جزييات ۴ ماموريت تسهيلگري در هوش مصنوعي كشور
معاون توانمندسازي زيستبوم سازمان ملي هوش مصنوعي، تسهيلگري در دسترسي به دادهها، ايجاد زيرساخت يكپارچه و تسهيلگري در دسترسي به بازار و نيروي انساني را از ماموريتهاي اين سازمان دانست و گفت: فاز مطالعات ايجاد GPUفارمها به سرانجام رسيده و چارچوب تامين مالي آن مشخص شده، ضمن آنكه به منظور تامين مالي پروژههاي هوش مصنوعي، «صندوق هوش مصنوعي» نيز ايجاد شده است.
معاون توانمندسازي زيستبوم سازمان ملي هوش مصنوعي، تسهيلگري در دسترسي به دادهها، ايجاد زيرساخت يكپارچه و تسهيلگري در دسترسي به بازار و نيروي انساني را از ماموريتهاي اين سازمان دانست و گفت: فاز مطالعات ايجاد GPUفارمها به سرانجام رسيده و چارچوب تامين مالي آن مشخص شده، ضمن آنكه به منظور تامين مالي پروژههاي هوش مصنوعي، «صندوق هوش مصنوعي» نيز ايجاد شده است. عليرضا قشقاوي در گفتوگو با ايسنا، ماموريت سازمان ملي هوش مصنوعي را تسهيل شرايط فعاليت اكوسيستم هوش مصنوعي دانست و گفت: هوش مصنوعي فناوري متفاوت از ساير فناوريها مانند انرژي هستهاي است. ما ميتوانيم فناوريهاي مرتبط با انرژي هستهاي را به صورت متمركز توسعه دهيم و دولت با ايجاد سازماني اقدام به توسعه آن كند، ولي توسعه هوش مصنوعي بايد توسط اكوسيستم و بخش خصوصي صورت گيرد؛ از اين رو وظيفه دولت در اين حوزه تسهيلگري است. وي افزود: ما در چند حوزه در تلاش هستيم كه شرايط فعاليت شركتهاي بخش خصوصي را در اين حوزه تسهيل كنيم. اولين نيازي كه بخش خصوصي دارد و چالش اصلي شركتهاي فعال در حوزه هوش مصنوعي را نيز شامل ميشود، موضوع زيرساخت است و در اين زمينه بر روي تامين يك زير ساخت يكپارچه با ظرفيت بالا متمركز شدهايم. قشقاوي ادامه داد: مطالعات در زمينه ايجاد اين زير ساخت يكپارچه آغاز شده و با تامين اعتبارات، موضوع سفارشگذاري و تامين زير ساخت پردازش تخصصي هوش مصنوعي يا اصطلاحا GPU Farm را فراهم ميكنيم. معاون توانمندسازي زيست بوم سازمان ملي هوش مصنوعي، گفت: فاز مطالعات GPUفارمها به سرانجام رسيده و چارچوب تامين مالي آن مشخص شده و خط تامين مالي آماده آن نيز تعيين شده است، ضمن آنكه صندوق هوش مصنوعي نيز تشكيل شده است. تنها تخصيص اعتبار آن مانده كه لازم است از سوي دستگاههاي حاكميتي كه در صندوق هوش مصنوعي سهامدار هستند، نسبت به تامين مالي اقدام كنند تا بحث تامين زيرساختها را عملياتي كنيم. وي در پاسخ به اين سوال كه آيا تامين اعتبار پروژههاي سازمان ملي هوش مصنوعي موكول به تصويب اساسنامه شده است؟ توضيح داد: بخشي از تامين اعتبارات اين پروژهها منوط به تصويب اساسنامه اين سازمان شده و بخش ديگر منوط به آن نيست و به صورت مستقل به پيش ميرود. ما مسيرهاي موازي را پيگيري ميكنيم تا به نتيجه برسيم.
