غولهاي نفتي به اصل خود برگشتند
شوك انرژي مرتبط با جنگ روسيه در اوكراين و كاهش سودآوري بسياري از پروژههاي انرژيهاي تجديدپذير، شركتهاي بزرگ نفتي اروپايي را ترغيب كرده است به توسعه جديد نفت و گاز بپردازند.
شوك انرژي مرتبط با جنگ روسيه در اوكراين و كاهش سودآوري بسياري از پروژههاي انرژيهاي تجديدپذير، شركتهاي بزرگ نفتي اروپايي را ترغيب كرده است به توسعه جديد نفت و گاز بپردازند.
تقريبا پنج سال پيش، شركت بريتيش پتروليوم (BP) تلاشي بلندپروازانه براي تبديل خود از يك شركت نفتي به يك كسب و كار متمركز بر انرژي كم كربن آغاز كرد. اين شركت انگليسي اكنون براي رقابت با رقبا، تقويت قيمت سهام خود و رفع نگرانيهاي سرمايهگذاران در مورد سودهاي آتي، در تلاش است تا به ريشههاي خود به عنوان يك بازيگر بزرگ نفت و گاز با پتانسيل رشد، بازگردد.
همچنين شركت شِل و اكوئينور كه تحت كنترل دولت نروژ است، برنامههاي گذار انرژي را كه در اوايل دهه جاري تنظيم شده بودند، كاهش دادهاند.
تغيير جهت آنها منعكسكننده دو تحول بزرگ است كه يكي شوك انرژي ناشي از جنگ روسيه در اوكراين و ديگري، كاهش سودآوري بسياري از پروژههاي انرژيهاي تجديدپذير، به خصوص بادي فراساحلي، به دليل هزينههاي فزاينده، مسائل زنجيره تامين و مشكلات فني است.
موري آچينكلاس، مديرعامل شركت بريتيش پتروليوم، در تلاش براي بهبود عملكرد و افزايش سوددهي، قصد دارد ميلياردها دلار براي توسعه جديد نفت و گاز، از جمله در منطقه گلف كاست امريكا و خاورميانه، سرمايهگذاري كند
بريتيش پتروليوم همچنين فعاليتهاي كم كربن را آهسته كرده است و ۱۸ پروژه هيدروژني را كه در مراحل اوليه بودند، متوقف كرده و برنامههايي براي فروش فعاليتهاي بادي و خورشيدي اعلام كرده است. منابع شركت به رويترز گفتند: به تازگي، نيمي از تيم هيدروژن خود در لندن را تعديل كرده و شمار آن را به ۴۰ نفر كاهش داده است. وائل ساوان، مديرعامل شل وعده داده است كه رويكردي بيمحابا براي بهبود عملكرد و بازدهي و كاهش شكاف ارزشگذاري با رقباي امريكايي بزرگتر شامل اكسون موبيل و شورون در پيش بگيرد.
اين شركت فعاليتهاي كم كربن از جمله پروژههاي بادي و هيدروژن دريايي شناور را كاهش داده، از بازارهاي برق اروپا و چين عقبنشيني كرده، پالايشگاهها را فروخته و هدف كاهش كربن در سال ۲۰۳۰ را پايين برده است.
به گفته منابع آگاه، شركت شل به دنبال خريداراني براي شركت استراليايي «سلكت كربن» است كه در سال ۲۰۲۰ خريداري كرد و در توسعه پروژههاي كشاورزي براي جبران انتشار كربن متخصص است.
برخي از كارمندان بريتيش پتروليوم در اين فكرند كه آيا اين شركت كاركنان كافي با تجربه و مهارتهاي لازم براي معرفي مجدد خود به عنوان يك شركت بزرگ نفت و گاز دارد يا خير.
چهار كارمند اين شركت به رويترز گفتند: كارمندان در يك جلسه آنلاين كه اواخر اكتبر با مديرعامل برگزار كردند، موري آچينكلاس را كه برخي از جزييات برنامههاي خود براي تغيير مسير شركت را شرح ميداد، در اين باره سوال پيچ كردند. وي به آنها گفت: بريتيش پتروليوم برخلاف استراتژي برنارد لوني، مديرعامل سابق اين شركت، براي ايجاد داراييهاي توليد تجديدپذير، توليد نفت و گاز جديد را توسعه خواهد داد.
برخي از كارمندان در گفتوگو با رويترز، گفتند: ترديد دارند كه بريتيش پتروليوم پس از تعديل صدها كارمند بخش بالادستي از سال ۲۰۲۰، مهندسان كافي براي شروع رشد توليد نفت و گاز داشته باشد.
شركت اكوئينور كه تامينكننده اصلي گاز طبيعي براي اروپا از سال ۲۰۲۲ است، بازنگري كسبوكار كم كربن خود را آغاز كرده است كه شامل حذف چندين پروژه اوليه براي تمركز بر پروژههاي بادي پيشرفتهتر فراساحلي است.
هنگامي كه از اكوئينور خواسته شد در اين باره توضيح دهد، اعلام كرد اين شركت با واقعيتهاي بازار تطبيق مييابد. هدف تقويت رقابتپذيري و رقابت موثر در زماني است كه صنعت پس از چرخه نزولي فعلي، بهبود مييابد.
اما اين شركتها سرمايهگذاري در انرژي كم كربن را بهطور كلي رها نكردهاند. بلكه مديران آنها گفتند: بر روي حوزههايي مانند سوختهاي زيستي تمركز ميكنند كه مطمئن هستند ميتوانند به سرعت سودآوري كنند.
شركتهاي شل، بريتيش پتروليوم و اكوئينور همچنين به توسعه برخي از پروژههاي بادي فراساحلي در دست ساخت، ادامه داده و ميگويند در صورت رقابتي بودن بازده، ميتوانند بيشتر سرمايهگذاري كنند. آنها همچنين در حال توسعه پروژههاي هيدروژن هستند تا از آنها براي كاهش ردپاي كربن فعاليتهاي پالايشي خود استفاده كنند. در اين بين، شركت توتال انرژي فرانسه متمايز مانده و به سرمايهگذاري در فعاليتهاي كم كربن ادامه ميدهد و از ظرفيت انرژيهاي تجديدپذير شل و بريتيش پتروليوم با قدرت پيشي گرفته است. كندي برنامههاي گذار انرژي اين شركتها با اين هشدارها مصادف شده است كه جهان به هدف مورد حمايت سازمان ملل براي محدود كردن گرمايش جهاني به ۱.۵ درجه سانتيگراد تا پايان قرن و جلوگيري از تاثير فاجعهبار تغييرات آب و هوايي، نخواهد رسيد. و در حالي كه مديران صنعت بر افزايش بازدهي كوتاهمدت از طريق صرف هزينه بيشتر در نفت و گاز تمركز ميكنند، چشمانداز مصرف سوخت فسيلي به ميزان فزايندهاي نامعلوم است.
آژانس بينالمللي انرژي ماه گذشته اعلام كرد با وجود رشد فروش خودروهاي برقي، انتظار دارد تقاضاي جهاني براي نفت تا پايان دهه جاري، به اوج خود برسد.
بر اساس گزارش رويترز، سرمايهگذاران همچنان در مورد توانايي غولهاي نفتي اروپايي براي حفظ سود ترديد دارند. حتي در شرايطي كه سرمايهگذاران متمركز بر آب و هوا، از عقبگرد اين شركتها از انرژيهاي تجديدپذير ابراز تاسف كردهاند، سهام آنها نسبت به رقباي امريكايي عملكرد ضعيفتري داشته است.