مركز پژوهش‌ها: سوخت تحويلي به نيروگاه‌ها در نيمه اول سال كاهش يافت

۱۴۰۳/۰۸/۲۸ - ۰۰:۵۷:۱۹
|
کد خبر: ۳۲۵۹۵۹

مركز پژوهش‌هاي مجلس اعلام كرد: نيروگاه‌هاي حرارتي كشور به واسطه عدم دريافت سوخت كافي در فصل گرم و نيز كاهش شديد ذخاير سوخت مايع در فصل سرد با چالش بزرگي در حوزه توليد برق روبه‌رو هستند.

مركز پژوهش‌هاي مجلس اعلام كرد: نيروگاه‌هاي حرارتي كشور به واسطه عدم دريافت سوخت كافي در فصل گرم و نيز كاهش شديد ذخاير سوخت مايع در فصل سرد با چالش بزرگي در حوزه توليد برق روبه‌رو هستند.

مركز پژوهش‌هاي مجلس شوراي اسلامي در بخشي از گزارش خود پيرامون لايحه بودجه سال ۱۴۰۴ كشور با اشاره به ناترازي انرژي در سال ۱۴۰۳ نوشت، لايحه بودجه سال ۱۴۰۴ در وضعيتي توسط دولت تدوين مي‌شود كه كشور با ناترازي‌هاي رو به گسترش در تمامي حامل‌هاي انرژي ازجمله گاز طبيعي، برق و بنزين روبه رو است.

بر اساس اين گزارش در سال ۱۴۰۱ ميزان ناترازي گاز طبيعي در اوج مصرف به ۳۱۵ ميليون مترمكعب در روز رسيد و اگرچه به واسطه افزايش دما - در دوره سرد- سال ۱۴۰۲ اين عدد به حدود ۲۸۰ ميليون مترمكعب در روز كاهش يافت، اما همچنان چالش ناترازي گاز طبيعي در كل سال به ويژه ماه‌هاي سرد وجود دارد.

ازسوي ديگر مصرف سوخت مايع در نيروگاه‌هاي حرارتي افزايش يافته و درحال حاضر ذخاير گازوئيل و نفت كوره نيروگاه‌ها در ۶ ماهه اول ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال قبل (۶۰ درصد) كاهش پيدا كرده و افزايش ناترازي گاز و عدم امكان تأمين سوخت مايع جايگزين، چالش‌هايي را براي تأمين برق در زمستان به وجود آورده است.

مستند به اين گزارش، انتظار مي‌رود تدوين لايحه بودجه و احكام آن متناسب با وضعيت ناترازي انرژي و چالش‌هاي آن بوده و راهكارهايي براي مديريت و كاهش ناترازي در آن مدنظر قرار گرفته باشد.

همچنين با توجه به اينكه برنامه هفتم پيشرفت در سال جاري به تصويب رسيده است، انتظار مي‌رود بودجه به عنوان برشي يكساله از قانون برنامه هفتم در راستاي تكاليف و تحقق اهداف كمّي برنامه هفتم تدوين شود.

بر اساس اين گزارش، ايجاد بازار بهينه‌سازي مصرف انرژي و مردمي‌سازي بهينه‌سازي با صدور گواهي صرفه‌جويي از جمله مهم‌ترين اقداماتي است كه مي‌توان با هدف كاهش ناترازي انرژي دنبال كرد.

همچنين افزايش سرمايه‌گذاري در حوزه انرژي‌هاي تجديدپذير، لزوم تأمين مالي لازم براي افزايش بازدهي نيروگاه‌هاي حرارتي، تسريع در روند تعويض موتور كولرهاي آبي با نسل جديد، تعويض كولرهاي گازي با كولرهاي كم مصرف و جايگزيني و نصب بخاري كم مصرف و بهسازي سامانه (سيستم) گرمايشي در موتورخانه‌هاي موجود از ديگر اقداماتي است كه در اين راستا مي‌توان در دستور كار قرار داد. بنا بر اين گزارش همزمان با آغاز فصل سرد سال جاري و به دنبال محدوديت در تأمين سوخت مورد نياز نيروگاه‌ها، ظرفيت توليد برق كشور چيزي حدود ۳ درصد نسبت به برق مصرفي مورد نياز كاهش يافت كه همين موضوع سبب شد تا وزارت نيرو از طريق اعمال محدوديت ساعتي نسبت به مديريت ذخاير سوخت با هدف عبور موفق از فصل سرد اقدام كند.

با توجه به اينكه بيش از ۹۰ درصد از ظرفيت توليد برق كشور توسط نيروگاه‌هاي حرارتي و عمدتاً گازسوز انجام مي‌شود، عدم تحويل گاز كافي به اين نيروگاه‌ها و كاهش ۶۰ درصدي ذخاير مايع نسبت به سال گذشته، عملا صنعت برق كشور را در فصل سرد با چالش‌هاي جدي رو به رو كرد.

به‌طور مشخص در سال جاري بيش از ۴ ميليارد مترمكعب گاز كمتر نسبت به سال قبل به نيروگاه‌ها تحويل شد و براي توليد برق به همين ميزان از سوخت مايع برداشت شد كه با هدف پاسخگويي به اوج بار فصل سرد جبران نشد. اين وضعيت در حالي است كه ظرفيت نامي نيروگاه‌هاي كشور بيش از ۹۴ هزار مگاوات است و بر اساس نظر وزير نيرو، در صورت تأمين سوخت كافي حتي امكان توليد برق، ۲۰ درصد بيشتر از برق مصرفي مورد نياز در فصل سرد نيز وجود دارد.