تسهيلگري در دسترسي به دادهها
معاون توانمندسازي زيست بوم سازمان هوش مصنوعي، تسهيلگري در دسترسي به داده را از ديگر برنامههاي اين سازمان دانست و اظهار كرد: خيلي از دادهها، دادههاي حاكميتي يا ملي است كه در دسترس دستگاههاي دولتي يا حاكميتي قرار دارد و كاري كه سازمان ملي هوش مصنوعي در اين زمينه بايد انجام دهد، «آزادسازي»، «گمنامسازي» و «فرآوري» دادهها است تا از اين طريق شركتهاي بخش خصوصي بتوانند به اين دادهها دسترسي و تحليل داشته باشند. وي اضافه كرد: شركتها با دسترسي به اين دادهها قادر خواهند بود مدلهاي خود را مورد آزمون و آموزش قرار داده يا سرويسهايي ارايه دهند. قشقاوي با اشاره به جزييات دسترسي شركتهاي فعال به دادهها در حوزه هوش مصنوعي، گفت: بخشي از اين دادهها، دادههاي حاكميتي هستند كه شامل دادههاي هويتي، سلامتي، مالي و بانكي، ارتباطي و مخابراتي است و بخشي از دادهها، دادههايي است كه در دسترس بخش خصوصي قرار دارد، مانند دادههاي شركتهاي خدماتدهنده حوزههاي مختلفي چون حمل و نقل، غذا و غيره است و اين دادهها براي شركتهاي فعال در اين حوزه ميتواند ارزشمند باشد. وي خاطرنشان كرد: ما در تلاش هستيم تا تسهيلاتي را براي ايجاد دسترسي به اين دادهها فراهم كنيم و در اين راستا تفاهمنامههايي را با بخشهاي مختلف منعقد ميكنيم. به عنوان نمونه در حال حاضر دادههاي كتابخانه ملي را در اختيار بخش خصوصي قرار داديم و با دستگاههاي ديگر نيز وارد تعامل شديم تا اين دسترسي به دادهها ايجاد شود. قشقاوي با بيان اينكه ما در حال ايجاد تعاملات براي دسترسي به دادهها و انجام مذاكرات با دستگاهها هستيم، يادآور شد: در برخي از حوزهها دسترسي به دادهها ايجاد شده و در برخي از حوزهها در روند تعاملات و ايجاد دسترسي است، ضمن آنكه تفاهم نامههايي با برخي از مجموعهها منعقد كرديم كه اميدواريم اين فعاليتها گسترش يابد.
تسهيلگري در دسترسي به سرمايههاي انساني
وي تسهيل دسترسي به سرمايههاي انساني را از ديگر زمينههاي فعاليت سازمان ملي هوش مصنوعي عنوان كرد و گفت: تعداد معدودي نيروي انساني متخصص در هوش مصنوعي در كشور پرورش ميدهيم كه متاسفانه بخش قابل توجهي از آنها با توجه به بازار كاري كه اخيرا در منطقه ايجاد شده است، مهاجرت ميكنند. قشقاوي افزود: در اين راستا برنامهاي را پيگيري ميكنيم كه بر اساس آن بتوانيم ورودي نيروي انساني به بازار هوش مصنوعي را از طريق گسترش آموزشهاي آزاد هوش مصنوعي گسترش دهيم؛ چرا كه آموزشهاي هوش مصنوعي براي ورود به بازار كار، آموزشهاي نسبتا محدود است و يك دانشآموز فارغالتحصيل مستعد با دو سال آموزش برنامهنويسي، پايتون، يادگيري ماشين و يادگيري عميق ميتواند وارد بازار كار شود. وي خاطرنشان كرد: از اين رو برنامهاي براي گسترش آموزش سرمايههاي انساني داريم تا بتوانيم نيروي انساني متخصص را براي شركتهاي بخش خصوصي تامين كنيم. قشقاوي اقدام ديگر تسهيلگرانه سازمان ملي هوش مصنوعي را موضوع تامين مالي دانست و در اين باره توضيح داد: يكسري از اعتبارات مالياتي و كمكهايي براي توسعه يكسري از مدلهاي اولويتدار برنامههاي كشور پيگيري ميشود.
تسهيلگري در توسعه بازار
معاون توانمندسازي زيست بوم سازمان ملي هوش مصنوعي اقدام تسهيلگرانه ديگر اين سازمان را تسهيلگري در توسعه بازار و بازارسازي براي بخش خصوصي فعال در حوزه هوش مصنوعي عنوان كرد و گفت: ممكن است برخي از دستگاهها نيازمند يكسري از خدمات هوش مصنوعي باشند، ولي اين نيازمنديها بالفعل نشده باشند؛ از اين رو ما بخش خصوصي را به دستگاههاي حاكميتي متصل ميكنيم تا همكاريها در اين حوزه رقم بخورد. وي با اشاره به بازديد خود از پانزدهمين نمايشگاه نانو و ميكرو كه هفته گذشته برگزار شد، خاطرنشان كرد: در اين بازديد شركتهاي نانويي را كه در حوزههاي مشترك با هوش مصنوعي از بحثهاي تحليل داده تا تحليل تصاوير فعال هستند، شناسايي كرديم تا زمينه گسترش فعاليت آنها را فراهم كنيم. به عنوان نمونه شركتي كه در تشخيص عيوب قطعات و خوردگيها فعال است و با يك شركت ديگر در حوزه توربين همكاري دارد، در توسعه اين همكاريها ميتوانيم گستره فعاليت اين شركت را در حوزههاي نفتي، معدني و ساير حوزهها تسري دهيم.