محور،   ناترازي‌ها
در نشست اقتصاددانان با رييس‌جمهور چه گذشت؟

محور، ناترازي‌ها

۱۴۰۳/۰۸/۲۲ - ۰۰:۲۱:۱۳
|
کد خبر: ۳۲۵۴۵۹

مسعود پزشكيان شامگاه يكشنبه ميزبان شماري از اقتصاددانان برجسته كشور بود؛ نشستي كه علاوه‌بر رييس‌جمهور، عبدالناصر همتي وزير اقتصاد، علي طيب‌نيا مشاور عالي رييس‌جمهور، حميد پورمحمدي رييس سازمان برنامه‌وبودجه، محسن حاجي‌ميرزايي رييس‌دفتر رييس‌جمهور و الياس حضرتي رييس شوراي اطلاع‌رساني دولت به عنوان برخي ديگر از اعضاي دولت در آن حاضر بودند و در ميان اقتصادداناني كه مهمان دولتمردان بودند نيز چهره‌هايي همچون مسعود نيلي، تيمور رحماني، زهرا كريمي و حسين عبده‌تبريزي حضور داشتند.

مسعود پزشكيان شامگاه يكشنبه ميزبان شماري از اقتصاددانان برجسته كشور بود؛ نشستي كه علاوه‌بر رييس‌جمهور، عبدالناصر همتي وزير اقتصاد، علي طيب‌نيا مشاور عالي رييس‌جمهور، حميد پورمحمدي رييس سازمان برنامه‌وبودجه، محسن حاجي‌ميرزايي رييس‌دفتر رييس‌جمهور و الياس حضرتي رييس شوراي اطلاع‌رساني دولت به عنوان برخي ديگر از اعضاي دولت در آن حاضر بودند و در ميان اقتصادداناني كه مهمان دولتمردان بودند نيز چهره‌هايي همچون مسعود نيلي، تيمور رحماني، زهرا كريمي و حسين عبده‌تبريزي حضور داشتند. اين در حالي بود كه در ابتداي اين نشست ١٢نفر از استادان و اقتصادداناني كه مهمان رييس‌جمهور و دولت وفاق ملي بودند، به تشريح ديدگاه‌ها و نظرات خود درباره وضعيت كنوني اقتصاد كشور، ضرورت‌ها، راهكارها و لوازم اصلاحات اقتصادي پرداختند و سپس رييس‌جمهور در سخناني ضمن ارايه توضيحاتي درباره برخي نكاتي كه اين اقتصاددانان مطرح كرده بودند، به بيان برخي نكات مدنظر خود در ارتباط با اوضاع كلي اقتصادي مملكت پرداخت.

 

پيشنهادهاي خودرويي عبده‌تبريزي به دولت

همزمان در شرايطي كه دست‌كم تا زمان نگارش اين گزارش در عصر دوشنبه دولت جزييات خاصي از آنچه را اقتصاددانان در اين نشست مطرح كردند، رسانه‌اي نكرده، تنها يكي از اقتصاددانان حاضر در اين نشست درباره نكاتي كه مطرح كرده بود، توضيح داده است. حسين عبده‌تبريزي اقتصاددان برجسته كه از مديران بازار سهام نيز است، با بيان اينكه در ديدار با رييس‌جمهور سه پيشنهاد درباره حوزه خودرو ارايه كرده، توضيح داد كه محور كلي اين پيشنهادها، «عرضه‌ خودرو در بورس»، «خروج خودرو از قيمت‌گذاري» و «واگذاري مديريت خودرو به بخش‌خصوصي» بوده است. عبده‌تبريزي در يادداشت مختصري كه از طريق كانال شخصي‌اش در شبكه اجتماعي تلگرام منتشر كرد، نوشت: «در اين جلسه به شرح وضعيت خودرو در بازار سرمايه پرداختم. قبل از جلسه با ۳۶نفر از كارشناسان رشته صحبت كردم. 32نفر قاطعانه معتقد بودند كه در شرايط فعلي حتما بهتر است خودرو در بورس كالايي معامله شود. چهار نفر ضمن توافق با اينكه در اين شرايط بهتر است خودرو در بورس كارايي معامله شود، معتقد بودند كه اين امر نبايد به موضوعي بلندمدت تبديل شود و بايد نهايتا هم واردات آزاد شود و هم خودروسازان خود فروشنده‌ كالاي خود باشند؛ شروطي كه بعيد است مخالف چنداني در بازار سرمايه داشته باشد.» اين اقتصاددان همچنين با اشاره به آنچه در ديدار با رييس‌جمهور مطرح كرده، نوشت: «بر اين اساس، بنده در جلسه خواستار آن شدم كه يا طبق برنامه‌ هفتم، خودرو از موضوع قيمت‌گذاري آزاد شده و شركت‌ها خود به فروش اقدام كنند يا در بورس كالايي به فروش رسند و اضافه قيمت آنها نسبت به قيمت‌هاي مصوب صرف بازپرداخت بدهي آنها به بانك‌ها شود.» او در ادامه نوشت: «همچنين درخواست كردم كل موضوعات مربوط به خودرو از قبيل واردات خودرو، بدهي خودرويي‌ها، واگذاري مديريت آنها به بخش‌خصوصي، تودلي‌هاي دو خودروساز بزرگ و... در طرحي جامع با سرعت بررسي و تصميمات اجرايي شود.» عبده‌تبريزي بر اين اساس در انتهاي يادداشت خود ابراز اميدواري كرده كه «با عرضه‌ خودرو در بورس كالا يا خروج خودرو از قيمت‌گذاري، حركت كوچكي در جهت اصلاحات در بازار سهام ايجاد شود.»حسين عبده تبريزي، در كانال تلگرامي خود نوشت:

