مسير سبز  بازار  سهام
«تعادل» گزارش مي‌دهد

مسير سبز بازار سهام

۱۴۰۳/۰۸/۳۰ - ۰۱:۰۷:۴۹
|
کد خبر: ۳۲۶۱۴۶

بورس تهران همچنان بر مدار سبزپوشي است و شرايط خوبي را سپري مي‌كند؛ اين درحالي است كه روز گذشته نمادهاي ايران خودرو و سايپا به افشاي اطلاعات با اهميت مبني بر افزايش نرخ محصولات‌شان در سامانه كدال بدون محدوديت دامنه نوسان بازگشايي شدند.

بورس تهران همچنان بر مدار سبزپوشي است و شرايط خوبي را سپري مي‌كند؛ اين درحالي است كه روز گذشته نمادهاي ايران خودرو و سايپا به افشاي اطلاعات با اهميت مبني بر افزايش نرخ محصولات‌شان در سامانه كدال بدون محدوديت دامنه نوسان بازگشايي شدند.

حدود 10 روزي مي‌شود كه بورس تهران سبزپوش و روزانه نقدينگي هرچند خرد وارد بازار مي‌شود كه اين موضوع جاي اميدواري دارد و به نوعي باعث مي‌شود اعتماد سرمايه‌گذاران هر روز نسبت به تالار شيشه‌اي مي‌شود. درحال حاضر اعتمادها نسبت به بورس روز به روزدرحال افزايش است؛ اما بايد به اين نكته توجه داشت كه همچنان ريسك‌ها روي بازار سهام تاثيرگذار است. البته احتمال بازگشت ريسك‌ها همواره وجود دارد، تكليف روابط ايران و اسراييل هنوز كاملا مشخص نشده و مسائل بنيادين زيادي از جمله نرخ بهره و قيمت‌گذاري دستوري كاملا حل نشده است اما عزم جزمي براي حل اين مشكلات در مسوولان ديده مي‌شود.

به گفته كارشناسان، آغاز اين روند مثبت به تصميمات اقتصادي دولت بازمي‌گردد. كاهش فاصله نرخ نيما و دلار آزاد، اصلاح نرخ بهره و ارائه بودجه‌اي مثبت ازجمله اقداماتي بودند كه نشان‌دهنده تغييرات اساسي در سياست‌هاي اقتصادي است. اين اقدامات هرچند در دوران پرتلاطم سياسي تاثير چنداني نداشتند اما با كاهش تنش‌ها و بازگشت آرامش به فضاي كشور، توانستند به‌ عنوان محرك‌هاي اصلي براي رشد بازار عمل كنند .

سياست‌هاي مالي و اقتصادي دولت نقشي كليدي در تعيين جهت حركت بازار دارد. تدوين و اجراي بودجه ۱۴۰۴ حاكي از برنامه‌هايي براي حمايت از بازار سرمايه است كه مي‌تواند به رشد پايدار آن كمك كند. تثبيت نرخ خوراك پتروشيمي‌ها و كاهش ماليات بر شركت‌ها از جمله اين اقدامات است. همچنين، كاهش نرخ بهره بانكي و ارايه تسهيلات تشويقي به صنايع پيشرو، به عنوان راهكارهاي موثر در تحريك توليد به شمار مي‌رود.

به عقيده كارشناس دولت بايد بر اصلاح ساختار اداري و اقتصادي تمركز كند تا از بروز مشكلاتي نظير فساد و ناكارآمدي جلوگيري شود. ضعف مديريت در برخي نهادها و بي‌توجهي به نيازهاي واقعي بازار، مي‌تواند به عدم رشد و افت بورس منجر شود.

بورس تهران در حال حاضر با چالش‌هاي متعددي مواجه است كه ناشي از وضعيت اقتصادي داخلي و تغييرات بين‌المللي است. با اين وجود، فرصت‌هاي بالقوه‌اي نيز براي رشد و بهبود وجود دارد. اقداماتي نظير حمايت‌هاي دولتي، سياست‌هاي تثبيت اقتصادي و بهبود فضاي كسب و كار مي‌تواند به ترغيب سرمايه‌گذاران و افزايش پويايي بازار منجر شود.

براي سرمايه‌گذاران، مهم است كه با دقت و تحليل شرايط موجود، به مديريت ريسك‌هاي سرمايه‌گذاري خود بپردازند و در بخش‌هايي سرمايه‌گذاري كنند كه از پتانسيل رشد بالاتري برخوردارند. به ويژه، با توجه به نوسان‌هاي اخير در بازار و شرايط بهبود يافته رو به رشد، شناسايي سهام‌هاي مرغوب و فعالي كه در چرخه‌هاي اقتصادي سودآور باشند، مي‌تواند انتخاب هوشمندانه‌اي به شمار رود. آينده بازار سرمايه به‌شدت وابسته به توانايي دولت در اصلاحات اقتصادي و حفظ ثبات سياسي است. باتوجه به شرايط به نظر مي‌رسد كه با توجه به تغييرات آني و دايمي در شرايط اقتصادي، سرمايه‌گذاران بايد به روز باشند و به تحولات بازار به دقت توجه كنند تا بتوانند تصميمات بهتري در راستاي حفاظت و افزايش سرمايه خود اتخاذ نمايند.

