دليل كاهش ۴۵ درصدي ذخيره سوخت مايع نيروگاه‌ها

۱۴۰۳/۰۸/۲۷ - ۰۰:۵۶:۲۹
|
کد خبر: ۳۲۵۸۵۴

استاد دانشگاه صنعتي‌شريف گفت: بايد در ليست خاموشي بخش خانگي را در اولويت قرار دهيم يعني تصميم سياسي نگيريم و براي بخش مولد اقتصاد محدوديت ايجاد نكنيم.

استاد دانشگاه صنعتي‌شريف گفت: بايد در ليست خاموشي بخش خانگي را در اولويت قرار دهيم يعني تصميم سياسي نگيريم و براي بخش مولد اقتصاد محدوديت ايجاد نكنيم.

سيدهاشم اورعي در گفت‌وگو با ايلنا، در ارزيابي اينكه چرا در فصل سرد مجبور به اعمال خاموشي در بخش خانگي شده‌ايم، اظهار داشت: امسال ذخيره سوخت مايع نيروگاه‌ها نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۵ درصد كم شده و نصف پارسال است. از طرفي رو به زمستان هستيم و باتوجه به اينكه همواره در فصل زمستان با اعمال محدوديت تامين گاز براي بخش نيروگاهي مواجه مي‌شويم وزارت نيرو از هم‌اكنون با اعمال خاموشي سعي در حفظ اندك موجودي سوخت مخازن كرده است.

وي افزود: هر يك درجه كه هوا سردتر مي‌شود ۱۰ ميليون متر مكعب به مصرف گاز خانگي اضافه مي‌شود و ۷۰ درصد مصرف گاز نيز به سمت بخش خانگي مي‌رود در حالي كه توليد در بهترين حالت ۸۵۰ ميليون متر مكعب بوده كه اكنون اين ميزان به ۸۰۰ ميليون متر مكعب در روز رسيده است. يعني همان‌گونه كه پيش‌بيني مي‌شد ما حتي نمي‌توانيم توليد گاز را ثابت نگه داريم و اين افت رو به كاهش بوده و ادامه خواهد داشت. استاد دانشگاه صنعتي‌شريف گفت: مجموعه نيروگاهي كشور اطلاع دارد كه از يك طرف تامين گاز سخت‌تر خواهد شد زيرا اكنون ۲۵۰ ميليون متر مكعب كسري داريم و از طرف ديگر با توجه به اينكه هوا رو به سردي مي‌رود؛ آينده سختي پيش رو است و از سوي ديگر ذخاير هم نسبت به پارسال نصف شده بنابراين بايد با احتياط جلو‌ برويم.

وي ادامه داد: نتيجه اينكه با وجود كسري گاز اگر اكنون‌ شروع به مصرف سوخت مايع كنيم و نتوانيم سوخت مورد نياز نيروگاه‌ها را تامين كنيم چه بسا به سمت خطر خاموشي كامل رفته و شبكه از دست مي‌رود، به عبارت ديگر شبكه از سنكرونيم خارج مي‌شود.

اورعي بيان داشت: ريسك تامين برق در روزها و ماه‌هاي پيش رو بالا مي‌رود ‌و از سوي ديگر ۱۸ هزار مگاوات از ظرفيت نيروگاهي براي اورهال متوقف شده زيرا عمر نيروگاه‌ها بالاست و تامين بخشي از قطعات مجبوريم از خارج از كشور وارد كنيم و مشكلات تحريم را داريم كه نمي‌توانيم، از سوي ديگر اگر اكنون اورهال نكنيم در تابستان مشكلات چند برابر مي‌شود.

وي افزود: ما اكنون‌ نمي‌توانيم گاز نيروگاه‌ها را تامين كنيم بنابراين اولين انتخاب گازوييل است هرچند افزايش توليد و توزيع سوخت مايع را داشته باشيم باز هم به چالش برمي‌خوريم بنابراين مجبوريم به سمت مازوت برويم كه ارزش حرارتي بسيار پاييي نسبت به گاز دارد و حجم بالايي بايد سوزانده شود تا توليد حرارت كند. اگر مصرف گاز به همين ترتيب بالا برود و نتوانيم گاز نيروگاه تامين كنيم تمام جاده‌ها را هم پر از كاميون حمل مازوت كنيم بازهم به اندازه كافي سوخت به نيروگاه نمي‌رسد اينكه اكنون خاموشي اعمال شده تا در اوج گرما بتوانيم برق مورد نياز را تامين كنيم اقدام گريزناپذيري بوده است.

