران درباره آنچه عدم رسيدگي به مطالبات خود مي‌‌خوانند دست به اعتراض زده‌اند.

اعتراضات پرستاران در آستانه روز پرستار يك بار ديگر از سر گرفته شده و در چند شهر پرستاران درباره آنچه عدم رسيدگي به مطالبات خود مي‌‌خوانند دست به اعتراض زده‌اند. اين اعتراضات تاكنون در شهرهاي يزد، قم، شيراز و... از سر گرفته شده است. نكته مهم اينجاست كه برخلاف وعده‌هاي داده‌شده از سوي دولت و وزارت بهداشت و درمان، پرستاران همچنان براي احقاق حقوق خود و پنج خواسته قانوني‌اي كه دارند با مشكل مواجه‌اند. از سوي ديگر كمبود نيروي پرستار در بيمارستان‌هاي دولتي و به كار گرفتن نيروهاي غيرمتخصص در بيمارستان‌هاي خصوصي باعث شده كيفيت خدمات ارائه‌شده به بيماران به طرز چشمگيري كاهش پيدا كند. بیشتر بيماراني كه به بيمارستان‌هاي دولتي مراجعه مي‌كنند از كمبود پرستار و ميزان كم رسيدگي به وضعيت خود گلايه دارند و از آن سو بسياري از پرستاران هم به اين مساله اذعان مي‌كنند كه ميزان رسيدگي آنها به بيماران هر سال به دليل كاهش تعداد نيروي پرستار در بيمارستان‌ها به دنبال ترك كار يا مهاجرت پرستاران كمتر و كمتر مي‌شود و در اين بين حتي جان بيماران به خطر مي‌افتد.

 

جان بيماران در خطر است

يكي از پرستاران شهر يزد در اين باره مي‌گويد: پرستاران بارها به دليل كمبود نيرو و عدم رسيدگي به‌موقع به بيماران با مديران بيمارستان و مسوولان بخش جر و بحث مي‌كنند و در نهايت هم يا تهديد به اخراج مي‌شوند يا از حقوق و مزاياي اندكي كه براي‌شان در نظر گرفته شده كسر مي‌شود. او مي‌افزايد: مديران بيمارستان رسما به پرستاران مي‌گويند شما كاري به ميزان رسيدگي نداشته باشيد، كافي است شرح حال بيمار را مكتوب كنيد و ديگر به بقيه مسائل كاري نداشته باشيد؛ در حالي كه اصلا چنين چيزي امكان‌پذير نيست و هر كوتاهي و دير رسيدن پرستاران به بالين بيماراني كه عمل جراحي كرده‌اند يا بدحال هستند، مي‌تواند منجر به مرگ بيمار شود. اين پرستار در ادامه اذعان مي‌كند: بسياري از كساني كه در رشته پرستاري تحصيل مي‌كنند و فارغ‌التحصيل مي‌شوند يا اصلا سراغ كار پرستاري نمي‌آيند و از همان ابتدا دنبال شغل ديگري مي‌روند يا اگر هم وارد اين حرفه شوند، فقط براي اين است كه سابقه‌اي براي خود جمع كنند و بتوانند به‌راحتي به ديگر كشورها مهاجرت كنند.

 

آمار متناقض كمبود نيروي پرستار  در بيمارستان ها

همين دو روز پيش بود كه رييس سازمان نظام پرستاري در گفت‌وگويي از كمبود 200 هزار نيروي پرستار در سراسر كشور خبر داد و همان روز يكي از اعضاي كميسيون بهداشت و درمان مجلس اين تعداد را 140 هزار پرستار اعلام كرد و حالا وزير بهداشت و درمان وعده استخدام 11 هزار پرستار را مي‌دهد؛ اين يعني مشكل همچنان باقي مي‌ماند. سوال اينجاست كه با توجه به تمام اين نارضايتي‌ها و اعتراض‌هاي پرستاران و اين مساله كه كمبود نيروي پرستار به‌طور مستقيم مي‌تواند به سلامت بيماران آسيب بزند و آنها را از دريافت خدمات درماني استاندارد محروم كند، چرا مسوولان حوزه بهداشت و درمان تنها به همين شعارها و وعده‌ها بسنده مي‌كنند و هيچ راهكار اجرايي‌اي براي برون‌رفت از اين بحران ارائه نمي‌دهند.

