5 دقیقه ورزش می تواند فشار خون شما را کنترل کند
مطالعهای جدید نشان میدهد حتی فقط ۵ دقیقه ورزش شدید در روز به کاهش فشار خون کمک میکند.
تجزیهوتحلیل دادههای نزدیک به ۱۵ هزار نفر نشان میدهد چند دقیقه دویدن، دوچرخهسواری، بالا رفتن از پلهها یا پیادهروی سریع تاثیر مثبتی بر فشار خون دارد.
به گزارش بهداشت نیوز، بر اساس گزارشی که در مجله «گردش خون» (Circulation) منتشر شد، افزایش فعالیت تا ۲۰ دقیقه، خطر ابتلا به بیماری قلبی را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
«مارک همر»، استاد پزشکی ورزش در دانشگاه کالج لندن میگوید: ورزش، مهمترین عامل مرتبط با فشار خون است.
افراد مبتلا به فشار خون بالا بیشتر در معرض خطر ابتلا به سکته مغزی قرار دارند. به گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا، در سال ۲۰۲۲ میلادی عامل اولیه مرگ ۶۸۵ هزار و ۸۷۵ نفر در ایالات متحده، فشار خون بالا بوده است. فشار خون حدود نیمی از آمریکاییها بالاست و مشخصه آن، فشار خون سیستولیک (عدد بالایی) بیش از ۱۳۰ یا فشار خون دیاستولیک (عدد پایین) بیش از ۸۰ است.
اغلب دستورالعملهای بهداشتی توصیه میکنند که افراد بزرگسال ۱۵۰ دقیقه ورزش متوسط تا شدید داشته باشند.
همر و همکارانش دادههای ۶ مطالعه قبلی را که در آن شرکتکنندگان یک روز کامل از ردیابهای حرکتی استفاده میکردند با یکدیگر ترکیب کردند تا تاثیر ورزش بر فشار خون را بررسی کنند. میانگین سنی ۱۴ هزار و ۷۶۱ شرکتکننده در این پژوهشها، ۵۴ سال و تعداد زن و مرد تقریبا برابر (۵۳ درصد زن) بود.
شرکتکنندگان به طور متوسط ۷ ساعت از روز را خوابیدند، ۱۰ ساعت بیتحرک یا در حالت نشسته بودند، سه ساعت در حالت ایستاده، یک ساعت بهآهستگی و یک ساعت بهسرعت پیادهروی کردند و ۱۶ دقیقه هم به ورزش سریع مشغول بودند.
به گزارش ایندیپندنت، طبق نتایج بهدستآمده، ۵ دقیقه ورزش فشار خون سیستولیک را ۰.۶۸ و فشار خون دیاستولیک را ۰.۵۴ کاهش داد و وقتی مدت ورزش ۱۵ دقیقه بیشتر شد، فشار سیستولیک هم بیشتر کاهش یافت. همچنین وقتی شرکتکنندگان به جای ۲۱ دقیقه کمتحرکی یا ۲۶ دقیقه آهسته راه رفتن، ۲۰ دقیقه تمرین بدنی شدید داشتند، ۲ نقطه بهبود در فشار خون سیستولیک به وجود آمد.
متخصصان با توجه به نتایج تحقیقات قبلی تاکید کردند که کاهش ۲ نقطه فشار خون سیستولیک، خطر بیماری قلبی و مرگ ناشی از سکته مغزی را ۷ تا ۱۰ درصد کاهش میدهد. به گفته متخصصان، این شواهد جدید با تایید مطالعات گذشته نشان میدهد که حتی تحرک کم میتواند تاثیر قابل توجهی بر سلامت قلب و عروق داشته باشد.
به گفته متخصصان، تمرین بدنی ۵ تا ۱۰ دقیقه در روز نقطه شروع مناسبی است و تاثیر معناداری بر فشار خون میگذارد. از آنجایی که افراد همیشه از مشغله کاری و کمبود زمان برای ورزش گله میکنند، میتوانند در این مدت زمان کوتاه، بدون نیاز به تجهیزات ورزشی، بر فشار خون و در نهایت سلامت کلی بدن تاثیر مثبت بگذارند.