روزهاي خوش  بورس
«تعادل» از ادامه سبزپوشي بازار سرمايه گزارش مي‌دهد

روزهاي خوش بورس

۱۴۰۳/۰۹/۰۴ - ۰۲:۰۶:۳۷
|
کد خبر: ۳۲۶۴۳۷

بازار سرمايه اين روزها روي ديگري به سرمايه‌گذاران خود نشان مي‌دهد و هر روز بيش از روزهاي اخير خود سبز مي‌شود. تالار شيشه‌اي معاملات مهر ماه سختي را پشت سر گذاشت و شاخص كل از محدوده 2 ميليوني كوتاه آمده بود و شاخص هم‌وزن نيز در سطح 650 هزار واحدي بود؛ اما با شروع آبان ماه آرام آرام شرايط تغيير کرد و در نهايت آبان ماه با حاشيه‌هاي زياد اما سودده براي برخي از صنايع بود.

بازار سرمايه اين روزها روي ديگري به سرمايه‌گذاران خود نشان مي‌دهد و هر روز بيش از روزهاي اخير خود سبز مي‌شود. تالار شيشه‌اي معاملات مهر ماه سختي را پشت سر گذاشت و شاخص كل از محدوده 2 ميليوني كوتاه آمده بود و شاخص هم‌وزن نيز در سطح 650 هزار واحدي بود؛ اما با شروع آبان ماه آرام آرام شرايط تغيير کرد و در نهايت آبان ماه با حاشيه‌هاي زياد اما سودده براي برخي از صنايع بود.

در يك ماه اخير شاخص‌هاي بازار سرمايه شرايط خوبي را سپري كردند و شاخص كل با وارد شدن به محدوده دو ميليوني توانست بازدهي حدود 12 درصدي را كسب كند و به عقيده كارشناسان در اين ماه شاخص در محدوده 2.3 ميليوني مي‌ايستد همچنين شاخص كل هم وزن نيز به سطح 719 هزار واحدي رسيد و در مجموع حدود 8 درصد بازدهي داد. بررسي بازدهي شاخص‌ها در مقايسه شاخص‌ها نشان مي‌دهد كه شاخص‌ها بازدهي بيش از پرتفوي سهامداران داشته‌اند. البته در عين حال قيمت پاياني اغلب سهام بازار در حال افزايش است و احتمالا اين ماه روزهاي بهتري را در بورس متصور باشيم.

نكته قابل توجه اينجاست كه بورس در شرايطي مي‌تواند سودده باشد كه مجدد ريسكي سيستماتيك و غير سيستماتيك به اين بازار تحميل نشود و به نوعي شرايط وخيم نشود. در هفته‌هاي گذشته تنش در خاورميانه باعث شد كه بازار تا حدودي واكنش نشان دهد و از سوي ديگر به واسطه اين موضوع دامنه نوسان محدود شد كه تا به امروز همچنان محدوديت دامنه نوسان برداشته نشده و به نظر مي‌رسد كه مسوولان و رييس سازمان بورس فراموش كرده‌اند كه دامنه نوسان بازار سرمايه باز بوده و اكنون اين محدوديت باعث شده كه بازار نتواند رشد قابل توجهي داشته باشد. همچنان بسياري از فعالان بورسي نسبت به محدوديت دامنه نوسان اعتراض و عقيده دارند كه اين محدوديت هرچه سريع‌تر بايد برداشته شود و دامنه نوسان به حالت گذشته خود بازگردد. البته اگر منطقي نيز به اين موضوع نگاه كنيم محدوديت چندين ماهه دامنه نوسان نشان خوبي براي سرمايه‌گذاران بورسي نيست، اعتماد و نقدينگي را از بازار فراري مي‌دهد.

از سوي ديگر يكي ديگر از مسائل بازار سرمايه تحقق وعده‌هاست. بورس تهران دولت دوازدهم و سيزدهم را به خود ديد كه هيچ يك به صورت واقعي به وعده‌هاي خود عمل نكردند و اكنون نوبت دولت چهاردهم رسيده كه بايد به وعده‌هاي خود عمل كند.

نخست قرار بود نرخ دلار نيمايي افزايش يابد كه اين روزها شاهد افزايش دلار نيمايي و حركت روبه بالاي دلار بازار آزاد هستيم كه اين موضوع يك سيگنال منفي براي بازار سرمايه به حساب مي‌آيد. اگر قرار است دلار بازار آزاد يا غيررسمي حركت روبه بالا داشته باشد بايد اجازه دهند يك روند يك‌باره طي شود و يك روز تاثير منفي خود را بر روي اقتصاد بگذارد و اين نوسان روزانه چيزي جز بي‌اعتمادي به اقتصاد در پي ندارد. در اولين روز كاري هفته قيمت دلار بازار غيررسمي به بيش از 70 هزار تومان رسيد و اين درحالي است كه قيمت دلار نيمايي نيز در محدوده 51 هزار تومان است و اين افزايش فاصله همان روند گذشته را به اقتصاد كشور تداعي مي‌كند. انتظار مي‌رود كه قيمت دلار نيمايي در كوتاه مدت افزايش يابد و به نرخ دلار بازار نزديك شود.

