بيش از 50 درصد هزينههاي سلامت را مردم پرداخت ميكنند
سالهاست كه فعالان حوزه بهداشت و درمان و از افزايش بيرويه هزينهها گلايه دارند. سالهاست كه مردم تلاش ميكنند تا صداي خود را به گوش مسوولان برسانند و از سهم رو به افزايش خود از هزينههاي سلامت بگويند. اما هر بار اين مسوولان هستند كه با انكار اخبار سعي در بهتر جلوه دادن وضعيتي دارند كه مردم اصلا از آن راضي نيستند.
سالهاست كه فعالان حوزه بهداشت و درمان و از افزايش بيرويه هزينهها گلايه دارند. سالهاست كه مردم تلاش ميكنند تا صداي خود را به گوش مسوولان برسانند و از سهم رو به افزايش خود از هزينههاي سلامت بگويند. اما هر بار اين مسوولان هستند كه با انكار اخبار سعي در بهتر جلوه دادن وضعيتي دارند كه مردم اصلا از آن راضي نيستند. حالا اما يك مقام وزارت بهداشت با صداي بلند از سهم بيش از 50 درصدي مردم در پرداخت هزينههاي درماني ميگويد.
يعني بهرغم تمام شعارها و وعدهها و تكذيبها باز اين مردم هستند كه سنگيني بار پرداختها را بر دوش دارند آن هم در شرايطي كه تورم با سرعت بيشتري از حقوق و دريافتي آنها در حركت است. نهايت افزايش حقوق و درآمد افراد چه فرهنگي باشند و چه كارگر و پرستار سالانه 20 درصد افزايش پيدا ميكند اما تورم هميشه جايي بين 35 تا 45 درصد افزايش قرار ميگيرد و اين يعني معيشتي كه هيچگاه به ساحل امنيت و آرامش نميرسد.
بيش از يك دهه است كه افزايش هزينههاي درمان باعث شده تا بسياري از بيماران به ناچار از چرخه درمان خارج شوند. به خصوص افرادي كه به بيماريهاي خاص مبتلا هستند و هزينههاي درماني و دارويي شان با رشد تورم افزايش پيدا ميكند. تعداد بيماران سرطاني كه چرخه درمان را نيمه كارها رها كردند، كم نيستند. تعداد افرادي كه به هر دليلي مجبور به تحمل رنج و درد بيماري شدند اما توان پرداخت هزينههاي سرسام آور درماني را نداشتند، كم نيستند و اين چرخه همچنان ادامه دارد.
پرداخت هزينهها از جيب مردم بايد به زير 30 درصد برسد
معاون بهداشت وزارت بهداشت اما اينبار با صداي بلند بالا بودن هزينههاي درمان را اعلام كرد و اذعان داشت: هماكنون پرداختي از جيب مردم در حوزه سلامت بالاي ۵۰ درصد است كه طبق قانون بايد به زير ۳۰ درصد برسد. براي كنترل اين وضعيت و اجراي ساير برنامهها ازجمله كنترل بيماريهاي غيرواگير ناگزير از اجراي برنامه پزشك خانواده هستيم.
دكتر عليرضا رييسي گفت: اگر بتوانيم بعد از سالها برنامه پزشك خانواده را به سرمنزل مقصود برسانيم ميتوانيم ضمن كاهش هزينههاي درماني كه مردم مجبور به پرداخت آن هستند وضعيت سلامت و چرخه درمان را هم بهبود ببخشيم.
تشكيل ستاد ملي برنامه پزشكي خانواده؛ به زودي
معاون بهداشت وزارت بهداشت در خصوص اجراي برنامه پزشكي خانواده نيز گفت: اين برنامه جزو اسناد بالادستي است و در قانون برنامه هفتم هم آمده است. رييسجمهور هم بر اجراي آن تاكيد ويژه دارند. اگر زيرساختهاي برنامه انجام شود اجراي برنامه پزشكي خانواده، در ساماندهي نظام سلامت كشور بسيار موثر خواهد بود.
او ادامه داد: مدل اجرايي اين برنامه آماده شده و به زودي ستاد ملي برنامه پزشكي خانواده تشكيل ميشود. در اين طرح براي هر ۳ هزار نفر يك پزشك و دو مراقب سلامت كه يك نفر از آنان ماما خواهد بود، تعيين شده است.