اين كارشناس حوزه انرژي خاطرنشان كرد: همان‌گونه كه پيش‌بيني مي‌شد ما به سمت ناترازي در تمامي حامل‌هاي انرژي مي‌رويم و واقعيت ديگر اينكه علاوه بر مصرف بالا؛ تجهيزات نيروگاهي كهنه و‌ نياز به اورهال دارند، مشكل مهم‌تر اينكه توليد برق به‌شدت به گاز وابسته است يعني ۹۰ درصد برق به گاز وابسته است و وقتي اولويت هم تامين نياز بخش خانگي است خاموشي داريم.

وي گفت: بنده سال‌هاست اعلام كردم ماجراي قطعي برق اگرچه از تابستان شروع شده اما به همين فصل ختم نمي‌شود به‌طوري كه اكنون در فصل پاييز قطعي داريم و اين روال ادامه پيدا خواهد كرد.

اورعي در ادامه تصريح كرد: شايد در دولت قبل به عمد تصميم به كاهش ذخاير سوخت نيروگاهي نگرفته باشند اما قطعا در زمينه ذخيره سوخت سهل‌انگاري صورت گرفته است. وي گفت: اكنون در زمينه همه حامل‌ها و در همه فصول دچار ناترازي هستيم، زماني در فصل تابستان گازوييل بيش از نياز داشتيم و براي فصل سرد در نيروگاه ذخيره مي‌كرديم، در مورد گاز هم‌اكنون به جايي رسيديم كه در فصل تابستان هم كم كم به كسري مي‌خوريم در نتيجه‌ ناترازي‌ها سالانه و براي همه فصول شده است. اورعي بيان داشت؛ غير از ناترازي و كسري‌ها كه به دليل عدم ذخيره‌سازي و مشكل توليد با آن دست به گريبان هستيم موضوع ديگري كه در حوزه ذخاير نيروگاهي داريم اينكه؛ گفته مي‌شود تعدادي از نيروگاه‌ها بخشي از سوخت را در بازار آزاد و با نرخ آزاد قاچاق كرده و بفروش رسانده‌اند.

وي خاطرنشان كرد: مهم‌ترين موضوع اينكه ما برنامه‌اي در بخش انرژي نداريم، يك شبه نيز موضوع حل نمي‌شود و سال آينده مشكل بزرگ‌تر هم مي‌شود ما بايد زمان‌هايي از سال كه گازوييل اضافه داشتيم در نيروگاه ذخيره مي‌كرديم اما اين كار را نكرديم و اكنون به اين نقطه رسيديم كه به‌طور متوسط روزي ۵ ميليون ليتر كسري گازوييل داريم و اين ناترازي همزمان در همه حامل‌هاي انرژي است، زماني اگر نمي‌توانستيم گاز بخشي را تامين كنيم گازوييل را جايگزين مي‌كرديم اما اكنون در اين سوخت هم به چالش خورده‌ايم و اين در اصل به بي‌برنامگي در بخش توليد پالايشگاهي برمي‌گردد. استاد دانشگاه صنعتي‌شريف تاكيد كرد: به نظر مي‌رسد ما بايد در ليست خاموشي؛ بخش خانگي را در اولويت قرار دهيم يعني تصميم سياسي نگيريم و براي بخش مولد اقتصاد محدوديت ايجاد نكنيم تا اگر روزي هم بنا داريم كه سرمايه‌گذاري كنيم كه خاموشي و كسري گاز را جبران كنيم به دليل اينكه بخش مولد و درآمدزا تعطيل است پولي نداشته باشيم كه توليد را اضافه كنيم.

وي با اشاره به برنامه اورهال نيروگاهي گفت: ما تجهيزات نداريم و اكنون با وصله و پينه نيروگاه را سر پا نگه داشته‌ايم چون هم پول نداريم و هم اينكه تحريم هستيم بنابراين اورهال طول مي‌كشد. يك‌پنجم از كل ظرفيت ۹۳ هزار مگاواتي نيروگاهي عمر بالاي ۳۰ سال دارند و‌ باتوجه به اينكه در تابستان نمي‌توانند نيروگاه را از مدار خارج كنند اكنون اين كار بايد انجام شود و در غير اين صورت كل تابستان سال آينده را با خاموشي گسترده‌اي مواجه خواهيم بود.