كاهش نرخ بهره و احياي بورس

۱۴۰۳/۰۸/۲۲ - ۰۰:۳۴:۵۲
|
کد خبر: ۳۲۵۴۶۹

محمدرضا فرزين رييس كل بانك مركزي پس از مدت‌ها بحث و تبادل نظر سيگنال كاهش نرخ بهره را داد. موضوعي كه برخي با آن موافق و برخي ديگر از تحليلگران نيز مخالف آنند. اما بايد توجه داشت، مساله مهم در يك چنين برهه‌هايي واكنش بازار به اين نوع تصميمات است.

محسن عباسی

محمدرضا فرزين رييس كل بانك مركزي پس از مدت‌ها بحث و تبادل نظر سيگنال كاهش نرخ بهره را داد. موضوعي كه برخي با آن موافق و برخي ديگر از تحليلگران نيز مخالف آنند. اما بايد توجه داشت، مساله مهم در يك چنين برهه‌هايي واكنش بازار به اين نوع تصميمات است. بازار هم واكنش خوبي به اين تصميم نشان داده است و فشار بر p.e بازار كاهش مي‌يابد اما چند نكته را بايد مد نظر داشته باشيم:

1) سيگنال كاهش نرخ بهره اگرچه مي‌تواند چشم‌انداز كاهشي به نرخ بهره بدهد اما فعلا براي انتشار اوراق جديد مد نظر است ضمن اينكه همچنان كسري بودجه دولت پابرجا خواهد ماند.

2) يكي از مهم‌ترين بحران‌هاي اقتصادي موجود در كشور بحران فشار فزاينده بر مستاجران است. بايد توجه داشت كه كاهش نرخ بهره خبر خوبي براي مستاجران است و از فشار موجود در بخش اجاره مسكن خواهد كاست.

3) كاهش بيشتر نرخ بهره (به ۲۰‌درصد و كمتر) بدون جذاب كردن بازار سرمايه مي‌تواند باعث بيدار شدن بازارهاي رقيب بورس از جمله مسكن شود كه در ركود فرسايشي بي‌سابقه‌اي است.

4) در درون بازار همچنان سازو كار حمايت از بازار ضعيف است و هنوز مبالغ چشمگيري در نهادهاي حمايتي بازار ديده نمي‌شود و از طرفي بازار دچار «تك‌سويي» شده است؛ يا همه خريدارند و صف‌ها عرضه نمي‌شود يا در مواقع ريسكي همه فروشنده هستند و صف‌هاي فروش باقي مي‌ماند!‌ در اين صورت با بروز مجدد ريسك‌هاي سياسي ممكن است شاهد چرخش معامله‌گران باشيم.

5) ريسك‌پذيرها وارد بازار شده‌اند و معاملات را شروع كرده‌اند اما ريسك‌گريز‌ها نيم نگاهي به ريسك سياسي دارند و منتظر اعلام رسمي ديدگاه ايران در خصوص پاسخ به اسراييل هستند كه مي‌تواند معادلات را تغيير دهد.

6) احتمالا دلار و سكه وارد فاز استراحت شوند و شرايط براي بهبود بورس (حداقل در كوتاه‌مدت) فراهم خواهد شد و بايد ديد آيا معامله‌گران ريسك سياسي را به جان مي‌خرند و بلندمدت در بازار مي‌مانند يا اقدام به شناسايي سود مي‌كنند. در صورتي‌كه خريدارها قوي‌تر باشند موج دوم خريد در هفته‌هاي آتي شكل خواهد گرفت. به هر حال بايد منتظر زورآزمايي خريداران و فروشندگان در روز‌هاي آتي باشيم. فعلا حجم و ارزش معاملات بايد افزايش يابد و خريداران در روزهاي آتي عقب‌نشيني نكنند تا شاخص از فاز استراحت خارج شود.

شايد باورش خيلي سخت باشد كه در هياهوي دلار 66 هزار تومني و سكه‌اي كه بازارش اينقدر داغ است بخواهيم كسي را متوجه شرايط بورس بكنيم. بورس هنوز درجا مي‌زند و ضربات سياسي و سردرگمي ناشي از اقدامات اقتصادي نظير نرخ بهره و تصميمات وزرات‌خانه‌هاي مختلف يكي پس از ديگري اميدهاي سرمايه‌گذاران براي رشد بازار را نااميد مي‌كند. علي‌رغم همه بدبيني‌ها نسبت به بورس، من شرايط بي‌نظيري براي سرمايه‌گذاري در بازار سرمايه مي‌بينم شرايطي مشابه اواخر سال ۹۸.

به نظر من تا پايان سال قيمت‌هايي در بازار بورس خواهيم ديد كه ديگر هيچ‌وقت در تابلوي بورس مشاهده نخواهد شد. كف بازار نهايتا در زمستان شناسايي خواهد شد و احتمالا تصميماتي براي بهبود بازار گرفته خواهد شد كه هم صنايع را در بر مي‌گيرد و هم در هدايت نقدينگي به سمت بازار بسيار موثر خواهد بود. در خصوص نرخ بهره كه بزرگ‌ترين عامل عدم جذابيت بازار شده است هم اين نكته را در نظر بگيريد كه در حال حاضر اثر اين نرخ با كاهش ارزش سهام در قيمت سهام لحاظ شده است و اين منفي‌ها هم نتيجه اين مورد است ضمن اينكه اين عامل صرفا با يك مصوبه مي‌تواند حذف شود! بنابراين نگاه سرمايه‌گذاران در داخل بايد صرفا به بازار بورس باشد و به دور از هيجانات و اخبار به ارزندگي مطلق يك سري سهام در بازار فكر كنند كه تا قبل از پايان سال بدون توجه به حواشي بازار به سراغ اين سهام بروند و بعد از آن نظاره‌گر ساز و كار بازار باشند تا ظرف كمتر از يك سال اين عدم تعادل ۴‌ساله را با رشدي خاطره‌انگيز جبران كند! به نظر من سرمايه‌گذاران كم‌كم بايد به فكر چينش دوباره سبد دارايي‌ها و شيفت از سمت دارايي‌هاي فيزيكي به دارايي‌هاي مالي باشند. بازار به سمت احيا و پويايي بيشتر حركت كرده و روزهاي بهتري را نويد مي‌دهد. اگر بدانيم...