 

افزايش اضافه‌كار پرستاران  و حذف تعرفه خدمات پرستاري

پرستاري ديگر كه در يكي از بيمارستان‌هاي قم فعاليت مي‌كند با اشاره به اينكه افزايش اضافه‌كار پرستاران دردي را دوا نمي‌كند وقتي مديران بيمارستان ديگر حقوق پرستاران را ناديده می‌گیرند، مي‌گويد: حرف از افزايش مبلغ اضافه‌كار پرستاران تا ساعتي 85 هزار تومان است اما حالا برخي از مديران بيمارستان‌ها تصميم گرفته‌اند به دليل اين افزايش تعرفه خدمات پرستاري را حذف كنند و اين يعني باز هم دريافتي پرستاران در همان حد پايين باقي خواهد ماند.

او ادامه مي‌دهد: در تمام طول مدت چند ماه گذشته پرستاران بارها تاكيد كرده‌اند كه مطالبات‌شان تنها مساله پرداخت معوقات نيست اما مسوولان براي اينكه از بار مسووليت شانه خالي كنند تنها همين معوقات را مد نظر قرار داده‌اند و در اين بين تبديل وضعيت، تعرفه‌گذاري خدمات پرستاري و كارانه و... را به دست فراموشي سپرده‌اند.

اين پرستار در پايان مي‌گويد: اگر اين روند ادامه پيدا كند به زودي بحران كمبود پرستار در بيمارستان‌هاي كشور بيداد خواهد كرد. در حال حاضر خيلي از بيمارستان‌هاي خصوصي براي اينكه اين كمبود را جبران كنند از افراد غيرمتخصص در اين زمينه استفاده مي‌كنند يا از دانشجوياني كه در حال گذران دوران تحصيل خود هستند. تمام اينها يعني به خطر انداختن جان بيماران كه گويا براي هيچ ‌كس اهميتي ندارد.

 

وعده‌هاي پوچ مسوولان و دست خالي پرستاران

يكي از نمايندگان پرستاري در شيراز نيز با اشاره به اينكه قرار بود دولت و مسوولان وزارت بهداشت و درمان تا روز پرستار مطالبات اين قشر را در دستور كار قرار بدهند و بخشي از آن نيز محقق شود اما چنين اتفاقي رخ نداده مي‌گويد: يك بار ديگر وعده‌هاي پوچ مسوولان نشان داد خواست جامعه پرستاري براي آنها هيچ اهميتي ندارد. فردا روز پرستار است و جامعه پرستاري دست خالي مانده است. او اضافه مي‌كند: هيچ كدام از خواسته‌هاي ما محقق نشده. حذف اضافه‌كار اجباري تنها اتفاقي بود كه رخ داد و البته باعث بروز مشكلات ديگري در بيمارستان‌ها شد. ما الان در بسياري از بيمارستان‌هاي كشور با كمبود بسيار زياد نيروي پرستار و كادر درمان مواجه‌ايم. اين پرستار در آخر مي‌گويد: ادامه اين روند اصلا امكان‌پذير نيست. فارغ از اينكه پرستاران خسته شده‌اند و معيشت‌شان در خطر است، مهم‌تر از آن جان بيماراني است كه به دليل اين كمبودها به مخاطره مي‌افتد و گويا دولت اصلي‌ترين وظيفه‌اش كه حفاظت از سلامت افراد جامعه است را به دست فراموشي سپرده است.

 

اما در آيين گراميداشت مقام پرستار  چه گذشت؟

در حالي كه پرستاران در برخي شهرهاي ايران دور تازه اعتراضات خود را آغاز كرده‌اند مراسم گراميداشت مقام پرستار در تهران با حضور رييس‌جمهور، وزير بهداشت و جمعي ديگر از مسوولان حوزه بهداشت و درمان برگزار شد. وزير بهداشت با اشاره به كمبود نيروهاي پرستاري در كشور و نياز به پرستار براي تخت‌هاي بيمارستاني جديد، از اخذ مجوز ۲۵ هزار نيروي انساني در حوزه سلامت كه ۱۱ هزار نفر از آنها پرستار هستند در ماه‌هاي آينده خبر داد.