 

تاثير تنش خاورميانه روي بورس

يك كارشناس بازار سرمايه درخصوص تنش‌ها نوشت: تنش‌ها در خاورميانه به عنوان يكي از مهم‌ترين مناطق جهان از نظر جغرافياي سياسي و منابع طبيعي، به ويژه نفت و گاز، تأثيرات گسترده‌اي بر بازارهاي مالي جهاني دارند. بورس و بازارهاي سهام نيز به دليل پيوند عميق با اقتصاد جهاني، تحت تاثير اين تنش‌ها قرار مي‌گيرند. تنش‌ها در خاورميانه به عنوان يكي از مهم‌ترين مناطق جهان از نظر جغرافياي سياسي و منابع طبيعي، به ويژه نفت و گاز، تأثيرات گسترده‌اي بر بازارهاي مالي جهاني دارند. بورس و بازارهاي سهام نيز به دليل پيوند عميق با اقتصاد جهاني، تحت تاثير اين تنش‌ها قرار مي‌گيرند.

قيمت نفت و گاز يكي از عوامل تاثيرگذار است. خاورميانه يكي از بزرگ‌ترين توليدكنندگان نفت و گاز جهان است. هر گونه تنش يا درگيري در منطقه مي‌تواند به اختلال در عرضه و افزايش قيمت‌هاي انرژي منجر شود. افزايش قيمت نفت و گاز مي‌تواند به نفع شركت‌هاي انرژي اكتشافگر يا توليدكننده نفت باشد، اما از سوي ديگر، هزينه‌هاي انرژي براي صنايع ديگر و مصرف‌كنندگان افزايش مي‌يابد.

بي‌ثباتي سياسي و اقتصادي نيز از مولفه‌هاي ديگر تاثيرگذار در بازار است. با افزايش بي‌ثباتي در منطقه، نگراني‌ها درباره امنيت سرمايه‌گذاري افزايش مي‌يابد. سرمايه‌گذاران معمولاً در مقابل بي‌ثباتي، به سمت دارايي‌ها و بازارهاي امن‌تر حركت مي‌كنند؛ مثلاً سرمايه‌گذاري در طلا يا بازارهاي سرمايه امن‌تر در اروپا و امريكا.

اگر بخواهيم تاثير غيرمستقيم را نيز بررسي به مساله بازارهاي جهاني، سرمايه‌گذاري خارجي و امنيت غذايي و زنجيره عرضه است.

افزايش تنش‌ها مي‌تواند بازارهاي جهاني را نيز متأثر كند. شاخص‌هاي اصلي بورس مانند S&P 500 و FTSE ممكن است دچار نوسانات شديد شوند. در اين شرايط، اغلب شاهد افزايش نوسانات و كاهش حجم معاملات هستيم.

كشورها و شركت‌هاي خارجي ممكن است نسبت به سرمايه‌گذاري در خاورميانه محتاط‌تر عمل كنند. اين امر مي‌تواند به كاهش جريان سرمايه‌گذاري خارجي و به تأخير افتادن پروژه‌هاي بزرگ منجر شود.

نوسانات سياسي مي‌تواند بر زنجيره‌هاي تامين و تجارت محصولات اساسي نيز تأثير بگذارد. اين وضعيت مي‌تواند به افزايش قيمت مواد اوليه و نهايتاً كالاهاي مصرفي منجر شود. در مجموع، تنش‌ها در خاورميانه مي‌توانند به نوسان‌هاي شديدي در بازارهاي بورس و ارز منجر شوند. سرمايه‌گذاران بايد با دقت بيشتري تحولات سياسي و اقتصادي منطقه را دنبال كرده و در صورت لزوم، استراتژي‌هاي خود را براي حفظ سرمايه و كاهش ريسك‌ها تنظيم كنند. استفاده از ابزارهاي مالي مانند قراردادهاي آتي و اختيار معامله نيز مي‌تواند به كاهش ريسك مرتبط با نوسانات قيمت كمك كند. در نهايت، توجه به پتانسيل رشد بلندمدت و تأثيرات كوتاه‌مدت تنش‌ها، مي‌تواند راهنماي خوبي براي سرمايه‌گذاران باشد.

 

بازار از دريچه معاملات

در چهارمين روز كاري هفته يعني سه شنبه 29 آبان 1403، شاخص كل بورس تهران 14 هزار و 63 واحد معادل 0.62 درصد رشد داشت و به تراز 2 ميليون و 269 هزار واحدي رسيد. همچنين شاخص كل هم وزن نيز با افزايش 3 هزار و 547 واحدي به محدوده 723 هزار و 83 واحدي رسيد. شاخص كل فرابورس نيز 217 واحد رشد كرد به عدد 22 هزار و 423 واحدي رسيد.

ارزش معاملات بازار سرمايه در اين روز به 7 هزار و 228 ميليارد تومان رسيد و ارزش معاملات دلاري بازار سرمايه نيز برابر با 211 ميليارد دلار بود. همچنين 22 ميليارد تومان نقدينگي وارد بازار شد. همچنين حجم معاملات خرد را 23.6 ميليارد برگه سهم بود.