مديريت مصرف تنها راه نجات كشور از ناترازي انرژي است
دستيار وزير نفت در امور بهينهسازي انرژي، تنها راه نجات كشور از ناترازي انرژي را مديريت مصرف برشمرد و گفت: قيمت و مصرف بنزين هماكنون به گونهاي است كه قشر مرفه جامعه از آن سود ميبرد.
دستيار وزير نفت در امور بهينهسازي انرژي، تنها راه نجات كشور از ناترازي انرژي را مديريت مصرف برشمرد و گفت: قيمت و مصرف بنزين هماكنون به گونهاي است كه قشر مرفه جامعه از آن سود ميبرد. به گزارش وزارت نفت، «عبدالعلي رحيميمظفري» با بيان اينكه مسائل حوزه انرژي در كشور يك مساله به هم گره خورده است و فقط نميتوان موضوع بنزين را از گاز و برق جدا دانست، خاطرنشانكرد: همه مسائل حوزه انرژي به هم ارتباط دارند، زيرا بحث توزيع و توليد انرژي در كنار هم قرار دارند، هر چند موضوع بنزين متفاوتتر است، اما بحثي نيست كه كاملاً منفك باشد. وي با اشاره به اينكه مساله گاز و قطعي آن در صنايع بهويژه در فصل سرد سال يكي از چالشهايي بزرگ پيش روي ماست، افزود: موضوع ناترازي گاز، ضرر و زيان بسيار زيادي در حوزه صنعت ايجاد كرده است. حتي بسياري از بازارهاي خارجي ما را نيز تحتتاثير قرار داده است، همچنين تعطيلي كارخانهها يا كاهش توليد آنها نيز مشكلاتي از جمله كاهش درآمدهاي ارزي ايجاد ميكند. اين زيان بهصورت مستقيم و غيرمستقيم به دولت نيز وارد ميشود و درآمدهاي آن را كاهش ميدهد. دستيار وزير نفت در امور بهينهسازي انرژي با بيان اينكه ناترازي انرژي و به تبع آن قطعي گاز بخش صنايع زيان بزرگي بر پيكره اقتصاد كشور چه در بخش خصوصي و چه دولتي وارد ميآورد كه نميتوان از آن بهسادگي عبور كرد، گفت: چارهاي نداريم جز اينكه مسابقه غلط توليد و مصرف را به نحوي كنار بگذاريم؛ مسابقهاي كه هميشه مصرف از توليد پيشي گرفته است، بنابراين تا وقتي تفكرمان فقط اين باشد كه هرچه بيشتر سرمايهگذاري كنيم تا هرچه بيشتر گاز توليد كنيم و آن را بسوزانيم، شك نكنيد بازنده اين مسابقه خواهيم بود. رحيميمظفري با بيان اينكه مصرفكنندگان گاز در كشور هر روز در حال افزايش هستند، اما صرفهجويي لازم در اين بخش انجام نميشود، تصريحكرد: براي بحث كاهش مصرف گاز چند اقدام اساسي بايد انجام شود؛ يكي از اقدامات بهويژه در موضوع خانگي، رعايت مباحث مربوط به مقررات ساختمان و بهينهسازي مصرف در اين مكانهاست.
وي ادامهداد: يكي ديگر از روشها براي كاهش مصرف گاز و رفع ناترازي، استفاده از بورس انرژي است. مردم بايد رفع ناترازيها را از طريق بورس انرژي دنبال كنند و همسو با اقدامهاي اين بخش به مشاركت با بخش خصوصي بپردازند؛ البته بايد پيش از هر كاري اعتماد لازم براي مشاركت مردم در اين بخش فراهم شود.
عضو سابق كميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي اظهار داشت: بورس انرژي ميتواند زمينه تامين مالي پروژهها در زمينه رفع ناترازي انرژي را فراهم كند و حتي در فروش انرژي نيز نقشآفرين باشد.
وي اضافهكرد: همسو با اين اقدام ميتوانيم رفع ناترازيها را برطرف كنيم. اين مهم در برنامه هفتم توسعه نيز لحاظ شده، اما نياز است بروكراسي بسيار پيچيده اداري كه سد راه اين كار است برطرف شود. استفاده از سازوكار بورس انرژي براي رفع ناترازي انرژي به سود كشور است.
رحيميمظفري با بيان اينكه بسياري از وسايل انرژيبر مورد استفاده مردم از جمله بخاريها غيراستاندارد هستند، گفت: در برخي صنايع نيز همين وضع حاكم است. بسياري از صنايع به سمت بهينهسازي مصرف حركت نميكنند و بيان ميكنند كه پول آن را ميپردازند، در صورتي كه بايد براي اينگونه صنايع كه شدت انرژي بالايي دارند و موارد بهينهسازي را نيز رعايت نميكنند محدوديت ايجاد كرد.
رييس مركز امور نمايندگان مجلس شوراي اسلامي افزود: به عنوان شخصي كه چند سال در كميسيون انرژي مجلس فعاليت كردهام بايد بيان كنم، اگر بهينهسازي را بهدرستي اجرايي نكنيم يا ديدگاهمان در خصوص مصرف تغيير نكند، در موضوع ناترازي انرژي به نتيجه نخواهيم رسيد، همچنين تا زماني كه اين گونه بيقيدوبند مصرف ميكنيم ناترازي انرژي نيز در كشور خواهيم داشت.
وي، تنها راه نجات كشور از ناترازي را مديريت مصرف دانست و تصريحكرد: مديريت مصرف بهمعناي مصرف نكردن نيست. بايد به سمتي برويم كه از وسايلي استفاده كنيم كه كممصرف باشند؛ چه در بخاريها، چه ساختمانها و چه دستگاههاي انرژيبر. تا زماني كه ديدگاهمان اين نباشد شك نكنيد به نتيجه مثبتي نخواهيم رسيد.
رحيميمظفري اظهار داشت: تا بحثي پيش ميآيد فقط اعلام ميشود كه ميخواهيم بنزين را گران كنيم. به عنوان يك كارشناس ميگويم اگر نرخ بنزين هم بالا برود دوباره همين روال مصرف پيش خواهد رفت. هرچند قبول دارم كه موضوع بنزين به برخي مصلحتهاي سياسي گره خورده و شرايط بهگونهاي پيش رفته كه افزايش قيمت بهصورت پلكاني انجام نشده است.