رونق به بورس باز ميگردد؟
بورس تهران هفتمین روز سبزپوش خود را پشت سر گذاشت؛ اما با وجود اين مثبتها همچنان سايه ريسكها و مشكلات گذشته روي بازار سرمايه سنگيني ميكند. درحال حاضر ريسك سنگيني در بازار سرمايه وجود ندارد و به همين واسطه يك آرامش نسبي در بازار ايجاد شده و در اين موقعيت مسوولان ميتوانند با تغيير موضع دوباره اعتماد و نقدينگي را به بورس بازگردانند.
بورس تهران هفتمین روز سبزپوش خود را پشت سر گذاشت؛ اما با وجود اين مثبتها همچنان سايه ريسكها و مشكلات گذشته روي بازار سرمايه سنگيني ميكند. درحال حاضر ريسك سنگيني در بازار سرمايه وجود ندارد و به همين واسطه يك آرامش نسبي در بازار ايجاد شده و در اين موقعيت مسوولان ميتوانند با تغيير موضع دوباره اعتماد و نقدينگي را به بورس بازگردانند.
يكي از مشكلات بازار سرمايه دامنه است و اين روزها به واسطه مثبت شدن و تغيير شرايط بازار، زمزمهاي در ميان فعالان بازار سرمايه به گوش ميرسد مبني براينكه محدوديت دامنه نوسان ۳ درصدي در مقطع كنوني غيرمنطقي است. بسياري از اين فعالان در فضاي مجازي بازگشت دامنه نوسان به حالت اوليه را مناسب دانسته و تعلل رييس سازمان بورس و اوراق بهادار در اين راستا را نوعي كمكاري از سوي سازمان بورس ميبينند. در همين راستا قادر معصومي خانقاه، مدير نظارت بر بورسهاي سازمان بورس و اوراق بهادار در رابطه با آخرين وضعيت محدوديت دامنه نوسان گفت: درحال حاضر هيچ تصميمي در راستاي رفع محدوديت دامنه نوسان از سوي مديران مربوطه صورت نگرفته است و پس از تصميمگيري در اين زمينه اطلاعرساني خواهد شد. در شرايط كنوني بورس تهران ميتواند ميزبان بسيار خوبي براي نقدينگيهاي سرگردان بازار باشد؛ چراكه بازارهاي موازي بورس اين روزها رشد خوبي را ندارند و حتي برخي از بازارها روند نزولي به خود گرفتهاند و در نتيجه در شرايط كنوني تالار شيشهاي ميتواند يك بازار مناسب براي جذب نقدينگيهاي سرگردان باشد.
قيمتها در بازار طلا و ارز بيجان دنبال ميشود و اين بيجان بودن نرخها باعث شده نقدينگي كمتري به سوي بورس روانه شود و سرمايهگذاران ترجيح دهند كه فعلا وارد معاملهاي نشوند. از سوي ديگر قيمتها در بازار ارز ديجيتال نيز روند نزولي دارند و اين روند را ميتوان برخلاف روندهاي پيش بيني شده كارشناسان دانست. درحال حاضر بازار به نقطه ارزندگي فوقالعادهاي رسيده و قيمتها به كف رسيده بودند كه در اين محل، قيمتها مستعد رشد بودند، اما بازار همچنان جهت صعود به حمايتهاي دولتي نياز داشت تا پس از فاصله گرفتن از شرايط پنيك، روند عادي معاملات را پيش گيرد. يكي ديگر از عواملي كه موجب ايجاد واكنش مثبت در بازار شده، احتمال كاهش نرخ بهره است البته كه برخلاف تصور بورس، به نظر نميرسد نرخ بهره كاهش چشمگيري همچون رسيدن به رقمي كمتر از ۲۰ درصد را تجربه كند، اما قاعدتا با كاهش مواجه شد.
با تمامي اين موارد بايد سياستهاي ترامپ در حوزه بازارهاي مالي را نيز در نظر بگيريم تا بتوان آيندهاي درست از بازارها متصور بود.بازگشت ترامپ اعمال سياستهايي مثل كاهش ماليات، حمايت از توليد داخلي و افزايش هزينههاي دولتي را تقويت ميكند. اين سياستها ممكن است تورم را در بلندمدت افزايش دهند و فدرال رزرو را به حفظ يا حتي افزايش نرخ بهره در ميانمدت مجبور كنند. سرمايهگذاري در دلار و اوراق قرضه در چنين شرايطي ميتواند جذابتر از طلا شود كه احتمالاً منجر به فشار نزولي بيشتر بر قيمت طلا خواهد شد.
