انقلاب سبز در مسير روشنايي جهان
گزارش «تعادل» از تأكيد دوباره كشور‌هاي جهان بر توسعه انرژي‌هاي تجديدپذير

انقلاب سبز در مسير روشنايي جهان

۱۴۰۳/۰۹/۰۴ - ۰۱:۵۲:۳۰
|
کد خبر: ۳۲۶۴۲۸

جهان امروز شاهد انقلابي بي‌سابقه در توسعه انرژي‌هاي تجديدپذير است؛ از مزارع خورشيدي بي‌كران در بيابان‌هاي خاورميانه تا توربين‌هاي بادي غول‌پيكري كه در دل اقيانوس‌ها مي‌چرخند. كشورها، براي مقابله با بحران تغييرات اقليمي و كاهش وابستگي به سوخت‌هاي فسيلي، گام‌هاي بلندي به سوي آينده‌اي پاك و پايدار برداشته‌اند.

جهان امروز شاهد انقلابي بي‌سابقه در توسعه انرژي‌هاي تجديدپذير است؛ از مزارع خورشيدي بي‌كران در بيابان‌هاي خاورميانه تا توربين‌هاي بادي غول‌پيكري كه در دل اقيانوس‌ها مي‌چرخند. كشورها، براي مقابله با بحران تغييرات اقليمي و كاهش وابستگي به سوخت‌هاي فسيلي، گام‌هاي بلندي به سوي آينده‌اي پاك و پايدار برداشته‌اند.

به گزارش خبرنگار «تعادل»، اين حركت جهاني، نه تنها محيط زيست را بهبود مي‌بخشد، بلكه ميليون‌ها فرصت شغلي جديد ايجاد كرده و به ارتقاي عدالت اجتماعي كمك مي‌كند. كارشناسان معتقدند كه با ادامه اين روند، طلوع انرژي‌هاي پاك مي‌تواند به‌زودي چرخه‌هاي اقتصادي و زيست‌محيطي را متحول كند.

كنفرانس سالانه مقابله با تغييرات اقليمي سازمان ملل متحد موسوم به COP۲۹ كه از ۱۱ نوامبر در شهر باكو آذربايجان آغاز شده بود، روز جمعه گذشته با صدور بيانيه‌اي به كار خود پايان داد، كنفرانسي كه در آن بر لزوم توسعه انرژي‌هاي تجديدپذير در كنار تلاش جمعي براي مقابله با تأثيرات تغييرات اقليمي تأكيد شد.

وزارت نيرو، دستور كار اصلي كاپ ۲۹ كه با شعار «همكاري براي آينده‌اي پايدار»، برگزار شد، پيشبرد برنامه‌هاي توسعه‌اي در حوزه انرژي‌هاي تجديدپذير و تسهيل فرآيند‌گذار انرژي با تأكيد بر كاهش مصرف سوخت‌هاي فسيلي در جهان بود.

تعيين جدول زمان‌بندي براي حذف تدريجي مصرف زغال سنگ و توسعه بازار‌هاي مرتبط با هيدروژن سبز از ديگر موضوعاتي بود كه در توافقنامه سال ۲۰۱۶ پاريس بر آن تأكيد شده است و در اجلاس اخير نيز در كانون توجه قرار داشت.

انتقال عادلانه از انرژي‌هاي فسيلي به سمت انرژي‌هاي تجديدپذير ضمن حفظ‌ امنيت انرژي به ويژه در كشور‌هايي كه به‌شدت به سوخت‌هاي فسيلي وابسته هستند، از ديگر موضوعاتي بود كه در اجلاس كاپ ۲۹ بر آن تأكيد شد. بر اساس گزارشي كه خبرگزاري رويترز در همين رابطه منتشر كرد، در كاپ ۲۹ تلاش شد تا چارچوبي مشترك با هدف توانمندسازي كشور‌هاي مختلف در حوزه فناوري و تخصص‌هاي مرتبط با انرژي‌هاي نو و به اشتراك‌گذاري دانش و اطلاعات ايجاد شود. اتفاقي كه مسوولان و كارشناسان حاضر در اين اجلاس اظهار‌اميدواري كردند، بتوانند دسترسي كشور‌هاي مختلف به انرژي‌هاي تجديدپذير را تسهيل بخشند و در عين حال به يك گام بلند و جهاني براي كاهش گاز‌هاي گلخانه تبديل شود.

بر اساس اين گزارش در بيانيه پاياني اجلاس كه روز جمعه گذشته در باكو برگزار شد، كشور‌هاي شركت‌‌‌‌‌كننده علاوه بر تأكيد دوباره بر تعهد خود براي مقابله با بحران تغييرات اقليمي، همچنين تصويب استاندارد‌هايي براي راه‌اندازي بازار جهاني كربن و كاهش كربن به‌صورت بين‌المللي، افزايش تأمين مالي پروژه‌هاي مربوط به مقابله با پيامدهاي تغييرات اقليمي به‌ويژه براي كشور‌هاي درحال‌توسعه و كمك به كشور‌هاي در حال توسعه در فرآيند‌گذار انرژي را مورد تأكيد قرار دادند.

با وجود چالش‌هاي فراوان از جمله انتقاد به عدم تعهد كشور‌هاي توسعه يافته براي حمايت مالي از كشور‌هاي در حال توسعه در فرآيند كاهش سوخت‌هاي فسيلي كه در اجلاس اخير نيز مورد تأكيد قرار گرفت، از اين اجلاس مي‌توان به عنوان يك گام ديگر براي تعامل سازنده ميان كشور‌هاي جهان براي كاهش سوخت‌هاي فسيلي و توسعه انرژي‌هاي تجديدپذير ياد كرد. در همين زمينه مهدي اسلامي، در گفت‌وگو با خبرنگار «تعادل»، اظهار كرد: بيست‌ونهمين كنفرانس تغييرات اقليمي سازمان ملل متحد (COP29) كه از 11 تا 24 نوامبر 2024 در باكو، پايتخت جمهوري آذربايجان برگزار شد، تمركز ويژه‌اي بر تأمين مالي اقليمي داشت. وي عنوان كرد: اين كنفرانس با هدف توسعه يك چارچوب مالي جديد برگزار شد كه جايگزين تعهد فعلي 100 ميليارد دلاري مي‌شود و به كشورهاي در حال توسعه براي مقابله با تغييرات اقليمي كمك مي‌كند. از جمله اهداف اصلي، بسيج سرمايه‌گذاري‌هاي خصوصي و ايجاد منابع مالي نوآورانه براي كاهش شكاف مالي جهاني و دستيابي به هدف محدود كردن گرمايش زمين به 1.5 درجه سانتي‌گراد بود.

وي عنوان كرد: كنفرانس بر موضوعات كليدي چون استفاده از انرژي‌هاي تجديدپذير، كاهش گازهاي گلخانه‌اي، و نوآوري در حمل‌ونقل و علوم مرتبط با اقليم متمركز بود. تأكيد ويژه‌اي بر نقش كشورهاي صنعتي و سرمايه‌گذاري بخش خصوصي در تحقق اهداف اقليمي وجود داشت.