روابط ايران و عربستان؛ ۲۰۲۵ در بالاترين سطح
معاون اول رييسجمهور كه براي حضور و سخنراني در اجلاس اضطراري سازمان همكاري اسلامي و اتحاديه عرب با موضوع همصدايي در محكوميت تجاوزات رژيم صهيونيستي، به رياض سفر كرده بود، شامگاه دوشنبه، در ديداري دو جانبه با محمد بن سلمان، به بررسي اقدامات صورت گرفته براي تعميق روابط حسنه دو كشور و راهكارهاي توقف تجاوزات وحشيانه رژيم اشغالگر و امدادرساني به مردم فلسطين و لبنان پرداختند.
معاون اول رييسجمهور كه براي حضور و سخنراني در اجلاس اضطراري سازمان همكاري اسلامي و اتحاديه عرب با موضوع همصدايي در محكوميت تجاوزات رژيم صهيونيستي، به رياض سفر كرده بود، شامگاه دوشنبه، در ديداري دو جانبه با محمد بن سلمان، به بررسي اقدامات صورت گرفته براي تعميق روابط حسنه دو كشور و راهكارهاي توقف تجاوزات وحشيانه رژيم اشغالگر و امدادرساني به مردم فلسطين و لبنان پرداختند.
در ابتداي اين ديدار، محمدرضا عارف كه به گرمي از سوي وليعهد سعودي مورد استقبال قرار گرفته بود، با تشكر از ميزباني شايسته عربستان در نشست رياض گفت: در ماههاي اخير، مسيرجديدي براي توسعه و گسترش ارتباط و تعامل دو كشور گشوده شده است كه اين راه، مسيري برگشتناپذيراست. وي افزود: ترديدي نيست كه منافع اين تعميق روابط، تنها شامل ايران و عربستانسعودي نخواهد شد و مطمئنا باتوجه به ويژگيها و تاثيرات دو كشوربزرگ بر منطقه و جهان اسلام، اين اقدام باعث توسعه همكاريهاي منطقهاي وهمبستگي هر چه بيشتر ملتهاي اسلامي خواهد بود.
معاون اول رييسجمهوردر ادامه اين ديدار كه در فضايي صميمانه برگزار شد، ضمن ابلاغ سلام رييسجمهور كشورمان، از وليعهد عربستان سعودي براي سفر به ايران دعوت كرد. وي افزود: توسعه روابط سياسي دو كشور، در شرايط كنوني مسير درست و صحيحي را دنبال ميكند و اميدواريم كه اين رابطه خوب سياسي، در زمينههاي اقتصادي، فرهنگي، علمي و فناوري هم با جديت از سوي طرفين دنبال شود. عارف گفت: اطمينان دارم برگزاري اين ديدار در بالاترين سطح، گشايشهاي جدي در روابط فيمابين دو كشور ايجاد خواهد كرد، چراكه ايران و عربستان، به عنوان دو عضو تاثيرگذار سازمان همكاريهاي اسلامي، نقش مهمي در حل مشكلات گريبانگير ملتهاي اسلامي به ويژه در مساله فلسطين و لبنان خواهند داشت.
وي افزود: كشورهاي منطقه بايد با اتخاذ موضع واحد و قاطع و انجام اقدامات هماهنگ، مانع تداوم نسلكشي در غزه و گسترش تجاوزگري رژيم صهيونيستي در منطقه شوند.
معاون اول رييسجمهور ادامه داد: رابطه جمهوري اسلامي ايران و عربستانسعودي را ضرورتي مهم براي توسعه ثبات و امنيت در منطقه ميدانيم و خرسنديم كه در چارچوب سياست راهبردي جمهوري اسلامي ايران در توسعه روابط با همسايگان و نيز با تدابير مقامات عالي سعودي، روابط دو كشور نه تنها از سرگرفته شده، بلكه با سرعت در حال توسعه است. عارف افزود: اگرچه دشمناني مانند اسراييل و حاميانش، ممكن است از رابطه حسنه ايران وعربستان ناخرسند بوده و در مسير آن سنگاندازي كنند، اما اين ارتباط را براي مردم دو كشور و همچنين منطقه و جهان اسلام مهم و ضروري ميدانيم و به توسعه همكاريهاي نزديك و حداكثري چشم اميد دوختهايم. معاون اول رييسجمهوري افزود: موقعيت جغرافيايي ايران، بهترين فرصت را براي ترانزيت وانتقال كالا از خليجفارس به شمال ايران فراهم ميآورد و همانگونه كه در ملاقات وزراي خارجه دو كشور در نيويورك توافق شد اكنون زمان آن فرا رسيده است تا گسترش «همكاريهاي اقتصادي» فيمابين در دستور كار قرار گيرد.
