گسترش شبكه كارتي ايران با همسايگان در دستوركار
معاون بينالملل بانك مركزي گفت: با توجه به اتصال شبكه كارتي ميان ايران و روسيه، تلاش ما اين است كه شبكه اتصال كارتي ما با كشورهاي ديگر به ويژه همسايگان گسترش پيدا كند.
معاون بينالملل بانك مركزي گفت: با توجه به اتصال شبكه كارتي ميان ايران و روسيه، تلاش ما اين است كه شبكه اتصال كارتي ما با كشورهاي ديگر به ويژه همسايگان گسترش پيدا كند. محسن كريمي گفت: ما از سه سال گذشته اين ايده را كه ميتوان شبكه كارتي ايران را به شبكه كارتي كشورهاي ديگر متصل كرد تا بدون استفاده از زيرساختهاي تحريمي غربي باشد، مطرح كرديم كه خوشبختانه با همراهي كشور روسيه اين اتفاق براي ما فرصت مغتنمي بود و با تلاشهاي شبانه روزي اقدامي را كه تقريبا ۱۰ ساله تصور ميشد، طي ۱.۵ سال، فاز اول آن را به پايان رسانديم. وي افزود: بر اين اساس در فاز اول همه كارتهاي عضو شتاب ايران به همه خودپردازهاي روسيه كه قابليت nfc دارند متصل ميشوند و شهروندان و اتباع ايراني ميتوانند با كارت ريالي و عضو شتاب خود و با مانده ريالي، دريافت روبل را انجام دهند. معاون بانك مركزي ادامه داد: در رابطه با اين طرح از همه زيرساختهاي داخلي و بومي استفاده شده است؛ در واقع با اين اقدام ما شبكه پرداخت كارتي ايران را بينالمللي كردهايم و اين قابليتي فراتر از انتظار بود، چرا كه شبكه پرداخت كارتي ايران به لحاظ سطح فناوري و به دليل عدم ارتباطات بينالمللي با سطح فناوري روز دنيا كمي فاصله داشت، بنابراين در اين فاصله هم امكان جهش فناوري را افزايش و هم تحريم ناپذيري شبكه بانكي را گسترش داديم. كريمي ادامه داد: متعاقب اين موضوع ما به جاي آنكه كارتهاي شهروندان ايراني را تغيير دهيم، كارتهاي فيزيكي را كنار گذاشته و به يك تكنولوژي جديدتر و به روزتر سوق پيدا كرديم كه بر اساس آن كارتهاي تعريف شده در موبايلهاي هوشمند داراي فناوري nfc هستند، همچنين در آينده نزديك در داخل كشور كارتهاي بانكي به اين شكل تبديل ميشوند و اين پروژه تقاضايي را ايجاد كرد كه اين فناوري راي پذيرندههاي داخلي ايران به روزرساني شود و اميدواريم كه در فازهاي بعدي كه مربوط به بهرهبرداري اتباع روس در ايران است، پذيرندههاي ايراني اين قابليت را براي پذيرش كارتهاي روسيه داشته باشند. وي خاطرنشان كرد: مسافران ايراني علاوه بر سهميه مربوط در مقررات ارزي كه ۵۰۰ دلار است به مدت يك ماه ۵۰۰ دلار ديگر نيز معادل دلار روبلي دريافت ميكنند و زماني كه اين سيستم پايدار شد، سهميه ارزي به ارز غير روبل برداشته ميشود. معاون بينالملل بانك مركزي بيان كرد: نكته قابل اشاره اينكه تسويهها در چارچوب يك پيمان پولي است كه ميان بانكهاي مركزي ايران و روسيه وجود دارد و مبتني بر ريال و روبل و يكي از كاركردهاي آن تسويه مناسبات كارتي است و در خصوص پرداختهاي تجاري پيمان پولي دوجانبه ايران و روسيه عمل خواهد كرد و خدمات بانكي اعم از ال سي، حواله و اوراق بانكي را در چارچوب پيمان پولي دوجانبه روبلي ريالي خواهيم داشت و اين امكان براي گردشگران دانشجويان و قابل استفاده است.
كريمي افزود: با اين حال تراكنشهاي تجاري نيازمند زيرساختهاي ديگري است كه تمام بستر آن فراهم شده و قرارداد آن در ماههاي گذشته با روسيه منعقد شده و در آينده نزديك با افتتاح نماد ريال برون مرزي روسيه، اين پيمان پولي فراهم ميشود و اولين كاركرد پيمان پولي ميان ايران و روسيه در همين اتصال كارتهاي شتاب و مير، نمايان شد. وي در رابطه با امكان گسترش اتصال شبكه كارتي به ديگر كشورها گفت: تلاش ما اين است كه از تجربه همكاري و اتصال شبكه كارتي ايران و روسيه استفاده كرده تا بتوانيم با كشورهايي كه تبادل گردشگري بالايي داريم، اين شبكه اتصال كارتي مبتني بر استانداردهاي روز بينالمللي گسترش پيدا كند. همچنين اين باور را براي كشورهاي منطقه ايجاد كردهايم كه نمونه شبكه كارتي ايران و روسيه ميتواند براي استفاده گردشگران كشور ما با ساير كشورها نيز مورد استفاده قرار گيرد. معاون بينالملل بانك مركزي در مورد با بانكهاي عاملي كه در حال حاضر امكان اتصال با شبكه مير روسيه براي آنها فراهم است، گفت: در حال حاضر دارندگان كارت از بانكهاي رفاه، ملت، تجارت و پاسارگاد ميتوانند از كارتهاي خود در خودپردازهاي روسيه استفاده كنند، همچنين بانكهاي ملي، صادرات، سپه و گردشگري نيز تستهاي خود را گذراندند و به زودي به اين شبكه ملحق و ساير بانكها در آينده بسيار نزديك به اين شبكه متصل ميشوند. اين معاون بانك مركزي اظهار كرد: از آنجا كه شبكه كارتي ميان ايران و روسيه به يكديگر متصل شدهاند به اين معناست كه بانكهاي مركزي دو طرف از ذخاير ارزي كشور طرفين برخوردار هستند و به عبارت ديگر بانك مركزي روسيه ذخاير ريالي و بانك مركزي ايران ذخاير روبلي دارد تا بر اساس آن بتوانند تراكنشهاي كارتي ميان طرفين را تسويه كنند.