آن روي سكه ترامپ در فناوري؛ از متضرر شدن اپل تا شانس هوش مصنوعي
برد ترامپ در انتخابات رياستجمهوري گمانه زنيهاي زيادي را درباره آينده دنياي فناوري مطرح كرده و اكنون همه منتظر ژانويه ۲۰۲۵ و تاثيرات دور دوم رياستجمهوري او بر اين حوزه هستند.
برد ترامپ در انتخابات رياستجمهوري گمانه زنيهاي زيادي را درباره آينده دنياي فناوري مطرح كرده و اكنون همه منتظر ژانويه ۲۰۲۵ و تاثيرات دور دوم رياستجمهوري او بر اين حوزه هستند. به گزارش مهر، مراسم تحليف دونالد ترامپ ۲۰ ژانويه ۲۰۲۵ ميلادي انجام ميشود و پس از آن قدرت دوباره به دست رييسجمهوري ميافتد كه دشمن شبكههاي اجتماعي و صنايع چيني بود، مردي كه بنيانگذار تحريمهاي سنگين عليه شركتهاي چيني و صادرات تراشههاي پيشرفته به اين كشور شد. از سوي ديگر او بلندپروازيهاي زيادي در زمينه هوافضا و روياي ارسال دوباره فضانوردان به ماه در آينده نزديك را داشت، رويايي كه همچنان با چالشهايي دست و پنجه نرم ميكند و زمان اجراي آن به تعويق افتاده است. او كه رابطه خوبي باشركتهاي بزرگ فناوري نداشت، سيليكون ولي را با تهديدهاي زيادي به رگبار بسته بود. اما در دور جديد به نظر ميرسد اوضاع تغيير كرده است. ديگر خبري از مردي كه قصد داشت شركتهاي بزرگ را تجزيه و آنها را جريمه كند، نيست. شايد يكي از دلايل اين تغيير حضور ايلان ماسك مدير ارشد اجرايي ايكس است كه اين پلتفرم را به بلندگويي براي تبليغات كمپين رياستجمهوري او تبديل كرد. علاوه بر آن مديران ديگر شركتهاي فناوري نيز با ظهور نشانههايي از پيشي گرفتن وي از كامالا هريس نامزد حزب دموكرات، سعي كردند موضع نرمتري نسبت به ترامپ اتخاذ كنند. به عنوان مثال شركت متا ممنوعيت حضور وي در اينستاگرام و فيس بوك را لغو كرد. از سوي ديگر با توجه به سياستهاي ترامپ در حوزه هوا فضا و دفاعي پيش بيني ميشود استارت اپهاي اين زمينه با انبوه بودجههاي دولتي براي توسعه جنگ افزارها مواجه شوند.
تأثير ايلان ماسك بر روياي ارسال فضانوردان به ماه
بازگشت دونالد ترامپ به كاخ سفيد در ژانويه ۲۰۲۵ ميلادي احتمالاً تغييرات زيادي در برنامه آرتميس ناسا براي ارسال فضانوردان به ماه را در بر خواهد داشت و دوباره تاكيدها براسال فضانوردان به ماه بيشتر ميشود تا امريكا بتواند با بلندپروازيهاي چين براي ارسال فضانورد به اين سياره تا ۲۰۳۰ ميلادي رقابت كند. به نوشته اسپيس كارشناسان سياستگذاري فضايي همچنين پيش بيني ميكنند ايلان ماسك به زودي يك محيط رگولاتوري آسانگيرانهتر فراهم ميكند كه ۶ شركت بزرگ هوافضا از جمله اسپيس ايكس و استارلينك نيز از آن بهره ميبرند. نشريه نيويورك تايمز در گزارشي نوشته وي هماكنون از ترامپ خواسته تا كارمندان اسپيس ايكس را به عنوان مقامات دولتي منصوب كند.