امشب تني چند از اقتصاددانان به دفتر رياست‌جمهوري دعوت شدند، و در حضور وزرا و مشاوران اقتصادي رييس‌جمهور، نقطه‌نظرهاي خود را بيان كردند. طبعا نگراني در مورد اينكه در اين شرايط آيا امكان اصلاحات وجود دارد يا نه، مطرح شد. در مطبوعات شايد گزيده‌اي از بحث‌ها بيايد. بنده كل وقت خود را به شرح وضعيت خودرو در بازار سرمايه اختصاص دادم. قبل از جلسه با ۳۶ نفر از كارشناسان رشته صحبت كردم. 32 نفر قاطعانه معتقد بودند كه در شرايط فعلي حتما بهتر است خودرو در بورس كالايي معامله شود. چهار نفر ضمن توافق با اينكه در اين شرايط بهتر است خودرو در بورس كالايي معامله شود، معتقد بودند كه اين امر نبايد به موضوعي بلندمدت تبديل شود و بايد نهايتا هم واردات آزاد شود و هم خودروسازان خود فروشنده كالاي خود باشند؛ شروطي كه بعيد است مخالف چنداني در بازار سرمايه داشته باشد. بر اين اساس، بنده در جلسه خواستار آن شدم كه يا طبق برنامه هفتم، خودرو از موضوع قيمت‌گذاري آزاد شده و شركت‌ها خود به فروش اقدام كنند يا در بورس كالايي به فروش برسند و اضافه قيمت آنها نسبت به قيمت‌هاي مصوب صرف بازپرداخت بدهي آنها به بانك‌ها شود. همچنين درخواست كردم كل موضوعات مربوط به خودرو از قبيل واردات خودرو، بدهي خودرويي‌ها، واگذاري مديريت آنها به بخش خصوصي، تودلي‌هاي دو خودروساز بزرگ و... در طرحي جامع با سرعت بررسي و تصميمات اجرايي شود. اميدوارم با عرضه خودرو در بورس كالا، يا خروج خودرو از قيمت‌گذاري، حركت كوچكي در جهت اصلاحات در بازار سهام ايجاد شود. پيش از سخنان رييس‌جمهور 12 تن از استادان و اقتصاددانان حاضر در جلسه به تشريح ديدگاه‌ها و نظرات خود درباره وضعيت فعلي اقتصاد كشور، ضرورت، راهكارها و لوازم اصلاحات اقتصادي پرداختند. رييس‌جمهور با تاكيد بر اينكه براي نجات كشور از مشكلات پيش‌رو راهي جز اين نداريم كه همه دست به دست هم بدهيم، گفت: بنده به مردم قول مي‌دهم كه در اين مسير صادقانه با آنها سخن بگويم و به آنان اطمينان مي‌دهم كه همان‌گونه كه تاكنون هيچ‌گاه دروغ نگفته‌ايم، پس از اين نيز هرگز از من دروغ نخواهند شنيد. مسعود پزشكيان شامگاه يكشنبه در ديدار جمعي از اقتصاددانان با بيان اينكه در حال تلاش هستيم تا با ترميم سرمايه اجتماعي و رفع ناترازي‌ها در داخل و كاهش تنش‌ها در عرصه بين‌المللي در راستاي بهبود وضعيت اقتصادي كشور و معيشت مردم قدم‌هاي موثري‌برداريم، تصريح كرد: اين جلسه را تشكيل داديم تا ارزيابي شما از وضعيت و پيشنهادهای‌تان براي رفع مشكلات را مورد بررسي قرار بدهيم. رييس‌جمهور افزود: در مدت سپري شده از آغاز به كار دولت چهاردهم، ديپلماسي را در سطح گسترده‌اي از منطقه تا ديگر نقاط جهان به كار گرفته‌ايم و بنده و وزير امور خارجه ديدارها و نشست‌هاي پرشماري داشته‌ايم كه آثار آن نيز قابل مشاهده است. در جريان حمله اخير رژيم صهيونيستي به جمهوري اسلامي ايران، كشورهاي عربي منطقه يكپارچه اين حمله را محكوم كردند و علاوه بر آن امروز فضاي مثبتي بر روابط و همكاري‌هاي منطقه‌اي ما حاكم است. پزشكيان اظهار كرد: بنده هم در جريان رقابت‌هاي انتخاباتي و هم از زمان انتخاب از سوي مردم همواره تاكيد داشته‌ام كه ما به دنبال درگيري و جنگ نيستيم و تمركز ما معطوف به توسعه كشورمان است، اما رژيم صهيونيستي از همان نخستين روز آغاز به كار رسمي بنده با ترور شهيد هنيه در برنامه‌هاي ما اخلال ايجاد كرد.