از سوي ديگر قرار بود نرخ سودها در اوراق كاهش يابد؛ البته باتوجه به وعده‌ها بايد تمامي نرخ سودها عددي مشخص و پايين داشته باشد كه اين روزها شاهد ركوردزني مجدد نرخ سود بين بانكي هستيم، نرخ سود بين بانكي در هفته پاياني آبان ماه با افزايش محسوس همراه و باعث شد نرخ بهره براي اولين‌بار در آستانه ورود به كانال 23.8 درصدي قرار گيرد. نرخ سود بين بانكي در هفته منتهي به 30 آبان ماه با افزايش 0.06 درصدي نسبت به هفته قبل از آن به 23.79 درصد رسيده است. افزايش نرخ سود بين بانكي در حالي به ثبت رسيده كه وزارت اقتصاد و سازمان بورس از رايزني‌ها با بانك مركزي براي كاهش نرخ سود بانكي خبر داده بودند.

نرخ بهره بين بانكي در هفته منتهي به 23 آبان ماه با افزايش جزئي (0.01 درصدي) نسبت به هفته قبل، 23.73 درصد شده بود؛ اين نرخ در هفته منتهي به 16 آبان ماه بدون تغيير نسبت به هفته قبل از آن 23.72 درصد اعلام شده بود.

نرخ بهره بين بانكي بعد از 2 هفته افزايشي در هفته منتهي به 9 آبان ماه با كاهش 0.04 درصدي همراه شد و به 23.72 درصد رسيد. اين نرخ در هفته منتهي به 2 آبان ماه به بالاترين سطح خود در سال جاري رسيد. نرخ بهره بين بانكي در اين هفته با افزايش 0.04 درصدي به 23.76 درصد رسيد.

اين نرخ‌ها درحالي است كه اين روزها شاهد كاهش برخي از نرخ سود‌ها هستيم. چند هفته اخير بود كه رييس بانك مركزي از اجرايي اجرايي‌كردن سياست كاهش نرخ سود گواهي سپرده خاص از 30 درصد به 25 درصد خبر به صورت رواني مي‌تواند روي بازار تاثيرگذار باشد؛ اما بررسي‌ها نشان مي‌دهد كه همچنان اين نرخ به 25 درصد نرسيده و شاهد كاهش بسيار آهسته اين نرخ هستيم و برخي از فعالان بازارهاي مالي اعلام كردند كه همچنان نرخ سود گواهي سپرده خاص در محدوده 30 درصدي قرار دارد.

 

بازار از دريچه معاملات

در اولين روز كاري هفته يعني شنبه 3 آذر ماه 1403، شاخص كل بورس تهران با افزايش 24 هزار و 445 واحدي معادل 1.08 درصد به محدوده 2 ميليون و 282 هزار واحدي رسيد. همچنين شاخص كل هم وزن نيز با افزايش 7 هزار و 809 واحدي به عدد 727 هزار و 635 واحدي رسيد. همچنين شاخص كل هم وزن نيز 150 واحد رشد كرد تا به عدد 22 هزار و 467 واحدي برسد.

ارزش معاملات خرد بازار سرمايه در آستانه 10 همتي قرار گرفت. 78 درصد نمادها در اين روز مثبت بودند و ارزش صف‌هاي خريد بيش از دو برابر ارزش صف‌هاي فروش بود همچنين از 699 نماد 464 نماد مثبت و 129 نماد منفي بودند.

در اين روز حدود 365 ميليارد تومان پول حقيقي وارد بازار سرمايه شد و ارزش دلاري بازار نيز به عدد 214 ميليارد دلار رسيد.

در اين روز نمادهاي فارس، وبملت، تاپيكو، كگل، شستا، فولاد، شتران، بوعلي، پارس و رمپنا در رشد شاخص نقش بيشتري ايفا كردند. همچنين نمادهاي وبملت، ذوب، خودرو، شتران، شستا، خساپا، وبصار، دي، وتجارت و خبهمن نيز ليست حجم معاملات بازار سرمايه قرار گرفتند. طي اولين روز كاري هفته بازدهي صنايع حمل و نقل از طريق خطوط راه اهن، نوشيدني، فعاليت مهندسي، خدمات رفاهي متنوع، پيمانكاري صنعتي، خدمات رفاهي-برق، سخت افزار و تجهيزات، ماشين آلات، ساير مواد معدني، حمل و نقل بار زميني، مخابرت و بانك‌ها و موسسات اعتباري در ليست صنايع با بازدهي مثبت روزانه قرار گرفتند.