مشكل بورس چيست؟
بورس تهران پس از چند ماه سرخ پوشي توانست روزهاي بهتري را تجربه كند و پنج روز متوالي سبزپوش و غالبا با ورود نقدينگي مواجه شود. معاملات هفته گذشته در مقايسه با هفتههاي اخير يك نوع ركوردشكني به حساب ميآيد و اگر اين روند تا دو هفته ادامهدار باشد ميتوان به آينده بورس اميدوار بود.
بورس تهران پس از چند ماه سرخ پوشي توانست روزهاي بهتري را تجربه كند و پنج روز متوالي سبزپوش و غالبا با ورود نقدينگي مواجه شود. معاملات هفته گذشته در مقايسه با هفتههاي اخير يك نوع ركوردشكني به حساب ميآيد و اگر اين روند تا دو هفته ادامهدار باشد ميتوان به آينده بورس اميدوار بود.
حدودا چهارسال است كه بازار سهام روزهاي تلخي را سپري كرده و اين مدت بخش عمدهاي از سرمايه، سهامداران حقيقي تبديل به زيان شده است؛ درنتيجه در شرايط كنوني انتظار نميرود كه نقدينگي وارد بورس شود. چهارسال نزول باعث شده كه اعتماد از بازار برود و شرايط بدي را تجربه كند.
اصول سرمايهگذاري هر بازار را ميتوان اعتماد دانست و در نبود اعتماد نقدينگي نيز از بازار با قدرت بيشتري خارج ميشود.در سال ۹۹ شاهد آن بوديم كه بازار بيآنكه توان و ظرفيت آن حجم عظيم از سرمايه را داشته باشد، تنها به دليل ورود سرمايه رشد بيسابقهاي را تجربه كرد. قطعاً هر فردي كه فعاليت حداقلي در بازارهاي مالي را تجربه كرده باشد، به راحتي و با يك بررسي ساده نسبت P/E بازار و مقايسه آن با P/E تاريخي ميتوانست حباب بازار را شناسايي كرده و سرمايه خود را از خطر ريزش حفظ كند. از اين جهت آموزش ميتوانست در ورود گام به گام سرمايه به بازار بورس موثر واقع شود. اما در نهايت بازار سرمايه نميتواند مقصر باشد. سرمايه به قصد آباد كردن وارد ميشود، اما وقتي زمين حاصلخيزي يافت نشود، چارهاي جز خروج يكباره كه منجر به ريزش ميگردد ندارد.
در صورتي كه بازاري بدون ايجاد ظرفيت كافي براي جذب سرمايه، اقدام به ورود سرمايه هنگفتي نمايد، رشد ناگهاني آن خبر از يك ريزش ناگزير ميدهد. چرا كه اين رشد بر اساس دادههاي بنيادي سهام نبوده و تنها ناشي از ورود بيبرنامه سرمايه به بازار است. بنابراين عمق كم بازار يكي از مهمترين متهمان ريزش بورس محسوب ميشود.
تصويب قوانين نامناسب ميتواند باعث ادامه ريزش بازار شود. برخي از قوانين بدون توجه به ظرفيتهاي بازار و تنها با خوشخيالي نسبت به تمام شدن ريزش، ميتوانند به ادامه يافتن روند نزولي دامن بزنند. براي مثال محدودسازي دامنه نوسان به منفي دو درصد و مثبت شش درصد در زمستان ۹۹ و بهار ۱۴۰۰، باعث گرديد تا بازار سهام با ركود مواجه شده و بسياري از سهمها در صف فروش قفل شوند. اين در حالي بود كه بسياري از سهمهاي بازار حتي به مقدار حجم مبناي خود نيز معامله نميشدند. اين مساله شديداً نقدشوندگي بازار را كاهش داد و باعث از بين رفتن اعتماد به بازار گرديد. قطعاً نقدشوندگي هر بازاري يكي از مهمترين ويژگيهاي آن بازار است. در بازار بورس قوانين ناگهاني ميتوانند نقدشوندگي را بهشدت تحت تأثير قرار دهند. اين مساله اعتماد براي سرمايهگذاري در بورس را از بين برده و ريسك سرمايهگذاري را افزايش ميدهد. با تيكه به تمامي اين مسائل لازم است دولت چهاردهم در مسير افزايش اعتماد سرمايهگذاران قدم بردارد و به نوعي برخلاف دو دولت پيشين روند اعتمادسازي در بازار را سهام را تقويت سازد. درحال حاضر بازار سهام بيش از هرچيزي نياز به افزايش اعتماد دارد تا ورود نقدينگي تقويت شود كه نتيجه اين موضوع روزهاي پررونقتر براي بورس تهران خواهد بود. اگر افزايش اعتماد همراه با افزايش اعتماد و نقدينگي در بازار رخ دهد روزهاي طلايي بورس نيز آغاز خواهد شد و بازار پس از 4 سال روند صعودي را خود را آغاز خواهد كرد.