رييس‌جمهور در ادامه سخنانش با اشاره به اينكه در عرصه داخلي تلاش كرديم در راستاي شعار وفاق، با نهايت هماهنگي ميان اركان نظام كارها را به پيش ببريم، گفت: جلسات منظم و مستمري با سران قواي ديگر دارم و در سطوح ديگر نيز تلاش كرده‌ايم همواره بالاترين سطح هماهنگي را داشته باشيم. در اين مدت مقام معظم رهبري نيز حمايت بسيار خوب و موثري از ما داشته‌اند و اگر اين حمايت‌ها نبود خيلي از اقدامات مثل انتصابات مسوولان عالي اجرايي از ميان زنان و افراد اهل اقليت‌هاي مذهبي و مديران بومي در استان‌ها ممكن نمي‌شد. همه اين اقدامات در راستاي ترميم اعتماد عمومي و ارتقاي سرمايه اجتماعي انجام شده است. رييس‌جمهور در بخش ديگري از سخنانش با اشاره به اينكه توزيع يارانه‌ها به شكل فعلي يك نوع بي‌عدالتي است، اظهار كرد: برنامه‌هايي براي رسيدگي به مهم‌ترين مشكلات از جمله ناترازي‌ها در عرصه‌هاي مختلف مثل انرژي و پول در حال تدوين هستند و تلاش داريم در نشست‌هايي با صاحب‌نظران عرصه‌هاي مختلف به اين برنامه‌ها غنا و قوت بيشتري ببخشيم. پزشكيان با بيان اينكه باور عميق داريم كه در فضاي دعوا و مجادله، هر چه بيشتر تلاش كنيم برآيند عمل ما بيشتر به صفر نزديك خواهد شد، افزود: به دنبال آن هستيم تا با گسترده كردن چتر وفاق از همه ظرفيت‌ها براي رفع مشكلات كشور بهره بگيريم و از شما نيز مي‌خواهم كه با تمام وجود و توان خود به ما براي حل مشكلات كمك كنيد. رييس‌جمهور با تاكيد بر اينكه چاره‌اي جز اصلاح ساختارها و روندها نداريم، اصلي‌ترين و اساسي‌ترين ملاحظه دولت در اين مسير را پرهيز از وارد كردن شوك به جامعه و حمايت از اقشار آسيب‌پذير براي جلوگيري از اعمال فشار به آنها در اين روند عنوان و تصريح كرد: موفقيت در اين مسير در گرو ايجاد نگاه و زبان مشترك است؛ دولت در اين راستا برگزاري نشست‌هايي را با صاحب‌نظران آغاز كرده كه جلسه با جامعه‌شناسان و اقتصاددانان در اين راستا بوده و با صاحب‌نظران ساير عرصه‌ها نيز نشست‌هاي منظم، مستمري و تخصصي خواهيم داشت. پزشكيان ايجاد شفافيت در لايحه بودجه را از جمله اقدامات دولت براي اصلاح روندها و مقدمه اصلاح ساختارها برشمرد و گفت: عده‌اي تصور كردند كه دولت بودجه برخي بخش‌ها را افزايش داده، در حالي كه ما فقط رديف‌ها و اعتبارات بودجه‌اي را شفاف كرديم. رييس‌جمهور با تاكيد بر اينكه براي نجات كشور از مشكلات پيش‌رو و تسريع مسير پيشرفت راهي جز اين نداريم كه همه دست به دست هم دهيم و از همه ظرفيت‌ها بهره بگيريم، خاطرنشان كرد: بنده به مردم قول مي‌دهم كه در اين مسير صادقانه با آنها سخن بگويم و به آنان اطمينان مي‌دهم كه همان‌گونه كه تاكنون هيچ‌گاه دروغ نگفته‌ايم، پس از اين نيز هرگز از من دروغ نخواهند شنيد. بنده به دنبال آن نيستم كارهايي انجام بدهم كه براي دوره بعدي رياست‌جمهوري راي جمع كنم، لذا با آرامش و انگيزه بالا به دنبال انجام كار درست هستم.

پيش از سخنان رييس‌جمهور 12 تن از استادان و اقتصاددانان حاضر در جلسه به تشريح ديدگاه‌ها و نظرات خود درباره وضعيت فعلي اقتصاد كشور، ضرورت، راهكارها و لوازم اصلاحات اقتصادي پرداختند.