غلفت ايران از نفوذ تجاري در آفريقا
قاره آفريقا با ۵۴ كشور و يك تريليون دلار حجم تجارت سالانه، فرصت بسيار مناسبي براي صادرات كالاهاي ايراني فراهم ميكند. به همين دليل، به ستاد توسعه تجارت با آفريقا ميتواند زمينه توسعه تجارت به اين كشور را فراهم كند.
تعادل |
قاره آفريقا با ۵۴ كشور و يك تريليون دلار حجم تجارت سالانه، فرصت بسيار مناسبي براي صادرات كالاهاي ايراني فراهم ميكند. به همين دليل، به ستاد توسعه تجارت با آفريقا ميتواند زمينه توسعه تجارت به اين كشور را فراهم كند. رييس كل سازمان توسعه تجارت ايران با تاكيد بر اينكه ورود به بازار آفريقا نياز به ابتكار عمل دارد، ميگويد: بخشخصوصي خالق ابتكار در تجارت است چرا كه در نهايت آنها ميخواهند تجارت در قاره آفريقا را دنبال كنند از اينرو مشكلات را بهتر ميشناسند و ميتوانند براي عبور از آنها شيوهنامه تجويز كنند. البته به گفته معاون ارتقاي كسبوكارهاي بينالمللي سازمان توسعه تجارت با اشاره به اينكه اين قاره بهشت منابع غني معدني، نفت، كشاورزي و ... در دنياست و كشورهاي رقيب تجاري ما به اهميت قاره آفريقا در تجارت رسيدهاند از اينرو با سرعت در اين بازار سرمايهگذاري كردند. اين در حالي است كه ما درسالهاي اخير از اين بازار غافل شديم.
تلاشي براي تصاحب بازار آفريقا نداشتيم
ارزيابيها نشان ميدهد سهم آفريقاي جنوبي از تجارت جهاني در سال 2022 به ميزان ۰.۵ درصد بود. اين بدان معناست كه آفريقاي جنوبي در بازه زماني مورد بررسي كالا و خدماتي به ارزش ۲۳۷ ميليارد دلار صادر و وارد كرده است. با وجود اهميت اين قاره در سالهاي اخير برنامههاي بسياري براي توسعه با مناسبات اقتصادي با اين قاره در دستور كار قرار گرفته، اما هيچ يك از پلنهاي كه دو كشور براي بهبود مناسبات چيدهاند نتوانسته مناسبات اقتصادي دو كشور را به همراه داشته باشد.با توجه به اهميت اين بازار دولت چهاردهم گرفتن سهم از اين بازار را در دستور كار قرار داده است.
در نشست كميسيون اقتصادي ستاد آفريقا، دهقان دهنوي با بيان اينكه در عمل براي تصاحب سهم از بازار آفريقا تلاش چنداني نكرديم، گفت: پيشرفتهاي ايران در بازار آفريقا متناسب با تاكيدات و سفارشهاي رهبري و رييسجمهور پيش نميرود از اينرو نياز است كه براي ورود به اين بازار بيشتر تلاش كنيم؛ به نظر ميرسد براي نيل به اين مهم نبايد محدود به برگزاري ستاد و جلسات شويم و بايد به راهكارهاي توسعه تجارت با اين كشورها بينديشيم.
معاون وزير صمت ادامه داد: خروجي برگزاري اين جلسات بايد به تعريف پروژهها در اين قاره ختم شود به بيان ديگر از نگارش پيشنويس مصوبات، گذر و در گامهاي بعدي متناسب با پروژهها مصوبات را تصويب كنيم؛ در اين شرايط برگزاري جلسات با مقامات عالي و معاون اول رييسجمهور معنادار ميشود.
رييس كل سازمان توسعه تجارت ايران با تاكيد بر اينكه ورود به بازار آفريقا نياز به ابتكار عمل دارد، گفت: بخشخصوصي خالق ابتكار در تجارت است چرا كه در نهايت آنها ميخواهند تجارت در قاره آفريقا را دنبال كنند از اينرو مشكلات را بهتر ميشناسد و ميتوانند براي عبور از آنها شيوهنامه تجويز كنند.
در ادامه اين نشست قنادزاده با اشاره به دستور معاون اول رييسجمهور مبني بر تشكيل اولين ستاد آفريقا در دولت چهاردهم، گفت: در سالهاي گذشته 5 دوره ستاد آفريقا تشكيل شد بررسيهاي ما از عملكرد اين ستادها نشان ميدهد كه در اجرا با مشكلاتي مواجه هستيم از اينرو تلاش داريم كه موانع اجرايي و زيرساختي كه باعث تكرار اين مصوبات شدهاند را شناسايي و مصوبات را همراه با پيوست اجرايي آنها ارايه بدهيم.
معاون ارتقاي كسبوكارهاي بينالمللي سازمان توسعه تجارت با اشاره به اينكه اين قاره بهشت منابع غني معدني، نفت، كشاورزي و ... در دنياست افزود: كشورهاي رقيب تجاري ما به اهميت قاره آفريقا در تجارت رسيدهاند از اينرو با سرعت در اين بازار سرمايهگذاري كردند اين در حالي است كه ما درسالهاي اخير از اين بازار غافل شديم.
وي در پايان تصريح كرد: زيرساختهاي تجاري بايد تكميل شوند تا بتوان از آنها براي توسعه مناسبات تجاري بهره بگيريم؛ به همين دليل سازمان توسعه تجارت ايران به عنوان رييس كميسيون اقتصادي ستاد آفريقا جلسات خود را با دستگاههاي مربوط آغاز كرد تا برنامهها، گزارشها، اقدامات، موانع و مشكلات ورود به اين بازار را احصا تا در نهايت يك گزارش كامل، جامع و قابل ارايه تدوين و تنظيم شود.
