جدال بورس با ابهامات
«تعادل» روند بازار سهام را بررسي كرد

جدال بورس با ابهامات

۱۴۰۳/۰۸/۲۰ - ۰۰:۴۸:۴۸
|
کد خبر: ۳۲۵۳۰۵

تابلوي معاملات بورس تهران در اولين روز كاري هفته تغيير رنگ داد و توانست تا حدودي سبزپوش شود، در مقابل نرخ سكه و نفت نزولي شدند. درست است رنگ شاخص‌هاي بازار سرمايه مثبت شده؛ اما همچنان ارزش معاملات در پايين‌ترين حد خود قرار دارد و اگر اين ارزش در ميان مدت افزايشي نشود، نمي‌توان انتظار رشد بازار سرمايه را داشت.

تابلوي معاملات بورس تهران در اولين روز كاري هفته تغيير رنگ داد و توانست تا حدودي سبزپوش شود، در مقابل نرخ سكه و نفت نزولي شدند. درست است رنگ شاخص‌هاي بازار سرمايه مثبت شده؛ اما همچنان ارزش معاملات در پايين‌ترين حد خود قرار دارد و اگر اين ارزش در ميان مدت افزايشي نشود، نمي‌توان انتظار رشد بازار سرمايه را داشت.

بازار سرمايه طي چند هفته اخير در انتظار انتخابات امريكا بود و در نهايت پايان هفته گذشته دونالد ترامپ به عنوان رييس‌جمهور امريكا انتخاب شد. به عقيده برخي از كارشناسان بازارسهام و دلار اين پيروزي را پيشخور كرده است و احتمالا طي هفته‌هاي آينده تغيير روند بازار سهام آغاز شود.

اين تغيير روند تنها به معناي مثبت عام نيست بلكه شايد به واسطه اين سيگنال برخي از تك سهم‌هاي بورس تهران نيز تغيير مسير دهد و تا حدودي مثبت شود. قيمت تك سهم‌هاي بازار سرمايه به كف خود رسيده است و مي‌توان اكنون اين قيمت‌ها را بسيار ارزنده دانست. اما متاسفانه به علت عدم اعتماد سرمايه‌گذاران نقدينگي وارد معاملات نمي‌شود و شرايط بازار همچنان وخيم است.

 

بورس و انتخابات امريكا

دونالد ترامپ به عنوان چهل و هفتمين رييس‌جمهور امريكا بار ديگر به كاخ سفيد بازگشته است. او با اين حساب نخستين فرد از زمان گروور كليولند، رييس‌جمهور سابق امريكا در اواخر قرن نوزدهم، لقب گرفته كه دو دوره غير متوالي خدمت كرده است. حزب جمهوري‌خواه او اكنون هر دو مجلس كنگره را در اختيار دارد. امري كه قدرتي فوق‌العاده را براي پيشبرد دستور كار سياست ترامپ به وي اعطا مي‌كند.

پيروزي ترامپ مي‌تواند بازارهاي ارز ديجيتال را صعودي كند، موضوعي كه در چند روز اخير به راحتي قابل مشاهد بود و از سوي ديگر با توجه به اظهارات وي به نظر مي‌رسد كه بازار سهام نيز تا حدودي جان بگيرد و شرايط بهتري را تجربه كند؛ اما مساله كنوني بر سر كاموديتي‌ها است كه نسبتا روند نزولي دارند و اين روند طي ماه‌هاي آينده نيز تقويت مي‌شود.

به گفته كارشناسان اقتصادي در ماه‌هاي آتي انتظار كاهش قيمت كاموديتي‌ها و نفت وجود دارد. احتمالا در ماه‌هاي پيش رو نفت به كف قيمتي برسد و با توجه به كاهش قيمت در ماه‌هاي پيش رو مي‌توان گفت كه ميزان معاملات نيز به سمت منفي كمي تكان مي‌خورد. اما به‌طور كلي انتظار كاهش قيمت كاموديتي‌ها تاثير منفي روي بورس تهران دارد و اين بازار را مجدد به سمت نزولي شدن مي‌برد. اگر بخواهيم واقع بين باشيم بورس تهران هر مولفه يا اخبار مثبت و منفي را يك سيگنال براي سرخ پوشي به حساب مي‌آورد و نسبت به هر خبر واكنش نشان مي‌دهد. براي نمونه پيش از اين گفته مي‌شد تنها افزايش قيمت دلار نيمايي مي‌تواند بازار را مثبت سازد، اين روند چند روزي در بازار ادامه داشت ولي بورس تكاني نخورد و حتي به اين موضوع واكنش مثبت نشان نداد. (نكته قابل توجه اينجاست كه بازار سهام به صورت هيجاني مي‌توانست به افزايش قيمت دلار نيمايي واكنش نشان دهد و پس از نزديك شدن نرخ دلار نيما و بازار آزاد به يكديگر اين واكنش‌ها در صورت مالي شركت‌ها قابل مشاهد بود، درحال حاضر قيمت دلار نيما و بازار آزاد مجدد فاصله سنگيني از يك ديگر گرفته‌اند.)