بازار از نگاه معاملات
شاخص كل بورس در پايان معاملات هفته گذشته يعني چهارشنبه 16 آبان 1403، به عدد 2 ميليون و 17 هزار واحدي رسيد و در پايان معاملات هفته اخير نيز به عدد 2 ميليون 146 هزار واحدي رسيد و در مجموع 6.3 درصد رشد كرد كه در مقايسه با هفتههاي گذشته اين بازدهي يك نوع ركوردشكني است.
همچنين شاخص كل هم وزن نيز روز 16 آبان ماه روي عدد 656 هزار و 497 واحدي ايستاد و در پايان اين هفته نيز به عدد 691 هزار و و 789 واحدي رسيد و در مجموع 5.3 درصد رشد داشت. حجم معاملات بازار سرمايه در اين هفته حدود 60 درصد افزايش را تجربه كرد و متوسط حجم معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوقهاي سهامي به 11.7 ميليارد برگه رسيد. نكته قابل توجه اينجاست كه ميانگين ارزش معاملات در اين هفته به 5 هزار و 422 ميليارد تومان رسيد و اگر اين روند افزايش ارزش معاملات تا چند روز ادامهدار باشد ميتوان به ايجاد روند در بازار سهام اميدوار بود.
بورس كالا در هفتهاي که گذشت
آمار معاملات بازار فيزيكي بورس كالاي ايران نشان ميدهد در هفته منتهي به ۲۵ آبان ماه بالغ بر ۲ ميليون و ۸۳۴هزار تن انواع كالا و محصول به ارزش بيش از ۳۶هزار ميليارد تومان معامله شد همچنين ارزش معاملات ۱۰ شركت برتر به بيش از ۱۸.۹هزار ميليارد تومان رسيد. برترينهاي بورس كالاي ايران درهفته منتهي به ۲۵ آبان براساس ارزش فروش شركتها در بازار فيزيكي به شرح زير است: فولاد مباركه اصفهان با معامله بيش از ۲۷۱ هزار تن تختال و ورق به ارزش ۸ هزار و ۸۷۳ ميليارد تومان در رتبه نخست ايستاد. ملي صنايع مس ايران با فروش ۶ هزار و ۹۳۰ تن سولفور موليبدن و مس به ارزش ۲ هزار و ۹۴۴ ميليارد تومان دوم شد. فولاد خوزستان با فروش ۶۰ هزار و ۱۰۰ تن آرگون، تختال و شمش بلوم به ارزش هزار و ۵۰۲ ميليارد تومان سوم شد. ذوب آهن اصفهان با فروش ۳۴ هزار و ۸۷۸ تن آرگون، تيرآهن، شمش، ميلگرد و ناوداني به ارزش ۹۶۵ ميليارد تومان در جايگاه چهارم ايستاد. فولاد كاوه جنوب كيش با فروش ۳۹ هزار تن شمش بلوم به ارزش ۹۶۳ ميليارد تومان رتبه پنجم را به خود اختصاص داد. معدني و صنعتي گهرزمين با فروش ۱۷۲ هزار تن كنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش ۸۳۳ ميليارد تومان رتبه ششم را به خود اختصاص داد. معدني و صنعتي گل گهر با فروش ۱۵۰ هزار تن كنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش ۸۳۰ميليارد تومان تومان هفتم شد. پالايش نفت اصفهان با معامله ۳۳ هزار تن لوب كات و وكيوم باتوم به ارزش ۷۹۵ ميليارد تومان هشتم شد.
آلومينيوم ايران ۳ هزار و ۷۵۰ تن بيلت و شمش به ارزش ۶۸۲ ميليارد تومان فروخت و نهم شد. صنايع توليدي دنياي مس كاشان با معامله هزار و ۱۰ تن سيم و مفتول مسي و مس مفتول به ارزش ۵۷۳ ميليارد تومان دهم شد.