با بازگشت ترامپ

چه بر سر رونق انرژي پاك مي‌آيد؟

۱۴۰۳/۰۸/۱۹ - ۰۲:۱۰:۴۶
|
کد خبر: ۳۲۵۲۱۳

بازگشت دونالد ترامپ به كاخ سفيد، سياست انرژي كشور را بر حداكثر كردن توليد نفت و گاز و فاصله گرفتن از مبارزه با تغييرات آب و هوايي متمركز خواهد كرد، اما بعيد است كه پيروزي جمهوري‌خواهان در انتخابات رياست‌جمهوري روز سه‌شنبه، رونق انرژي‌هاي تجديدپذير امريكا را به‌ شكل چشمگيري آهسته كند.

بازگشت دونالد ترامپ به كاخ سفيد، سياست انرژي كشور را بر حداكثر كردن توليد نفت و گاز و فاصله گرفتن از مبارزه با تغييرات آب و هوايي متمركز خواهد كرد، اما بعيد است كه پيروزي جمهوري‌خواهان در انتخابات رياست‌جمهوري روز سه‌شنبه، رونق انرژي‌هاي تجديدپذير امريكا را به‌ شكل چشمگيري آهسته كند.

به گزارش ايسنا، تحليلگران در توضيح مي‌گويند: لغو قانون دوره بايدن كه يك دهه يارانه‌هاي جذاب را براي پروژه‌هاي جديد انرژي خورشيدي، بادي و ديگر انرژي‌هاي پاك فراهم مي‌كند، به لطف حمايت ايالت‌هاي جمهوري‌خواه، تقريبا غيرممكن خواهد بود و در عين حال، ساير اهرم‌هاي موجود براي رييس‌جمهور بعدي فقط مي‌توانند تاثير اندكي داشته باشند.

اِد هيرس، پژوهشگر انرژي در دانشگاه هيوستون گفت: تصور نمي‌كنم رييس‌جمهور ترامپ بتواند روند گذار انرژي را آهسته كند. اين روند به خوبي در جريان است.

طبق اعلام وزارت انرژي، منابع انرژي تجديدپذير مانند خورشيدي و بادي به لطف اعتبارات مالياتي فدرال، الزامات انرژي تجديدپذير ايالتي و پيشرفت‌هاي فناوري كه هزينه‌هاي آنها را كاهش داده است، سريع‌ترين بخش‌هاي در حال رشد در شبكه برق هستند.

جو بايدن، رييس‌جمهور امريكا، در سال ۲۰۲۲ قانون كاهش تورم را امضا كرد كه در راستاي تلاش گسترده‌ براي كربن‌زدايي بخش برق تا سال ۲۰۳۵ براي مبارزه با تغييرات آب و هوايي، ميلياردها دلار يارانه خورشيدي و بادي را به مدت يك دهه تضمين مي‌كند.

ترامپ قبل از انتخابات، قانون كاهش تورم را بسيار گران خواند و قول داد كه تمام بودجه‌هاي مصرف ‌نشده توسط اين قانون را لغو كند؛ تهديدي كه در صورت تحقق، مي‌تواند رونق انرژي پاك در امريكا را متوقف كند.

اما انجام اين كار مستلزم آن است كه قانونگذاران، از‌جمله آنهايي كه ايالت‌هاي‌شان از سرمايه‌گذاري‌هاي مرتبط با قانون كاهش تورم مانند كارخانه‌هاي توليد پنل‌هاي خورشيدي، مزارع بادي و ساير پروژه‌ها بهره برده‌اند، به لغو آن راي دهند. كارل فلمينگ، يكي از شركاي شركت حقوقي «مك درموت ويل‌اند امري»، كه به دولت در زمينه سياست انرژي تجديدپذير مشاوره مي‌دهد، گفت: شغل‌ها و مزاياي اقتصادي در ايالت‌هاي قرمز (جمهوري‌خواه) بسيار سنگين بوده است، به سختي مي‌توان ديد دولتي وارد شود كه بگويد ما اين را دوست نداريم.

