بورس به دنبال نرخ‌هاي بالاتر
«تعادل» روند بازار سهام را بررسي مي‌كند

بورس به دنبال نرخ‌هاي بالاتر

۱۴۰۳/۰۹/۰۳ - ۰۰:۵۹:۲۴
|
کد خبر: ۳۲۶۳۵۲

بورس تهران اين هفته را نيز با خوشي پشت سر گذاشت و توانست بازدهي مثبتي براي سهامداران رقم بزند، اين درحالي است كه بازارهاي موازي نيز از روند صعودي اخير خود جامانده‌اند و تقريبا حالت تعادلي دارند.

بورس تهران اين هفته را نيز با خوشي پشت سر گذاشت و توانست بازدهي مثبتي براي سهامداران رقم بزند، اين درحالي است كه بازارهاي موازي نيز از روند صعودي اخير خود جامانده‌اند و تقريبا حالت تعادلي دارند.

يكي از مهم‌ترين نكات هفته گذشته افزايش نرخ دلار نيمايي بود كه بالاخره پس از مدت‌ها به بيش از 51 هزار تومان رسيد كه اين موضوع بر روي تمامي بازارهاي مالي خصوصا بورس تاثير مثبت دارد و مي‌تواند در ميان‌مدت شرايط بهتري را براي بازار رقم بزند.

در اصل افزايش قيمت دلار نيمايي تأثير بسزايي بر روي صنايع بورسي دارد. دلار نيمايي، به عنوان نرخ مبنا براي محاسبه قيمت مواد اوليه و محصولات نهايي در بازار داخلي، نقش كليدي در تعيين هزينه‌هاي توليد و در نتيجه حاشيه سود شركت‌ها دارد. زماني كه قيمت دلار نيمايي افزايش پيدا مي‌كند اين تاثير مي‌تواند بر روي قيمت سهام و هم بر سودسازي صنايع تاثيرگذار باشد.

برخي از صنايع وابستگي بسيار زيادي به واردات مواد اوليه دارند، همانند صنايع دارويي، خودروسازي، صنايع غذايي و امثال اين موارد با افزايش نرخ دلار مي‌توانند با افزايش هزينه مواجه شوند كه اين موضوع در ميان مدت باعث كاهش حاشيه سود و زيان دهي صنايع مي‌شود. البته نكته قابل توجه اينجاست كه اگر سايه قيمت‌گذاري دستوري از روي صنايع برداشته شود و از سوي ديگر صنايعي كه با يك نرخ دلار معامله مي‌كنند يعني درحال حاضر با نرخ دلار و نيمايي خريد و فروش مي‌كنند، همين موضوع باعث زيان مي‌شود اگر اين موارد حل شود شاهد روزهاي طلايي‌تري در بورس تهران باشيم.

همچنين صنايعي كه محصولات آنها به‌صورت مستقيم يا غيرمستقيم با صادرات مرتبط است، مانند صنايع پتروشيمي و فولاد، در ميان مدت با افزايش قيمت دلار نيمايي مي‌توانند به سوددهي برسند. افزايش نرخ ارز باعث مي‌شود كه صنايع درآمدهاي صادراتي و ارزي بيشتري داشته باشند. در مجموع بتوانند با افزايش سود روبه رو شوند. به عقيده بسياري از كارشناسان تأثير افزايش قيمت دلار نيمايي بر صنايع بورسي تا حد زيادي بستگي به ساختار هزينه‌ها و درآمدهاي صنايع مختلف دارد. هر چه وابستگي يك صنعت به واردات مواد اوليه بيشتر باشد، تأثيرات منفي افزايش نرخ دلار نيمايي بيشتر است و برعكس، شركت‌هاي صادركننده مي‌توانند از اين شرايط به نفع خود بهره‌برداري كنند. اين پويايي‌ها باعث تغيير در چگونگي ارزيابي سرمايه‌گذاران از ريسك و فرصت‌هاي موجود در بازار بورس مي‌شود.

البته با وجود اين شرايط بايد به مولفه نرخ دلار بازار آزاد نيز توجه كافي داشت. اگر قيمت دلار بازار آزاد همسو با قيمت دلار نيمايي افزايش يابد و همچنان شاهد فاصله بيش از 10 درصدي اين دو نرخ باشيم وضعيت بازارها، سرمايه‌گذاري و سودسازي صنايع تغييري نمي‎كند و همچنان زيان‌سازي ادامه خواهد يافت. از سوي ديگر اگر نرخ دلار بازار آزاد افزايش چنداني نداشته باشد و در كنار آن قيمت دلار نيمايي افزايش خوبي را تجربه كند شاهد سودسازي بسيار قابل توجه صنايع خواهيم بود. به نوعي مي‌توان گفت سود‌سازي يا زيان‌سازي صنايع وابسته به نرخ دلار است. اگر اين نرخ در كشور به ثابت برسد، اقتصاد نيز با ثبات خواهد بود؛ اما اگر نرخ دلار همچنان افزايشي باشد روزهاي روشن‌تري در بازارهاي مالي خصوصا بورس شاهد خواهيم بود.

