اثر بخشنامه جديد بانك مركزي بر شركتهاي صادركننده بورس
به تازگي بانك مركزي در بخشنامهاي اعلام كرد؛ با هدف حمايت از صادركنندگان و بازگشت موثرتر و تسريع در بازگشت ارز حاصل از صادرات امكان استفاده از ارز حاصل از صادرات زنجيره فولاد و فلزات رنگين اساسي براي واردات اقلام مورد نياز مصارف ارزي ۴ حوزه «ماده اوليه، طرحهاي توسعهاي و تكميل پروژههاي توليد انرژي، نياز كالاهاي التهابي صنايع فلزي» تا سقف ۱۰۰ درصد فراهم شده است.
به تازگي بانك مركزي در بخشنامهاي اعلام كرد؛ با هدف حمايت از صادركنندگان و بازگشت موثرتر و تسريع در بازگشت ارز حاصل از صادرات امكان استفاده از ارز حاصل از صادرات زنجيره فولاد و فلزات رنگين اساسي براي واردات اقلام مورد نياز مصارف ارزي ۴ حوزه «ماده اوليه، طرحهاي توسعهاي و تكميل پروژههاي توليد انرژي، نياز كالاهاي التهابي صنايع فلزي» تا سقف ۱۰۰ درصد فراهم شده است. دستورالعملي كه از نگاه ناظران و فعالان اقتصادي، گامي مثبت و رو به جلو است اما نياز به سياستهاي تكميلي براي گشايش بيشتر دارد. كيوان جعفري طهراني، كارشناس ارشد بازارهاي جهاني آهن و فولاد در گفتوگو با «سنا»، در اين باره، تاكيدكرد: اين بخشنامه ميتوانست زودتر اعلام شود زيرا الزام صادركنندگان براي بازگرداندن ۱۰۰ درصدي ارز در سامانه نيما باعث كاهش قابل توجه صادرات فولاد، زنجيره فولاد و فلزات پايه اساسي در طول ۷ ماه گذشته شده بود و اكنون هم كه وارد نهمين ماه سال شدهايم اين وضع ادامه داشت، تا اينكه بخشنامه مزبور صادر شد.
او ادامه داد: در ابتداي دولت چهاردهم مسوولان اقتصادي اعلام كردند كه اين اتفاق عملياتي ميشود اما تا مهرماه اين اتفاق رخ نداد و فقط افرادي كه در اين زنجيره صادر ميكردند ميتوانستند ارز خود را به واردات ماشينآلات و تجهيزات اختصاص دهند. در واقع شركتهاي بزرگ معدني و فولادي ميتوانستند از اين امكانات استفاده كنند، زيرا نياز آنها به تجهيزات و ماشينآلات را رفع ميكرد اما شركتهاي تجاري از اين امكان برخوردار نبودند، چرا كه شركتهاي تجاري به ارز خود نياز دارند و نميتوانند به واردات ماشينآلات اقدام كنند، اين موضوع باعث شده بود كه شركتهاي تجاري علاقهمندي خود به صادرات را كاهش دهند.
جعفري طهراني با يادآوري اينكه ۷۰ درصد صادرات زنجيره فولاد و محصولات معدني را بخش خصوصي انجام ميدهد، گفت: بخشنامه جديد بانك مركزي كمككننده صادرات بوده و باعث ميشود كه به روال سال گذشته بازگرديم. در سال گذشته اين امكان هم وجود داشت اما متاسفانه در بخشنامه اسفند سال گذشته تصويب و اعلام شد كه از اول فروردين ۱۴۰۳ محدوديت برگشت ۱۰۰ درصدي ارز در سامانه نيما انجام ميشود.
اين كارشناس ارشد بازارهاي جهاني فولاد تاكيد كرد: بايد منتظر باشيم كه اين بخشنامه سريعا ابلاغ شود. چون قطعا با استقرار دولت ترامپ، از ۲۰ ژانويه (اول بهمن) احتمال تشديد تحريمها وجود دارد. در نتيجه ما هم بايد آماده باشيم و تا قبل از آن زمان تمام توان خود را براي توسعه صادرات بگذاريم، كاري كه چين هم انجام داده است.
او با اشاره به اقدامات بازدارنده چينيها عليه برنامههاي ترامپ، توضيح داد: چين اعلام كرده از اول دسامبر (۱۱ آذر) يعني حدود يك هفته ديگر محدوديت صادرات مس و آلومينيوم را بر خواهد داشت، چون چين هم با حضور ترامپ در كاخ سفيد، احساس خطر كرده است و احتمال ميدهد به ويژه در خصوص واردات آلومينيوم به امريكا دچار مشكل شود. اين امر نشان ميدهد، كشورهاي ديگر از هماكنون در حال چيدن مهرههاي خود بر اساس سياستهايي هستند كه احتمالا ترامپ اعمال خواهد كرد.
به گفته جعفري طهراني، اميد ميرود در زمان كوتاه باقي مانده تمام توليدكنندگان و بازرگاناني كه در حوزه زنجيره فولاد و فلزات اساسي فعال هستند تمام توان خود را براي افزايش صادرات و استفاده از اين تمهيد جديد بانك مركزي به كار ببندند.