مشتركان پر مصرف گاز نقره داغ مي‌شوند

۱۴۰۳/۰۹/۰۳ - ۰۰:۵۴:۰۶
|
کد خبر: ۳۲۶۳۴۷

روز گذشته تعرفه گاز مشتركان پر مصرف افزايش پيدا كرد، اقدامي كه مي‌تواند در بهينه‌سازي مصرف آن هم در شرايطي كه ناترازي گاز به ۳۰۰ ميليون متر مكعب مي‌رسد، اندكي مثمرثمر باشد.

روز گذشته تعرفه گاز مشتركان پر مصرف افزايش پيدا كرد، اقدامي كه مي‌تواند در بهينه‌سازي مصرف آن هم در شرايطي كه ناترازي گاز به ۳۰۰ ميليون متر مكعب مي‌رسد، اندكي مثمرثمر باشد.

به گزارش مهر، طي روزهاي گذشته مصرف گاز در بخش خانگي در آستانه ۵۰۰ متر مكعب قرار گرفت و موضوع به حدي نگران‌كننده شده است كه رييس‌جمهور هم در رابطه با آن گفته است كمبود گاز و برق را صادقانه با مردم در ميان بگذاريد. اما اين ميزان از مصرف، نشان‌دهنده مصرف بالاي گاز آن هم پيش از آغاز زمستان است حتي غلامرضا كوشكي رييس مركز كنترل شبكه راهبري گاز كشور در اين راستا گفت: ميانگين دما در آبان امسال در ۲۵ روز سپري شده در مقايسه با مدت مشابه پارسال ۳.۵ تا ۴ درجه كاهش يافته است.

وي افزود: اين كاهش دما منجر به افزايش ۸۰ تا ۸۵ ميليون مترمكعبي مصرف روزانه گاز در بخش خانگي - تجاري در آبان امسال نسبت به آبان پارسال شده است.

كوشكي با تأكيد بر اينكه تمامي پالايشگاه‌ها با حداكثر ظرفيت در مدار توليد قرار دارند، بيان كرد: مقدار مصرف گاز در بخش خانگي - تجاري در روز گذشته بيش از ۵۷ درصد كل توليد بود كه اين عدد براي اين زمان از سال بسيار زياد و قابل توجه است.

واقعي‌سازي قيمت‌ها مساله‌اي است كه براي بهينه‌سازي بارها مورد توجه كارشناسان بوده و حتي چندي پيش رضا نوشادي مديرعامل شركت مهندسي و توسعه گاز گفته است سال گذشته ۴ همت از ۸ همت درآمد شركت ملي گاز از محل گاز خانگي و تجاري به مردم پاداش صرفه‌جويي داده شد، اما از سوي ديگر از پرمصرف‌ها، حداقل دهك‌هاي ۸ تا ۱۰ جامعه هم انتظار مي‌رود كه قيمت واقعي گاز را بپردازند.

نوشادي با بيان اينكه بايد براي بدمصرف‌ها قيمت گاز را واقعي كنيم و حتي صنايع نيز قيمت واقعي گاز را پرداخت كنند، گفت: اكنون صنايعي مثل فولاد، سيمان يا پتروشيمي درآمد بالايي دارند بنابراين بايد قيمت واقعي گاز را بپردازند، زماني فولاد و پتروشيمي به گاز ۱۷ سنتي معترض بودند و آن را تا متر مكعبي ۱۳ سنت، ۱۰ سنت و در نهايت ۷ سنت رساندند و اكنون بهاي گاز ۵ هزار تومان در هر متر مكعب است و اين در حالي است كه شركت ملي گاز از هر كدام از اين صنايع هزاران ميليارد تومان طلبكار است كه پرداخت نمي‌كنند.

اما موضوع به همين جا ختم نمي‌شود و به نظر مي‌رسد، امسال هم همچون سال‌هاي گذشته قرار است مشتركاني كه صرفه‌جويي مي‌كنند از پاداش بهره مند شوند و مشتركان بد مصرف افزايش تعرفه گاز را پيش رو داشته باشند، چرا كه روز گذشته هوشنگ صيدآلي مدير هماهنگي امور گازرساني شركت ملي گاز ايران هم در اين راستا گفت: با هدف مديريت مصرف گاز طبيعي در زمان اوج مصرف، پاداش صرفه‌جويي تا سقف ۲۰ هزار ميليارد ريال در نظر گرفته شده است، همچنين تعرفه گاز تنها براي مشتركان بسيار پرمصرف افزايش مي‌يابد.