به گفته كارشناسان اگر فدرال رزرو نرخ بهره را در سطح بالا نگه دارد، هزينه فرصت نگهداري طلا افزايش مييابد. بنابراين، سرمايهگذاران ممكن است به سمت داراييهاي پربازدهتر مثل دلار و اوراق خزانهداري حركت كنند. اين موضوع به كاهش قيمت طلا منجر خواهد شد. كاهش احتمالي نرخ بهره در جلسه بعدي نشان ميدهد كه بانك مركزي به سمت سياستهاي انقباضي تمايل بيشتري دارد. اين تغيير انتظار، تقاضا براي طلا را به عنوان دارايي امن كاهش داده و احتمال افت قيمت طلا را در كوتاهمدت افزايش ميدهد.
بررسيها نشان ميدهد كه فدرال رزرو نرخ تورم ۲ درصد را به عنوان هدف تعيين كرده تا تعادل در اقتصاد حفظ شود. تورم پايينتر از ۲ درصد ممكن است منجر به ركود شود چون مردم خريدهايشان را به تأخير مياندازند. تورم بالاتر از ۲ درصد قدرت خريد مردم را كم ميكند و هزينه زندگي بالا ميرود. بنابراين، نرخ تورم هدف به فدرال رزرو كمك ميكند تا هم تورم را كنترل كند و هم رشد اقتصادي و اشتغال را به حداكثر برساند. از طرف ديگر تورم بالا ارزش پول را كاهش ميدهد و سرمايهگذاران به سمت طلا به عنوان دارايي امن روي ميآورند. بنابراين، افزايش تورم معمولاً باعث افزايش قيمت طلا ميشود. تورم پايين ممكن است تقاضا براي طلا را كم كند و قيمت آن را كاهش دهد. اين مساله ميتواند به عنوان سيگنالي براي سرمايهگذاران بازار سهام باشد.
بازار از نگاه معاملات
طي دومين روز كاري هفته يعني يكشنبه 27 آبان 1403 شاخص كل بورس تهران با افزايش 19 هزار و 361 واحدي معادل 0.88 درصد به محدود 2 ميليون و 211 هزار واحدي رسيد. همچنين شاخص كل هم وزن نيز 3 هزار و 206 واحد معادل 0.45 درصد رشد كرد به عدد 708 هزار و 245 واحدي رسيد. در سوي ديگر معاملات نيز شاخص كل فرابورس 80 واحد افزايش داشت و به عدد 21 هزار و 862 واحدي رسيد.
معاملات در حالي پايان يافت كه 57 درصد تابلو قرمزرنگ بود و 424 ميليارد تومان پول حقيقي از معاملات خرد خارج شد. با اين وجود رشد چشمگيري را در ارزش معاملات بازار خرد شاهد بوديم. در روزي كه گذشت ارزش كل معاملات بازار با افزايشي جزئي نسبت به روز گذشته 18 هزار و 852 ميليارد تومان بود اما از اين مبلغ 9هزار و 108 ميليارد تومان آن مربوط به معاملات خرد سهام و حق تقدم بود كه رشدي حدود 55 درصدي را نسبت به روز گذشته نشان ميدهد.
باتوجه به اين اعداد و ارقام بسياري از كارشناسان عقيده دارند كه روند صعودي بورس تهران همچنان ادامه خواهد يافت. با اين حال، بازار هنوز با فاصله 13.5 درصدي از قله تاريخي خود در ارديبهشتماه 1402 قرار دارد. اين فاصله نشاندهنده پتانسيلهاي بيشتر رشد براي بورس تهران است، البته مشروط به حفظ و تقويت روند فعلي. بازار همچنان به تقويت تقاضا و ورود نقدينگي از سوي سرمايهگذاران نياز دارد تا بتواند از اين فرصتهاي موجود بهرهبرداري كند و به قلههاي جديد دست يابد.
نمادهاي ذوب، خودرو، وبملت، شستا، خساپا، خاور، شپنا، خگستر، وپارس، فولاد بيشترين تاثير را در حجم معاملات داشت. همچنين نمادهاي فارس، پارسان، فولاد، تاپيكو، شپنا، پارس، شستا، ومعادن، خودرو و شتران بيشترين تاثير را در شاخص داشتند.
صندوقهاي بازده، تداوم، آساميد، خورشيد، كارين، توسكا، آلا، سخند، سپر، كامياب، كارما، لبخند، صايند، ساحل، كارا، كارآمد، همگام، نيك گستر، نشان، گنجينه، گنجين، فاخر، شميم در ليست صندوقهاي درآمد ثابت قرار گرفتند.