رويترز پيش‌تر گزارش كرده بود كه بسياري از متحدان ترامپ نيز از طريق سرمايه‌گذاري در فناوري‌هاي انرژي پاك، از قانون كاهش تورم سود مي‌برند.

فلمينگ گفت: با اين حال، ترامپ مي‌تواند با ممانعت از آژانس‌هاي فدرال كه كمك‌هاي مالي و وام‌هاي مربوط به قانون كاهش تورم را عرضه مي‌كنند، يا با كاهش اجاره‌دهي فدرال براي مواردي مانند مزارع بادي فراساحلي، روند توسعه آنها را آهسته كند. رويترز پيش از اين گزارش كرده بود دولت بايدن شتاب به خرج داده است تا اطمينان حاصل كند عمده كمك‌هاي مالي موجود تحت قانون كاهش تورم را قبل از ورود رييس‌جمهور جديد خرج مي‌كند. به گفته تحليلگران، يكي از راه‌هايي كه ترامپ مي‌تواند روند گذار را آهسته كند، اقدام اجرايي از طريق تغيير اجاره زمين‌هاي دولتي است. دولت بايدن براي گسترش مزايده ليزينگ براي بادي فراساحلي در آب‌هاي فدرال و مزارع انرژي خورشيدي و بادي در خشكي تلاش كرده است. توني دوتزيك، معاون مدير و تحليلگر ارشد سياست در انديشكده غيرانتفاعي پايداري «فرونتير گروپ» گفت: تصور مي‌كنم اولويت بيشتري براي استخراج سوخت‌هاي فسيلي در زمين‌ها و آب‌هاي فدرال داده مي‌شود. اين مي‌تواند تاثير بزرگي بر صنعت بادي فراساحلي داشته باشد كه هدف آن مكان يابي پروژه‌ها در آب‌هاي فدرال است. بيشتر پروژه‌هاي خورشيدي و بادي در خشكي، مانند اكثر حفاري‌هاي نفت و گاز، در املاك خصوصي واقع شده‌اند.

ترامپ گفته است قصد دارد «در روز اول حضورش» به صنعت بادي فراساحلي پايان دهد و استدلال مي‌كند كه اين صنعت بسيار گران است و تهديدي براي نهنگ‌ها و پرندگان دريايي است. موضع فعلي ترامپ در مقايسه با حمايت از توسعه بادهاي فراساحلي در دوره اول رياست‌جمهوري، يك تغيير سياست چشمگير به شمار مي‌رود. طبق گزارش شركت برنشتاين ريسرچ، ترامپ احتمالا يك مهلت قانوني براي فروش ليزينگ باد فراساحلي جديد وضع خواهد كرد.

در اين بين، كارشناسان مي‌گويند توليد سوخت فسيلي در امريكا احتمالا در دوران ترامپ، تقريبا به همين شكل خواهد بود. به مدد رونق حفاري در مياديني مانند حوضه پرمين در تگزاس و نيومكزيكو در دوره بايدن، امريكا در حال حاضر، به بزرگ‌ترين توليدكننده نفت و گاز در جهان تبديل شده است.

طبق اعلام كمپين انتخاباتي ترامپ، ترامپ با كاهش تشريفات اداري در دوران رياست‌جمهوري خود در كاخ سفيد، راه را براي اين رونق هموار كرد و مي‌تواند توليد سوخت فسيلي امريكا را در دوره دوم با عقب انداختن طرح‌هاي آب و هوايي بايدن، تقويت كند. براي مثال، ترامپ مي‌تواند براي حفاري در پناهگاه ملي حيات‌وحش قطب شمال آلاسكا تلاش كند.

براساس گزارش رويترز، بايدن مانع صدور ليزينگ حفاري در اين منطقه شد اما حتي اگر ترامپ اين منطقه بكر و ارزشمند را به روي توليدكنندگان سوخت فسيلي باز كند، مشخص نيست كه آيا اين شركت‌ها مايل خواهند بود در اين منطقه شمالي ناهموار استخراج كنند يا خير.