تمركز بر فناوريهاي دفاعي
در گزارشي ديگر به نوشته بيزينس اينسايدر اشاره شده برخي رهبران شركتهاي فناوري دفاعي از جمله پالمر لاكي بنيانگذار شركت Anduril معتقد است استارت اپهاي دفاعي در دوره دوم رياستجمهوري ترامپ شكوفا ميشوند. طي دهه گذشته صنعت فناوري دفاعي موجي در سيليكون ولي ايجاد كرد. استارت اپهايي مانند آنچه گفته شد كه خودروهاي خودران براي مقاصد نظامي ميسازند، قراردادهاي ميليارد دلاري با دولت امريكا امضا كردند. به نوشته نشريه فوربس رهبران فناوري دفاعي همچنين معتقدند حذف احتمالي قراردادهايي كه تمام هزينههاي پيمانكار را در برميگيرد، به شركتها انگيزههاي مالي براي انجام برخي معيارهاي عملكردي ميدهد و ميتواند براي صنعت مفيد باشد.
اپل متضرر اصلي افزايش تعرفه واردات از چين
اما با وجود حمايتهاي مدير ارشد ايكس، دور دوم رياستجمهوري ترامپ بيم و اميدهاي زيادي براي شركتهاي بزرگ به همراه دارد. رييسجمهور جديد امريكا تاكنون بارها بيزاري خود از شركتهاي بزرگ فناوري را نشان داده و بهطور جدي خواستار سياستهايي بوده كه هزينههاي كسب وكار براي شركتهاي بزرگ فناوري را افزايش ميدهد و آنها را در معرض قوانين مختلف قرار ميدهد. پيش از انتخابات نيز رهبران تجاري درباره ثبات شركتهايشان درصورت برنده شدن ترامپ ابراز نگراني كرده بودند. اما بهطور همزمان ترامپ تعهد كرد از سياستهايي كه ممكن است رشد برخي شركتهاي فناوري را با مشكل مواجه كند، كنارهگيري كند. تحليلگران اكنون معتقدن رييسجمهور منتخب ممكن است در مورد برخي از ادغامها و ادغامهاي فناوري نيز رويكردي آسانگيرانهتر داشته باشد. بتسي كوپر مدير آكادمي سياست آسپن ميگويد: اكنون با وجود ايلان ماسك احتمالاً ترامپ شركتهاي مورد پسند خود را از حوزه فناوري انتخاب ميكند. هرچند موضع ترامپ درباره سياستهاي فناوري بسيار تغيير كرده واغلب دگرگون شده، اما اقدامات او در اواخر دوره رياستجمهوري پيشيناش و اظهارنظرهاي او در كارزار انتخاباتي چشماندازي از وضعيت اين صنعت فراهم ميكند. اظهارات ترامپ درباره تعرفههاي وارداتي يكي از موضوعاتي بود كه دست اندركاران فناوري به دقت آن را رصد كردند. اين موضوع تاثيرمهمي براي شركتهاي فناوري و البته مصرفكنندگان دارد. سال گذشته ترامپ ايده تعرفه واردات جهاني ۱۰ درصدي و بعدي تعرفه وارداتي اضافي ۶۰ درصدي بر واردات از چين را مطرح كرد. علاوه بر آن وي پيشنهاد كرده بود واردات كالا از مكزيك ۱۰۰ درصد تعرفهبندي شود.
تيك تاك در بيم و اميد خلاصي از قانون دست و پا گير
نشريه واشنگتن پست در گزارشي به نقل از متحدان ترامپ نوشته يكي از نخستين اقدامات وي در دور دوم رياستجمهورياش، نجات تيك تاك است. براساس لايحهاي كه در دوران رياستجمهوري جو بايدن امضا و به قانون تبديل شد، اگر اين اپليكيشن تا ژانويه ۲۰۲۵ ميلادي يك مالك خارجي براي خود نيابد، دسترسي شهروندان امريكايي به آن قطع ميشود. البته اپ اشتراكگذاري ويدئو كوتاه چيني تيك تاك اين ممنوعيت را غيرقانوني خوانده و آن را به چالش كشيده است. اكنون به گفته منابعي در حلقه نزديك ترامپ، رييسجمهور آينده آماده است تا در صورت نياز از تيك تاك حمايت كند. البته رابطه ترامپ و اين اپ نيز پر تنش بوده است. در سال ۲۰۲۰ ميلادي او تهديد به ممنوعيت اپ و حتي قانوني در اين زمينه را امضا كرد. اما در بهار سال جاري ميلادي او اظهاراتش را تغيير داد و حتي خودش نيز در اين اپليكيشن حساب كاربري باز كرد.