از چشمانداز توليد و اشتغال تا همبستگي مردم و صنعت در خوزستان
چهارمين جشنواره ملي برداشت نيشكر تحت عنوان «شكرستان ۱۴۰۳» در شركت كشت و صنعت نيشكر دعبل خزاعي، در حالي به مناسبت سيوچهارمين سالگرد تأسيس شركت توسعه نيشكر و صنايع جانبي، با حضور مديران، مسوولان و استقبال گسترده مردم افتتاح شد كه اين رويداد، به صحنهاي براي نمايش توانمنديهاي صنعت نيشكر و فعاليتهاي فرهنگي و هنري در استان تبديل شده است.
چهارمين جشنواره ملي برداشت نيشكر تحت عنوان «شكرستان ۱۴۰۳» در شركت كشت و صنعت نيشكر دعبل خزاعي، در حالي به مناسبت سيوچهارمين سالگرد تأسيس شركت توسعه نيشكر و صنايع جانبي، با حضور مديران، مسوولان و استقبال گسترده مردم افتتاح شد كه اين رويداد، به صحنهاي براي نمايش توانمنديهاي صنعت نيشكر و فعاليتهاي فرهنگي و هنري در استان تبديل شده است. اين جشنواره كه طي سه روز در شهرستان كارون برگزار شد، با حضور هنرمندان، نويسندگان، دانشآموزان، و صنعتگران همراه بود و برنامههايي متنوع مانند سواركاري، دوچرخهسواري، كارگاههاي كتابخواني، نمايشگاههاي صنايعدستي و هنرهاي محلي برگزار شد كه به تقويت پيوند ميان صنعت نيشكر و جامعه بومي كمك كرد.
تلاش براي توسعه و اشتغالزايي در صنعت نيشكر
عبدعلي ناصري، مديرعامل شركت توسعه نيشكر و صنايع جانبي، در مراسم افتتاحيه ضمن ارايه گزارشي از دستاوردهاي شركت، از برنامهريزي براي افزايش توليد شكر خبر داد و اعلام كرد كه توليد سالانه اين شركت تا امروز از ۷۰۰ هزار تن فراتر رفته و تا پايان سال به يك ميليون تن خواهد رسيد. ناصري گفت: «اين ميزان تقريباً ۵۰ درصد از نياز كشور به شكر را تأمين ميكند و نقشي اساسي در خودكفايي كشور و اشتغال در استان دارد.»
وي همچنين از طرحهايي براي احداث كارخانه توليد كاغذ سبز با همكاري ستاد اجرايي فرمان حضرت امام(ره) خبر داد. اين كارخانه علاوه بر كمك به كاهش نياز كشور به واردات كاغذ، ارزش افزوده قابلتوجهي براي استان ايجاد خواهد كرد. ناصري همچنين بر اهميت مسووليت اجتماعي اين شركت تأكيد كرد و اظهار داشت كه توسعه اشتغال بومي و حمايت از كسبوكارهاي محلي از اولويتهاي آن است.
تقويت مسووليت اجتماعي و همبستگي
با جامعه محلي
جشنواره شكرستان در سالهاي اخير به بستري براي نمايش تعهدات اجتماعي صنعت نيشكر تبديل شده و با برنامههاي متنوعي مانند نمايشگاههاي صنايعدستي، كارگاههاي هنري و مسابقات ورزشي، به تعامل و همبستگي فرهنگي در منطقه كمك كرده است. ناصري در اين خصوص گفت: «اين رويداد نه تنها فضايي براي معرفي صنعت نيشكر است، بلكه فرصتي براي تقويت اقتصاد محلي و حمايت از توليدات روستايي و صنايعدستي است.» اين برنامهها به گفته وي ميتوانند در رونق بخشيدن به صنايع بومي و تقويت اقتصاد محلي موثر باشند.
چالشها و چشمانداز توسعه صنعت نيشكر در خوزستان
سيد محمدرضا مواليزاده، استاندار خوزستان نيز در سخنراني خود به اهميت حمايت از صنعت نيشكر پرداخت و با اشاره به نقش اين صنعت در تأمين الكل در دوران بحران كرونا، ظرفيتهاي اين صنعت را براي كشور حائز اهميت دانست. وي همچنين از تلاشها براي بهرهوري بيشتر و كاهش مصرف آب در كشت نيشكر ياد كرد و اظهار داشت كه روشهاي نويني براي مديريت منابع و كاهش آلودگي در اين صنعت به كار گرفته شده است. استاندار خوزستان همچنين بر لزوم ارتباط ميان صنعت نيشكر و دانشگاههاي استان تأكيد كرد و خواستار توسعه كارآفريني دانشبنيان و اشتغال پايدار براي جوانان شد. او ابراز اميدواري كرد كه با بهرهگيري از فناوريهاي جديد، بتوان به رشد بيشتر صنايع و پايداري اقتصادي استان كمك كرد.