 

عدم تغيير رويكردها

يك كارشناس بازار سرمايه درخصوص شرايط بازار نوشت: «اگر بورس‌هاي منطقه را نگاه كنيد آنها هم در شرايط سياسي شبيه ما فعاليت مي‌كنند. بازار در يكسال اخير كه خاورميانه شرايط جنگي داشته، نرمال بوده و شاهد تنش و نوسان در بازار كشور‌هاي ديگر نبوديم. اين نشان مي‌دهد اگر شرايط اقتصادي و سياست‌گذاري‌هاي اقتصادي درست باشد در شرايط بد سياسي هم بازار مي‌تواند رونق نسبي خوبي داشته باشد و به وضعيت فلاكت باري كه بورس دچار است، نرسد. دليل اصلي اين موضوع سياست‌هاي اقتصادي دولت است كه با كمال تاسف با توجه به اينكه نزديك ۱۰۰ روز از شروع به كار دولت جديد مي‌گذرد، ولي كماكان هيچ تغييري در رويكرد‌هاي اقتصادي غلط گذشته مثل قيمت‌گذاري دستوري، مقاومت در برابر حذف رانت‌ها، حذف ارز چند نرخي و ساير موضوعات اتفاق نيفتاده و در كماكان بر همان پاشنه اشتباه قبلي در حال چرخيدن است و اين موضوع باعث شده به دليل اوضاع خراب، هر اتفاق ضعيف سياسي و هر تنشي به بدترين شكل منجر به نوسانات منفي در بازار و خروج پول از بازار شود. احتمالا بازار سرمايه پرحجم‌تر و پرتحرك‌تر از وضعيت اين هفته خواهد بود، ولي تا زماني كه اين تغييرات در اقتصاد كشور به وقوع نپيوندد و اصلاحات را شاهد نباشيم و نرخ بهره در همين اعداد و ارقام فعلي باشد، فكر مي‌كنم نبايد انتظار رشد قوي از بازار داشت و بازار كماكان كم حجم و كم رونق خواهد بود.»

 

بازار از دريچه معاملات

در اولين روز كاري هفته يعني شنبه 19 آبان 1403، شاخص كل بورس تهران با افزايش 36 هزار و 279 واحدي معادل 1.8 درصدي به عدد 2 ميليون و 54 هزار واحدي رسيد. همچنين شاخص كل هم زون نيز 9 هزار و 6 واحد معادل 1.37 درصد نسبت به معاملات روز گذشته افزايش داشت تا به عدد 665 هزار و 504 واحدي برسد. در سوي ديگر معاملات نيز شاخص كل فرابورس 150 واحد افزايش داشت و به عدد 20 هزار و 925 واحدي رسيد. طي اولين روز كاري هفته شاهد ورود حدود 700 ميليارد تومان پول حقيقي به بازار بوديم، ارزش معاملات خرد با افت 40 درصدي همراه شد و به 2 هزار و 762 ميليارد تومان رسيد. سهم ارزش معاملات خرد از كل ارزش معاملات بازار 18 درصد بود. بيشترين سهم از نظر ارزش معاملات را صندوق‌هاي قابل معامله غير سهامي داشتند كه 37 درصد از ارزش معاملات 15 هزار ميليارد توماني را به خود اختصاص دادند. در اين روز نمادهاي ذوب، خاور، وبملت، وخارزم، فولاد، شستا، دي، شپلي، وسديد و تجلي بيشترين تاثير را در حجم معاملات را داشتند. در ادامه نمادهاي فملي، فولاد، فارس، نوري، شستا، پارسان، وبملت، وغدير، تاپيكو، شپنا بيشترين تاثير را روي شاخص داشتند.

همچنين صنايع سرمايه‌گذاري، آهن و فولاد، توليد فلزات گرانبهاي غيرآهن، مواد شيميايي-متنوع، بانك‌ها و موسسات اعتباري، فرآورده‌هاي نفتي، كاني‌هاي فلزي، توليد كود و تركيبات نيتروژن، خودرو، سيمان آهك و گچ، مخابرات، خدمات رفاهي متنوع، فعاليت مهندسي و در نهايت لاستيك و پلاستيك بيشترين تاثير را روي شاخص داشتند.

از سوي ديگر صندوق‌هاي سهامي اكتان، كاردان، هم وزن، نارنج اهرم، موج، فراز، سيمانو، رشدي كيان، داريوش، دارا يكم، ثهام، ثنا و توان نيز توانستند بازده مثبت خوبي را در اين روز كسب كنند.