۶ راهكار براي مقابله با افزايش احتمالي تحريم نفتي در دوره ترامپ

۱۴۰۳/۰۸/۲۴ - ۰۱:۳۰:۰۰
|
کد خبر: ۳۲۵۶۹۲

يك كارشناس انرژي گفت: با افزايش تقاضا براي نفت خام از سوي كشورهايي مانند چين و هند چشم‌انداز جهاني انرژي تغيير كرده كه ممكن است اجازه ندهند تحريم‌هاي امريكا به اندازه قبل به‌شدت اجرا شوند.

يك كارشناس انرژي گفت: با افزايش تقاضا براي نفت خام از سوي كشورهايي مانند چين و هند چشم‌انداز جهاني انرژي تغيير كرده كه ممكن است اجازه ندهند تحريم‌هاي امريكا به اندازه قبل به‌شدت اجرا شوند.

روح‌الله كهن‌هوش نژاد كارشناس انرژي در گفت‌وگو با مهر درباره تأثير روي كار آمدن ترامپ بر فروش نفت ايران گفت: بر اساس تجربه رياست‌جمهوري قبلي دونالد ترامپ و اهداف اعلام شده از سوي او براي دوره آينده، مي‌توان انتظار فشار قابل توجهي بر صادرات نفت و درآمدهاي ايران داشت. بر همين اساس انتظار مي‌رود كه كارزار فشار حداكثري تجديد شده و ترامپ اين استراتژي را عليه ايران از سر خواهد گرفت و آن را تشديد نموده، فروش نفت ايران را محدود كند و در نتيجه درآمد كشور را كاهش دهد.
اين كارشناس انرژي با اشاره به اينكه تأثير اجراي مجدد تحريم‌ها مي‌تواند قابل توجه باشد، خاطرنشان كرد: ممكن است صادرات بين ۷۵۰ هزار تا يك ميليون بشكه در روز كاهش يابد. صادرات فعلي ايران به‌طور ميانگين حدود ۱.۶ ميليون بشكه در روز است كه ممكن است به زير يك ميليون بشكه برسد.
وي ادامه داد: در دوره قبلي رياست‌جمهوري ترامپ، درآمد صادرات نفت ايران به ۶.۶ ميليارد دلار در سال ۲۰۲۰ سقوط كرد. در مقابل، اين درآمد در سال ۲۰۲۱ تحت رياست‌جمهوري بايدن به ۲۳.۱ ميليارد دلار رسيد كه افزايشي ۲۵۰ درصدي داشت. كهن‌هوش نژاد اضافه كرد: ممكن است ترامپ در اين دوره از تاكتيك‌هاي سختگيرانه‌اي از جمله فشار بر چين، به عنوان بزرگ‌ترين خريدار نفت ايران براي كاهش خريد، اعمال تحريم‌هاي ثانويه شديد بر روي بنادر چيني كه نفت ايران را قبول مي‌كنند و بستن راه‌هاي دور زدن تحريم‌ها استفاده كند.
اين كارشناس انرژي اضافه كرد: ممكن است ترامپ بر اوپك پلاس براي افزايش توليد به منظور مقابله با هرگونه افزايش قيمت نفت ناشي از كاهش عرضه ايران فشار بياورد و از مساله ايران به عنوان ابزار چانه‌زني در مذاكرات با چين بهره‌برداري كند.كهن‌هوش نژاد اضافه كرد: بايد به ياد داشت كه بازار جهاني نفت و چشم‌انداز ژئوپليتيك از زمان اولين دوره رياست‌جمهوري ترامپ تغيير كرده است. اثربخشي تحريم‌ها ممكن است اين‌بار متفاوت باشد چرا كه ايران روش‌هاي مقاوم‌تري براي فروش نفت خود توسعه داده است.به گفته اين كارشناس انرژي، ايران علي‌رغم مواجهه با تحريم‌هاي سختگيرانه امريكا، با استفاده از تركيبي از سياست‌هاي راهبردي انطباق با شرايط و پويايي‌هاي بازار، موفق به افزايش صادرات نفت خود شده است.