ترويج گردشگري پايدار و مسووليتهاي اجتماعي
يكي از اهداف مهم جشنواره امسال، تاكيد بر گردشگري پايدار در روستاهاي اطراف مزارع نيشكر و مناطق بومي خوزستان بود. مواليزاده در اين زمينه گفت: «گردشگري روستايي در مناطقي همچون علوه و صراخيه، ميتواند به رونق اقتصادي محلي كمك كند و علاوه بر جذب گردشگر، به حفظ و ترويج صنايعدستي بومي بيانجامد.» اين طرحها بخشي از سياست توسعه پايدار استان خوزستان است كه در پي پيوند اقتصاد محلي با ظرفيتهاي صنعت نيشكر طراحي شده است.
زمينهساز تقويت تعاملات صنعت نيشكر
با جوامع محلي
سيد محمدرضا علمالهدايي، مديرعامل شركت كشت و صنعت دعبل خزاعي، اهداف اصلي برگزاري اين جشنواره را نمايش دستاوردهاي شركت و ۳۴ سال تجربه آن در صنعت نيشكر دانست. او توضيح داد كه شكرستان ۱۴۰۳ فضايي براي نمايش توانمنديهاي صنايعدستي محلي و محصولات بومي روستاييان فراهم كرده و از استقبال گسترده مردم بهرهمند شده است. علمالهدايي افزود كه اين جشنواره، زمينهساز تقويت تعاملات صنعت نيشكر با جوامع محلي و ارتقاي مسووليتهاي اجتماعي است و ابراز اميدواري كرد كه اين رويداد بتواند به اشتغالزايي و خوداشتغالي در منطقه كمك كند. او همچنين ظرفيت توليد بالاي شركت دعبل خزاعي را مورد توجه قرار داد و گفت: «اين مجموعه با ۱۲ هزار هكتار زمين، سالانه يك ميليون تن نيشكر توليد ميكند و بخشي از اين شكر علاوه بر توليد داخلي، براي تصفيه و تأمين شكر سفيد كشور نيز به كار ميرود.»
بخشهاي رقابتي جشنواره
يكي از بخشهاي جانبي جشنواره شكرستان، رويداد ويژهاي با عنوان «شهد رسانه» بود كه با هدف تقدير از خبرنگاران و تأكيد بر نقش رسانهها در معرفي دستاوردهاي صنعتي استان برگزار شد. چهرههاي مطرحي از جمله علياكبر قاضيزاده، محمود مختاريان و مريم سليمي داوري آثار رسانهاي را برعهده داشتند. قاضيزاده، استاد روزنامهنگاري، با تحسين تلاشهاي رسانهاي در خوزستان گفت: «رسانهها ميتوانند با ارايه اطلاعات دقيق و شفاف، به حمايت از صنايع محلي مانند نيشكر كمك كنند.» همچنين، جشنواره ادبي شكرستان به بخشهاي مختلف شعر، داستان كوتاه و ادبيات كودك اختصاص يافت و با مشاركت بيش از ۲۲۰۰ اثر از هنرمندان سراسر كشور به سه زبان فارسي، عربي و انگليسي برگزار شد. شاعر برجسته، مصطفي رحماندوست كه به عنوان مهمان ويژه اين رويداد بود، با تأكيد بر اهميت پيوند ميان ادبيات و فرهنگ ايراني، جشنواره را فرصتي براي ترويج هنر و ادبيات در ميان كودكان و نوجوانان دانست.
حمايت از اقتصاد محلي
وليد آلبوناصر، مدير روابط عمومي شركت توسعه نيشكر، به اهميت جشنواره شكرستان در رشد صنايع دستي و هنرهاي بومي استان خوزستان اشاره كرد و گفت كه اين رويداد فرصتي براي شكوفايي استعدادهاي محلي و حمايت از اشتغالزايي در روستاها فراهم آورده است. او بيان كرد كه مسووليت اجتماعي اين شركت بر آموزش و اشتغالزايي پايدار در روستاهاي اطراف نيشكر متمركز است و حمايت از اقتصاد محلي را جزو اولويتهاي خود قرار داده است.
نويدبخش آيندهاي روشن
جشنواره شكرستان ۱۴۰۳، علاوه بر معرفي توانمنديهاي صنعت نيشكر و دستاوردهاي فرهنگي، به عنوان بستري براي همبستگي اجتماعي و توسعه اشتغال پايدار در استان خوزستان شناخته ميشود. با چشمانداز توسعه اين صنعت و گسترش اشتغال بومي، اين رويداد ميتواند نويدبخش آيندهاي روشن براي صنعت نيشكر و جامعه محلي باشد.