 

بازدهي بورس تهران

شاخص كل بورس تهران در پايان هفته اخير يعني چهارشنبه 23 آبان 1403 روي عدد 2 ميليون و 146 هزار واحدي بود و در پايان اين هفته يعني چهارشنبه 30 آبان ماه به عدد 2 ميليون و 257 هزار واحدي رسيد و در مجموع افزايش 5.1 درصدي را ثبت كرد.

همچنين شاخص كل هم وزن نيز روز چهارشنبه 23 آبان 1403 عدد691 هزار و 811 واحدي را به خود ديد و در پايان هفته گذشته نيز به عدد 719 هزارو 826 واحد رسيد و به صورت ميانگين رشد 4 درصدي را ثبت كرد.

مجموع ارزش معاملات خرد و حق تقدم‌ها در اين هفته كاري ۳۹ هزار و ۹۷۴ ميليارد تومان بود. جزييات ارزش معاملات خرد روزانه به اين شكل بود كه شنبه ۵ هزار و ۱۱۶ ميليارد تومان، يكشنبه ۹ هزار و ۲۱۱ ميليارد تومان، دوشنبه ۷ هزار و ۳۱۰ ميليارد تومان، سه‌شنبه ۱۰ هزار و ۴۸۵ ميليارد تومان و چهارشنبه ۷ هزار و ۸۵۲ ميليارد تومان ارزش معاملات بر روي تابلو ثبت شد. ميانگين سرانه خريد افراد حقيقي در اين هفته كاري ۵۰ ميليون و ۲۰۰ هزار تومان و ميانگين سرانه فروش آنها ۴۳ ميليون و ۱۰۰ هزار تومان بود. در جريان معاملات اين هفته در مجموع هزار و ۷۹ ميليارد تومان نقدينگي حقيقي‌ها به بازار سرمايه تزريق شد. در اين هفته كاري، صنعت فني مهندسي با افزايش ۱۴.۲۴ درصدي بيشترين رشد را بين صنايع بورسي داشت و صنعت خودرو هم در جايگاه بعدي قرار گرفت. همچنين صنعت محصولات كاغذي با افت ۲۳.۲۲ درصدي در بين صنايع بيشترين كاهش را تجربه كرد.

 

برترين‌هاي بورس كالا

آمار معاملات بازار فيزيكي بورس كالاي ايران نشان مي‌دهد در هفته منتهي به ۲ آذر ماه بالغ بر ۲ ميليون و ۸۲۱ هزار تن انواع كالا و محصول به ارزش بيش از ۳۱ هزار ميليارد تومان معامله شد همچنين ارزش معاملات ۱۰ شركت برتر به بيش از ۱۴.۶هزار ميليارد تومان رسيد.

برترين‌هاي بورس كالاي ايران درهفته منتهي به ۲ آذرماه براساس ارزش فروش شركت‌ها در بازار فيزيكي به شرح زير است:

فولاد مباركه اصفهان با معامله بيش از ۹۰ هزار و ۹۰ تن انواع ورق به ارزش ۲ هزار و ۹۸۷ ميليارد تومان در رتبه نخست ايستاد. ملي صنايع مس ايران با فروش ۵ هزار و ۷۰۰ تن سولفور موليبدن و مس به ارزش ۲ هزار و ۵۱۹ ميليارد تومان دوم شد.

توسعه آهن و فولاد گل گهر با فروش ۱۱۵ هزار تن آهن اسفنجي به ارزش هزار و ۷۵۰ ميليارد تومان در جايگاه سوم ايستاد.

شركت معدني و صنعتي چادرملو با فروش ۳۰۰ هزار و ۱۴۰ تن آرگون، شمش بلوم، كنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۶۷۳ ميليارد تومان رتبه چهارم را به خود اختصاص داد.معدني و صنعتي گل گهر با فروش ۲۴۰ هزار تن كنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۲۴۸ ميليارد تومان رتبه پنجم را به خود اختصاص داد.

فولاد خوزستان با فروش ۴۶ هزار و ۱۴۰ تن آرگون، تختال و شمش بلوم به ارزش هزار و ۱۴۲ميليارد تومان ششم شد. پالايش نفت اصفهان با معامله ۴۱ هزار تن لوب كات و وكيوم باتوم به ارزش ۹۷۰ ميليارد تومان هفتم شد.

فولاد كاوه جنوب كيش ۴۰ هزار تن شمش بلوم به ارزش ۹۶۲ ميليارد تومان فروخت و هشتم شد.

ذوب آهن اصفهان با معامله ۲۵ هزار و ۹۰۶ تن آرگون، تيرآهن، شمش بلوم و ميلگرد به ارزش ۷۱۷ ميليارد تومان نهم شد و مجتمع فولاد خراسان نيز با فروش ۲۸ هزار و ۲۰۰ تن شمش بلوم و ميلگرد به ارزش ۶۸۷ ميليارد تومان رتبه دهم را به خود اختصاص داد.