صيدآلي با اشاره به تصويب آيين‌نامه اجرايي تبصره (۸) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۳ كل كشور، از سوي هيات وزيران در ۲۰ آبان امسال، گفت: بر اساس بند ۱ ماده ۱۰ اين آيين‌نامه و با هدف تشويق مشتركان خانگي و مديريت مصرف گاز طبيعي در زمان اوج مصرف، پاداش صرفه‌جويي تا سقف ۲۰ هزار ميليارد ريال براي اين بخش در نظر گرفته شده است كه بر اساس مقدار صرفه‌جويي آنها از صورت‌حساب مشتركان كسر مي‌شود.

به گفته وي بر اساس اين آيين‌نامه افزايش تعرفه گاز فقط شامل پلكان‌هاي ۱۱ و ۱۲ بخش خانگي (مشتركان بسيار پرمصرف) بوده و از تاريخ ابلاغ اين مصوبه اجرا مي‌شود.

مدير هماهنگي امور گازرساني شركت ملي گاز ايران در ادامه با تشريح پلكان‌هاي تعرفه گاز در بخش خانگي تصريح كرد: تعرفه گاز طبيعي در بخش خانگي در چارچوب ۱۲ پلكان تعريف شده كه از مشتركان كم‌مصرف تا بسيار پرمصرف دسته‌بندي شده و پنج درصد مصرف گاز بخش خانگي مربوط به پلكان‌هاي ۱۱ و ۱۲ است.

صيدآلي در پايان يادآور شد: بر اساس بند ۲ ماده ۱۰آيين‌نامه تعرفه گاز در پلكان‌هاي ۱۱ و ۱۲ معادل بالاترين تعرفه فروش گاز طبيعي داخلي محاسبه و دريافت مي‌شود.

البته در كنار تمام برنامه‌ها راهكارهايي براي كاهش مصرف وجود دارد به گونه‌اي كه با رعايت برخي نكات ساده اما كاربردي مثل شناسايي منافذ ورود سرما به منزل، تنظيم دماي بخش‌هاي مختلف منزل بر اساس كاربرد آن، تنظيم دماي وسايل گرمايشي در سطح استاندارد، پوشيدن لباس گرم و استفاده از پرده‌هاي ضخيم در منازل، ضمن تأثيرگذاري چشمگير در كاهش مقدار هدررفت گاز در بخش خانگي، در حفظ جريان پايدار گاز براي تمامي بخش‌ها در اقصي نقاط كشور كمك كنند. چرا كه در روزهاي گذشته مصرف گاز در استان تهران به ۸۹ ميليون مترمكعب رسيد كه نسبت به مدت مشابه پارسال ۱۷ درصد افزايش را نشان مي‌دهد و در صورتي كه چنين روند رو به رشدي در ساير استان‌ها وجود داشته باشد بدون شك با كمبود گاز مواجه مي‌شويم.

همچنين در كنار موارد مذكور دولت بايد در پروژه‌هاي ذخيره گاز سرمايه‌گذاري كند و حتي به خانوارها و صنايعي كه از تجهيزات قديمي استفاده مي‌كنند تسهيلاتي را ارايه دهد تا وسايل خود را به روز كنند. در همين رابطه سال گذشته در دولت سيزدهم طرح جايگزيني بخاري‌هاي راندمان بالا در نظر گرفته شد؛ چرا كه در صورت اعمال محدوديت براي پتروشيمي‌ها و صنايع زيان‌هاي هنگفتي به كشور تحميل خواهد شد كه از جمله آنها كاهش ارزآوري است.

بر اساس اين گزارش، ناترازي گاز مساله جديدي نيست و طي سال‌هاي اخير بيش از پيش نمود پيدا كرده است به همين دليل دولت چهاردهم از همين ابتداي كار بايد راهكارهايي نظير ذخيره‌سازي توسط پتروشيمي‌ها و صنايع كه در دولت قبل هم مطرح شد اما آنطور كه گفته مي‌شود راه پر پيچ و خمي دارد به همين جهت به نظر مي‌رسد با اعمال راهكارهاي قيمتي كه براي مشتركان پر مصرف در نظر گرفته شده است مي‌تواند كمي مثمر ثمر باشد .