رييسي تصريح كرد: افرادي كه از طريق نظام ارجاع در اين سيستم قرار ميگيرند بايد هزينههاي آنان ساماندهي شده و كاهش يابد و افرادي كه نميخواهند از اين برنامه استفاده كنند از پوشش بيمهاي برنامه برخوردار نخواهند شد.
معاون وزارت بهداشت با بيان اينكه حداقل ۶۰ هزار پزشك عمومي فعال در كشور داريم كه براي اجراي اين برنامه به ۳۰ هزار پزشك عمومي نياز هست، بنابراين منابع انساني برنامه قابل تامين است، گفت: آنچه مهم است اين كه منابع مالي برنامه كه براي اجراي كامل آن در سطوح يك تا سه بالغ بر ۱۵۰ تا ۱۶۰ همت خواهد بود، تامين شود تا برنامه را بتوان علاوه بر روستاها و شهرهاي زير ۲۰ هزار نفر كه هماكنون اجرايي شده، در تمام كشور اجرا كرد.
بدون تامين كامل بودجه
برنامه پزشك خانواده قابل اجرا نيست
رييسي با بيان اينكه تا تامين كامل بودجه برنامه پزشك خانواده قابل اجرا نيست، بيان كرد: جلساتي با مجلس و سازمان برنامه در اين زمينه داشتهايم و اميدواريم بودجه برنامه در مجلس كه هماكنون مشغول تصويب بودجه كشور هستند، تصويب شود.
معاون بهداشت وزارت بهداشت تصريح كرد: در سازمان تامين اجتماعي، بيمه سلامت، نيروهاي مسلح و خود وزارت بهداشت منابع مالي كم نيستند و با برنامهريزي و ساماندهي منابع و تخصيص اعتبارات لازم ميتوان بودجه اجراي كشوري پزشك خانواده در تمام سطوح را فراهم كرد. بنابر اعلام وزارت بهداشت، رييسي راهاندازي سامانه يكپارچه الكترونيك نظام سلامت را گام بسيار مهمي در اجراي پزشكي خانواده در كشور دانست و گفت: مشكل فعلي ما اين است كه بهداشت، درمان، دارو و بخش خصوصي جزاير جدا از هم هستند و جلسات مختلفي براي تجميع آنها در اين سامانه و ايجاد يك درگاه ملي برگزار شده و خوشبختانه توانمندي لازم براي اين كار در كشور وجود دارد.
تست رايگان و محرمانه HIV
در مراكز بهداشتي
رييسي در ادامه صحبتهايش همچنين با اشاره به راهاندازي پويش «من هم تست اچاي وي ميدهم» اظهار كرد: اين پويش صرفا جنبه پيشگيري دارد و جاي نگراني نيست. افراد با مراجعه به تمام مراكز بهداشتي ميتوانند به صورت رايگان آزمايش اچاي وي بدهند و پرونده آنان كاملا محرمانه خواهد بود.
او بيماريابي در زمينه ايدز را گام مهمي در پيشگيري از شيوع اين بيماري دانست و خاطرنشان كرد: مطابق تكاليف سازمان بهداشت جهاني بايد همه كشورها در جهت تحقق سه عدد ۹۰ گام بردارند. يعني ۹۰ درصد بيماريابي داشته باشند، ۹۰ درصد بيماران تحت درمان قرار گيرند و ۹۰ درصد اين افراد هم درمان موثر دريافت كنند. كشور ما هم مانند بسياري از كشورها در زمينه بيماريابي ايدز از برنامه ۹۰-۹۰-۹۰ عقب است و اين پويش براي كمك به بيماريابي و پيشگيري است.