دكتر محمدرضا ظفرقندي اظهار داشت: اگر جامعه پرستاري راضي باشد، بيماران ما هم رضايتمندي خواهند داشت. برخي از مطالبات جامعه پرستاري مانند ماليات، لايحه حمايت از حقوق مادي و معنوي پرستاران بايد با پيگيري و همكاري دولت و مجلس برطرف شود. او افزود: در دو ماه گذشته از دولت چهاردهم، جلسات زيادي در وزارت بهداشت بين مسوولان وزارتخانه، تشكل‌ها و نظام پرستاري برگزار شده و در سه حوزه پيگيري‌ها به نتيجه رسيد؛ يكي پرداخت معوقات پرستاران بود كه در زمان تشكيل دولت چهاردهم، در مورد كارانه و اضافه كار، معوقات مربوط به مهرماه سال گذشته بود كه در حال حاضر تاخير پرداخت اضافه كاري به‌طور متوسط به خردادماه و پرداخت كارانه نيز به ابتداي امسال رسيده است.

 

اصلاح فرمول اضافه كاري پرستاري

وزير بهداشت تاكيد كرد: معوقات پرستاران به دانشگاه‌هاي علوم پزشكي پرداخت شده و به زودي هم پرداختي ديگري براي جبران اين معوقات انجام مي‌شود. همچنين در مورد فرمول اضافه كاري كه رييس‌جمهور هم در جلسه دولت مطرح و عنوان كرد كه عادلانه نيست، با پيگيري‌هاي فراوان و با در نظر گرفتن مشكلات اقتصادي كشور، اين فرمول كه معدل آن حدود ۳۰ هزار تومان بود را اصلاح كرده و به حدود ۸۰ تا ۸۵ هزار تومان برسانيم. ظفرقندي از رييس‌جمهور به دليل اهتمام ويژه به حوزه سلامت و حل مشكلات جامعه پرستاري تقدير كرد و گفت: شهادت مي‌دهم كه در دو ماه گذشته، موضوع پرستاري توسط رييس‌جمهور ۵ بار در جلسه هيات دولت مطرح شده و همين امروز هم دكتر پزشكيان، حضور در اين نشست و شنيدن مشكلات پرستاران را به جلسه هيات دولت ترجيح داد كه اين فرصت مغتنمي براي نظام سلامت كشور است.

 

در تيم ملي سلامت  همه ر ده‌هاي شغلي حضور دارند

او نيروهاي حوزه سلامت را همانند يك تيم ملي دانست و گفت: در تيم ملي سلامت از همه نيروهاي مانند بهورزان، پرستاران، نيروهاي آزمايشگاه، اورژانس، پزشكان و ساير رده‌هاي شغلي حضور دارند كه اميدوارم با همديگر به يك نتيجه خوب برسيم. قطعا در اين تيم، نقش پرستار بسيار محوري، برجسته، ركين و ارزشمند است ولو اينكه در يك تيم فوبتال ممكن است تلاش‌هاي يك بازيكن دونده و زحمتكش همانند سايرين ديده نشود اما همه صاحبنظران به نقش ارزشمند پرستاري واقف و قدردان آن هستند.

وزير بهداشت با اشاره به تاريخچه ۱۱۰ ساله پرستاري كلاسيك در كشورمان، گفت: سابقه شروع پرستاري كلاسيك از ۱۱۰ سال پيش در مدرسه پرستاري اروميه بوده و بعد گسترش يافته و تمام دانشكده‌ها و مراكز آموزشي ما مديون بزرگاني همچون مرحوم خانم هروآبادي و خانم دكتر مداح است كه در توسعه پرستاري نقش ويژه‌اي داشته‌اند.

 

ورودي رشته پرستاري در كشورمان سالانه ۱۵ هزار نفر است

او با بيان اينكه ورودي رشته پرستاري در كشورمان سالانه ۱۵ هزار نفر است، گفت: امروز مجموع دانشجويان پرستاري كشور حدود ۶۰ هزار نفر است كه سلسله درسي و رتبه علمي تا دكتراي پرستاري ادامه پيدا كرده است. ما علاقه‌منديم كه همانند دوره وزارت دكتر پزشكيان كه دكتراي پرستاري تدريس مي‌شد، در حوزه باليني اگر پيشنهادهایی وجود دارد، كمك مي‌كنيم. وزير بهداشت تصريح كرد: پرستاري ايران از نظر علمي در منطقه جايگاه نخست را دارد. كشورهاي منطقه مانند تركيه و عربستان در حوزه پژوهش پرستاري از ايران خيلي عقب‌تر هستند. سال گذشته ۲ هزار و ۲۰۰ مقاله در حوزه پرستاري در كشورمان توليد شده و فاصله زيادي با اين كشورها داريم.