وي ادامه داد: برخي از عوامل كليدي كه به اين افزايش كمك كرده‌اند تمركز بر چين است؛ در همين راستا ايران تمركز خود را عمدتاً به چين معطوف كرده كه بازار مهمي براي نفت كشور شده است. گزارش‌ها نشان مي‌دهند كه ميزان ارسال نفت ايران به چين بيش از سه برابر شده و از حدود ۳۲۵ هزار بشكه در روز در سال ۲۰۲۰ به حدود ۱ ميليون بشكه در روز در سال ۲۰۲۳ رسيده و اين روند را در سال ۲۰۲۴ نيز حفظ كرده است.اين كارشناس انرژي افزود: مورد بعدي استفاده از «ناوگان تاريك» و تاكتيك‌هاي فريبنده است؛ در همين رابطه ايران يك ناوگان تاريك از نفتكش‌ها را توسعه داده كه به‌طور مخفيانه براي حمل و نقل نفت فعاليت مي‌كنند. اين تاكتيك‌ها شامل مواردي همچون انتقال كشتي به كشتي در دريا براي پنهان كردن مبدأ نفت، استفاده از واسطه‌ها براي پنهان كردن منبع نفت و تغيير اسناد مبدأ محموله‌ها مي‌شود. اين تاكتيك‌ها به ايران امكان مي‌دهند كه به‌طور موثري تحريم‌ها را دور بزند و نفت خود را دور از تحريم‌ها به فروش برساند.كهن‌هوش نژاد اضافه كرد: قيمت‌هاي تخفيف‌دار مورد بعدي است؛ در اين راستا براي ترغيب خريداراني مانند چين، ايران نفت خود را با تخفيف - تا ۱۵٪ پايين‌تر از قيمت بازار - مي‌فروشد. اين استراتژي قيمت‌گذاري، نفت خام ايران را علي‌رغم ريسك‌هاي مرتبط با خريد نفت تحت تحريم، جذاب مي‌سازد. هزينه‌هاي پايين‌تر توليد در ايران، كه حدود ۱۵ دلار در هر بشكه برآورد مي‌شود، همچنين به كشور امكان مي‌دهد حتي با نرخ‌هاي تخفيف‌دار نيز سودآوري خود را حفظ كند.وي افزود: مساله بعدي نيز افزايش ظرفيت توليد است؛ ايران موفق شده علي‌رغم تحريم‌ها، توليد نفت خام خود را افزايش دهد. آمارها نشان مي‌دهند كه سطوح توليد به‌طور قابل‌توجهي افزايش يافته‌اند و برآوردها نشان‌دهنده توليد روزانه حدود ۳.۵ ميليون بشكه در روز است كه نسبت به دوران اوج تحريم‌ها افزايش داشته است. اين افزايش ظرفيت توليد، باعث پشتيباني از حجم بيشتر صادرات شده است.
اين كارشناس انرژي تصريح كرد: همچنين با افزايش تقاضا براي نفت خام از سوي كشورهايي مانند چين و هند چشم‌انداز جهاني انرژي تغيير كرده كه ممكن است اجازه ندهند تحريم‌هاي امريكا به اندازه قبل به‌شدت اجرا شوند. اين محيط به ايران امكان مي‌دهد تا با آزادي عمل بيشتري عمل كند. وي گفت: به صورت كلي بر اساس نتايج انتخابات و تجربيات ايران در زمينه صادرات نفت در دوران تحريم‌ها به نظر مي‌رسد اتخاذ استراتژي‌هايي نظير نگهداري و گسترش ناوگان تاريك، تمركز بر چين به عنوان خريدار اصلي، استفاده از روابط ژئوپليتيك، تنوع مسيرهاي صادراتي، بهبود تاكتيك‌هاي دور زدن تحريم، و سرمايه‌گذاري در زيرساخت‌هاي مقاومت در برابر تحريم‌ها براي كاهش وابستگي به سيستم‌هاي بين‌المللي براي مقاومت در برابر فشارهاي فروش نفت در دوران رياست‌جمهوري جديد ترامپ مي‌تواند راهگشا باشد.