وضعيت بروز بيماريهاي تنفسي
با سرد شدن هوا
رييسي در خصوص شيوع بيماريهاي تنفسي در آغاز فصول سرد سال، گفت: در فصل پاييز و تا حدودي زمستان معمولا بيماريهاي تنفسي تشديد مييابد كه يكي از دلايل آن ويروسهاي فصلي است. يكي ديگر از عوامل مهم تشديد اين بيماريها آلودگي هوا در اثر وارونگي هوا در فصول سرد سال است كه موجب مراجعه بيشتر مردم به اورژانسها و شيوع بيشتر بيماريهاي ويروسي و تنفسي ميشود. رييسي بيان كرد: البته مراجعه هموطنان به اورژانسها و مراكز درمان سرپايي نسبت به سال قبل رشد چشمگيري نداشته و تقريبا آمار مانند سالهاي قبل است. معاون بهداشت وزارت بهداشت اظهار داشت: البته افراد آسيبپذير مانند سالمندان و افرادي كه ضعف سيستم ايمني دارند بايد واكسن آنفلوآنزا بزنند. اين واكسن روتين واكسيناسيون كشورها نيست و واكسيناسيون همگاني آن منطقي نيست و توصيه نميشود. توصيه به زدن اين واكسن پيش از پاييز به دليل توليد آنتي بادي در بدن است وگرنه تزريق آن براي افراد پرخطر الان هم خالي از فايده نيست.
هنوز سويههايي از كرونا وجود دارد
رييسي در ادامه با اشاره به سويههاي آنفلوآنزا و كرونا گفت: تلقي برخي از مردم از كرونا بودن ويروس آنفلوآنزا به دليل اين است كه اگرچه زنجيره همهگيري بيماري كرونا پس از واكسيناسيون در جهان قطع شده و به قدرت سابق نيست ولي به هرحال ممكن است سويهاي از آن هنوز وجود داشته باشد ولي اين سويهها ضعيف هستند چون مردم قبلا در قبال آنها واكسينه شدهاند.
او با بيان اينكه ويروس آنفلوآنزا هم ممكن است هر سال جهش يابد ولي به اندازه همهگيري قبلي كرونا خطرناك نيست، توصيه كرد افراد آسيب پذير و پرخطر حتما مراقبت بيشتري از خود داشته باشند و از تجربيات فاصلهگذاري، شستشوي دستها و زدن ماسك در زمان همهگيري كرونا براي مهار بيماري كمك بگيرند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت تاكيد كرد: كسي كه سرما خورده است رفتارهاي بهداشتي زمان كرونا را انجام دهد و دانشآموز سرما خورده دو سه روز مدرسه نرود تا همكلاسيها را بيمار نكند.
راهاندازي ۱۲ آزمايشگاه براي تشخيص
پشه آئدس و تب دنگي در كشور
رييسي در خصوص تب دنگي نيز گفت: تب دنگي توسط پشهاي منتقل ميشود كه تفاوتهايي با پشه مالاريا دارد. اين پشه داخل منازل هم ميآيد و به سموم و مهپاشي مقاوم است. تخم اين پشه ۴۰۰ روز ميتواند در يك جاي خشك بماند و به محض بارندگي تبديل به پشه شود. تخم پشه آئدس درون خود ويروس بيماري را دارد و اين ويژگيها مبارزه با پشه آئدس را پيچيده ميكند.
او با اشاره به شيوع زياد تب دنگي در كشورهاي همسايه شرقي ايـران تاكيد كرد: استانها و شهرهاي شمالي و شرقي بايد نسبت به اين بيماري هوشيارتر باشند. به عنوان مثال در چابهار انبار لاستيكها محل مورد علاقه اين پشههاست. حتي آبي كه از زير كولرها ميچكد ميتواند محل رشد پشه آئدس باشد.
رييسي بهسازي و بهداشت محيط از رطوبت و زبالهها را مهمترين راهكار مبارزه با تب دنگي برشمرد و خاطرنشان كرد: حتي بشقابهاي زير گلدانها كه مرطوب هستند ميتواند محل زيست پشه آئدس باشد بنابراين بهسازي محيط از منازل تا مكانهاي مختلف شهرها و روستاها بايد مورد توجه ويژه قرار گيرد تا غفلت از تب دنگي كشور را با هزينههاي سنگين مواجه نكند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به راهاندازي ۱۲ آزمايشگاه براي تشخيص پشه آئدس و تب دنگي در كشور، گفت: توصيه ميكنيم افراد و نهادها براي مهار اين بيماري بهسازي محيط را اولويت خود قرار بدهند.