وي افزود: معتقديم رشد روابط متقابل، منجر به نزديكتر شدن كشورها به يكديگر و درنهايت زمينهساز دستيابي به صلح و ثبات در منطقه خواهد بود و اميدواريم كه موانع پيش روي همكاريهاي اقتصادي و تجاري، با تدابير مسوولان دو كشور برطرف شود. عارف با قدرداني از مواضع محمد بن سلمان درنشست رياض در محكوميت حمله اسراييل به ايران، با اشاره به جنايات اسراييل در به شهادت رساندن سرداران حزبالله و حماس گفت: تجاوزات وحشيانه رژيم صهيونيستي، هزينههاي انساني فراواني را به مردم منطقه تحميل كرده است ولي خوشحاليم كه عليرغم وحشيگريهاي صورت گرفته از سوي رژيم اشغالگر، موقعيت جنبش حماس و حزبالله هرگز تضعيف نشده است. وي افزود: اعتقاد داريم كه اگر دنياي اسلام به صورت امت واحده عمل ميكردند، هيچگاه اسراييل، جرات اين وحشيگريها را نداشت و در شرايط كنوني نيز ما جنگ را به نفع منطقه نميدانيم و هيچگاه هم شروعكننده جنگ نبوده و نخواهيم بود اما با قاطعيت از تماميت ارضي كشورمان دفاع خواهيم كرد.
عارف گفت: در مسير گسترش روابط، اگرهم اختلافنظرهايي بين دو كشور وجود داشته باشد، منطقيترين راه براي حل اين اختلافات، مذاكره و گفتوگو است و مسيري كه با تدبير دو كشور شروع شده و مبتني بر منافع كشورهاي اسلامي است، با قدرت ادامه خواهد يافت.
معاون اول رييسجمهور ادامه داد: هدف اسراييل، درگير كردن كل منطقه در جنگي ويرانگر است اما همكاري نزديك ايران و عربستان ميتواند اين نقشه را نقش برآب كند و دو كشور نقش مهمي در ثبات و صلح منطقه ايفا كنند.محمد بن سلمان، وليعهد عربستانسعودي نيز با قدرداني از مواضع حكيمانه معاون اول رييسجمهور كشورمان، از تلاشهاي وزير امور خارجه ايران در جريان مذاكره با وزير خارجه عربستان تشكر كرد.
وليعهد عربستانسعودي در ادامه با اشاره به سخنان معاون اول رييسجمهور مبني بر برگشتناپذير بودن روابط آغاز شده دو كشور گفت: نقطهاي كه امروز در گسترش و تعميق رابطه با ايران، به آن رسيدهايم، مطلوب پادشاهي عربستان است. محمد بن سلمان با تاكيد بر ضرورت گسترش روابط و همكاريهاي دو جانبه به ويژه در حوزه اقتصادي و فرهنگي گفت: حوادث و اتفاقات يك سال اخير منطقه هيچگاه خلل و مانعي براي توسعه روابط فيمابين دو كشور نبوده و نخواهد بود و ترديدي ندارم كه تا پايان سال ۲۰۲۵، روابط اين دو كشور بزرگ منطقه در بالاترين سطح قرار خواهد گرفت.
وليعهد عربستان افزود: ما از تجارب تاريخي درس ميگيريم و از اين تجربيات، براي ايجاد روابط مستحكمتر و طولاني بين دو كشور و تحكيم هر چه بيشترآن استفاده خواهيم كرد. محمد بن سلمان گفت: همانند ايران، ما نيز براي توسعه روابط خصوصا در عرصه اقتصادي بسيار جدي و پيگير هستيم. وليعهد عربستانسعودي كه كشورش ميزباني نشست اضطراري كشورهاي همكاري اسلامي و اتحاديه عرب را برعهده داشت در ادامه با محكوميت تجاوزگري رژيم صهيونيستي گفت: اين رژيم به هيچ يك از موازين بينالمللي پايبند نيست و در اين شرايط، براي اينكه منطقه در صلح و ثبات باشد بايد تصميمات حكيمانه و درستي اتخاذ كنيم. محمد بن سلمان درپايان اين ديدار، با قدرداني از تدابير حكيمانه جمهوري اسلامي ايران در مواجهه با تحولات منطقه گفت: به هيچوجه اجازه نميدهيم كه از خاك و آسمان كشورمان در حمله به ايران استفاده شود.