نحوه ارزيابي ايمني ساختمانها
معاون پيشگيري و كاهش خطر سازمان مديريت بحران تهران گفت: در تهران ۱۶ هزار ساختمان بلند ساخته شده كه بررسي ايمني آنها آغاز شده است و تاكنون از ۶۰۷۳ ساختمان بازديد شده است.
معاون پيشگيري و كاهش خطر سازمان مديريت بحران تهران گفت: در تهران ۱۶ هزار ساختمان بلند ساخته شده كه بررسي ايمني آنها آغاز شده است و تاكنون از ۶۰۷۳ ساختمان بازديد شده است. اسماعيل سليمي در گفتوگو با ايسنا درباره نوع ساختمانها در مباحث ايمني، گفت: در كل ما دو نوع ساختمان در شهر داريم نوع اول ساختمانهاي مهم هستند كه به ساختمانهايي گفته ميشود كه كاركرد يك شهر به آنها وابسته است مانند بيمارستانها و نوع دوم ساختمانها نيز ساختمانهاي متداول شهر شامل مسكوني و اداري هستند. اگر يك ساختمان مسكوني در يك محل فرو ريزد ساختمان بغلي هيچ مشكلي نخواهد داشت اما اگر در بيمارستان مشكلي ايجاد شود؛ كل شهر تحت تاثير قرار ميگيرد. وي با اشاره به بررسي ساختمانها از نظر ايمني، اظهار كرد: در بررسي ساختمانها در حوزه زلزله، دو فاكتور بسيار اهميت دارد كه يكي از اين فاكتورها، ارتفاع و بلندي ساختمان و ديگري جمعيتي است كه ميتواند در يك زمان واحد در خود جاي دهد كه معمولا ۳۰۰ نفر را در نظر ميگيريم. وي افزود: ساختمانهاي بلند هم آسيب بيشتري به اطراف خود ميزنند و هم تعداد افراد بيشتري را در خود جاي ميدهند كه ممكن است تعداد مجروحين و كشتهها را بيشتر كنند. به گفته معاون پيشگيري و كاهش خطر سازمان مديريت بحران تهران، درباره حوادث آتش سوزي نيز ادامه داد: در مسائل مربوط به حريق نيز مساله جمعيت حائز اهميت است؛ زيرا براي خروج افراد از محل بايد راهروهايي تعبيه شده باشد كه ظرفيت بالايي داشته باشد. سليمي اظهار كرد: ما ايمنسازي و مقاومسازي ساختمانها را آغاز كردهايم اما دو مشكل بر سر راه داشتيم. در ابتدا هر نهاد روش خود را داشت كه با سايرين متفاوت بود. همچنين تعداد دقيق و موقعيت ساختمانهاي بلند و مهم مشخص نبود كه ما اين مشكلات را حل كرديم. وي با اشاره به برنامهريزي و اقدامات صورت گرفته براي ايمنسازي ساختمانها گفت: در ابتدا ۱۶ هزار ساختمان بلند در شهر شناسايي كرديم و اطلاعاتشان را ثبت كرديم. بانك اطلاعاتي ايجاد شد و تا سال آينده با ثبت همه ساختمانها اين بانك اطلاعاتي تكميل ميشود. سليمي افزود: همچنين براي اطلاعات دقيقتر، سامانه ديگري ايجاد كرديم كه به اصطلاح اطلاعات شناسنامه فني ساختمان نيز جمعآوري شود. اين اطلاعات شامل نقشهها و پروانه ساخت، گزارشات مهندس ناظر از كيفيت اجرا، گزارش مقاومت مصالح و خاك، رايهاي ماده ۱۰۰ و... هستند. جمعآوري اين اطلاعات هم براي ما در مديريت بحران اهميت دارد كه به كارشناسان در انجام وظيفه كمك ميكند. همچنين پس از بازديد نيز چك ليستهايي در ستاد تهران مصوب شد تا بر اساس قوانين با ساختمانها و مالكان آنها رفتار شود. وي ادامه داد: ما با ۹ دستگاه توافق كرديم كه بازديدها را تيمهاي مختلف انجام دهند و سپس ارزيابي توسط متخصصان اين حوزه انجام ميشود كه كدام ساختمانها چه نوع نمره ارزيابي دريافت ميكنند.
نحوه ارزيابي ايمني ساختمانها
به گفته معاون پيشگيري و كاهش خطر سازمان مديريت بحران تهران با اشاره به اينكه براي ارزيابي ساختمانها از حروف انگليسي استفاده ميكنيم، گفت: ساختمانها با نمره ارزيابي A، ساختمانهايي هستند كه از سال ۹۴ به بعد احداث شدهاند زيرا در اين سال ما ابلاغ ويرايش چهارم آييننامه ۲۸۰۰ را كه ايمنسازي ساختمانها در برابر زلزله در زمان طراحي است را داشتيم. درباره اين ساختمانها نگراني زيادي نداريم مگر اينكه مشكل خاصي براي آنها مشهود باشد يا نقشه با اجرا تفاوت داشته باشد.البته اين ساختمانها، ايمن مشروط هستند زيرا بايد مدارك و نقشهها و .. موجود باشد و در بازديد حضوري مشكلي گزارش نشود. سليمي گفت: ساختمانهاي B، ساختمانهايي هستند كه قبل از سال ۹۴ ساخته شدهاند و اختلاف بين ساخت با نقشه دارند. ما محاسبات ريز اين ساختمانها را كاملا بررسي كرده و بازديد حضوري نيز انجام ميدهيم. اگر مدارك اين ساختمانها كامل بود و مشكلي وجود نداشت در گروه B باقي ميمانند در غير اين صورت در گروه C جاي گرفته ميشوند. به گفته معاون پيشگيري و كاهش خطر سازمان مديريت بحران تهران، ساختمانهاي گروه C، ساختمانهايي هستند كه در بازديدهاي ما موارد ناايمني بسياري در آنها مشاهده شده است. به عنوان مثال بررسي ميكنيم آيا اين ساختمان در زمان زلزله سرپا ميماند و اينكه آيا مركز ثقل ساختمان درست است كه بار و وزن خود را نگه دارد؟ فراموش نكنيم كه ساختمان متروپل كه خودش فروريخت مشكل ثقل داشت و زلزلهاي رخ نداده بود. همچنين هر ساختمان نيازمند برخي ديواركشيها و رعايت اصول خاصي است كه در زمان زلزله، سرپا بماند. پس از اين ارزيابيهاي كيفي، ما وارد مرحله كمي ميشويم. به عنوان مثال مقاومت مصالح و ساير معيارهاي سازهاي را بررسي ميكنيم. وي اظهار كرد: ساختمانهاي گروه D، ساختمانهايي هستند كه هم خطر زيادي در برابري ثقلي دارند و هم در وقوع زلزلهها آوار شديد خواهند داشت. اقدام متناسب براي اين ساختمانها توسط ما اين است كه نامه ممانعت از بهرهبرداري صادر كنيم و بايد در جهت تخريب و نوسازي اقدام شود. در اين ميان عدهاي ميگويند اين ساختمانها ارزش اجدادي دارند يا جزو ميراث فرهنگي هستند و نميتوان آنها را تخريب كرد؛ در پاسخ بايد گفت از نظر مهندسي امكان مقاومسازي آنها وجود دارد اما هزينههاي آن بسيار بالاست. سليمي گفت: از مجموع ۱۶ هزار ساختمان بلند، تاكنون ۶۰۷۳ مورد را بازديد كردهايم كه ۴۵۲۰ ساختمان اعلام نظر شدهاند.