بزرگترين شريك تجاري ايران در اروپا كيست؟
از آنسو در اروپا اما سویيس هنوز بزرگترين شريك تجاري اروپايي ايران به شمار ميآيد، زيرا شركتهاي سويیسي فعاليت خود را در ايران حفظ كردهاند و واحدهاي توليدي خود را در كشور ما با تشديد تحريمها رها نكردهاند و هيچ شركت سویيسي نبوده كه پس از خروج امريكا از برجام از ايران خارج شود، زيرا شركتهاي سویيسي برنامهريزيهاي درازمدت دارند و آنها همچنان به بازار ايران اعتقاد دارند و ايران را يكي از بهترين بازارهاي منطقه، آسيا و حتي جهان برميشمرند.» به گفته رييس اتاق مشترك بازرگاني ايران و سويس، هر چند سويس هنوز بزرگترين شريك تجاري اروپايي ايران به شمار ميآيد و شركتهاي سویيسي با تشديد تحريمها فعاليت خود را در ايران حفظ كرده و واحدهاي توليدي را در كشور ما رها نكردهاند اما ارتباط تجاري دو كشور به حداقل رسيده و اين وضعيت مطلوب بازرگانان نيست.
به گزارش ايلنا، شريف نظام مافي، رييس اتاق مشترك بازرگاني ايران و سويیس درباره آخرين وضعيت تجارت دو كشور گفت: تجارت ايران و سويیس به ميزان قابلتوجهي از وضعيت مبادلات بانكي تاثيرپذيرفته و در شرايطي كه امكان مبادله بانكي براي كشور ما از بين رفته و تحريمهاي امريكا شركتهاي سویيسي را در فشار گذاشته است فعاليت سويیسيها در ايران تنها به شركتهايي محدود شده كه از گذشته در ايران سرمايهگذاري كرده و فعال بودهاند و تقريبا ديگر هيچ شركت جديد سويیسي به بازار ايران وارد نميشود، به همين نسبت حضور محصولات ايراني نيز در بازار سويیس بسيار محدود شده و با اين تفاسير وضعيت كنوني به هيچوجه مطلوب بازرگانان دو كشور نيست.
وي در ادامه از تداوم غلبه واردات ايران از سویيس نسبت به صادرات كشور به اين مقصد گفت و توضيح داد: شركتهاي دارويي و غلات سويیس فعاليت به نسبت چشمگيري در ايران دارند و اين دو گروه كالا اصليترين اقلام وارداتي از سويیس به ايران هستند در مقابل صادرات ايران به سویيس تنها به كالاهاي سنتي و قطعات موردنياز صنايع محدود ميشود اما ميزان آنها به قدري محدود است كه قابل ذكر نيست.
رييس اتاق مشترك بازرگاني ايران و سوییس تصريح كرد: با اين حال سويیس هنوز بزرگترين شريك تجاري اروپايي ايران به شمار ميآيد زيرا شركتهاي سويیسي فعاليت خود را در ايران حفظ كردهاند و واحدهاي توليدي خود را در كشور ما با تشديد تحريمها رها نكردهاند و هيچ شركت سويیسي نبوده كه پس از خروج امريكا از برجام از ايران خارج شود زيرا شركتهاي سويیسي برنامهريزيهاي درازمدت دارند و آنها همچنان به بازار ايران اعتقاد دارند و ايران را يكي از بهترين بازارهاي منطقه، آسيا و حتي جهان برميشمرند. اين شركتها حتي نام ثبت شده خود را هم عوض نكردهاند و فعاليت شفافي در ايران دارند.
نظام مافي ضمن تكذيب خبر ايجاد كميتههاي مشترك بين اتاقهاي بازرگاني ايران و سويس گفت: ارتباطي كه بين اتاقهاي بازرگانان ايراني و سویيسي وجود داشت بيشتر بين اتاقها بود با توجه به اينكه هر استان سويیس خود يك اتاق واحد دارد و در ميان اتاقهاي استاني ايرانيها با اتاق ژنو ارتباط خوبي داشتند، همچنين پيشتر سازمان توسعه تجارت سويیس نيز شركتهاي زيادي را به بازار ايران معرفي ميكرد اما امروز ارتباط اين اتاقها با اتاق مشترك ايران و سويیس در كشور ما به حداقل رسيده و در نشستها بيشتر در مورد اقتصاد صحبت ميشود تا اينكه فعاليت اقتصادي و تجاري انجام شود.وي خروج ايران از فهرست سياه افايتياف را قدم مثبتي براي ارتقاي روابط تجاري دو كشور دانست و عنوان كرد: ايران براي توسعه روابط اقتصادي با جهان بايد اين قدم را بردارد همانطور كه در مسائل ديگري بايد تجديدنظرهايي داشته باشد از جمله اينها تغيير روزهاي تعطيل آخر هفته به جمعه و شنبه است؛ تغييري كه ارتباط ما را با جهان تقويت ميكند. اين تغييرات چالشهاي كلان تجارت جهاني كشور را از بين نخواهد برد اما حل كردن مساله افايتياف ميتواند در تقويت تجارت ايران و سویيس قدم مثبتي باشد. نظام مافي درباره احتمال سرمايهگذاري سويیسيها در ايران گفت: گلوگاهي در مبادلات بانكي بسته شده كه امكان هر گونه سرمايهگذاري در كشور ما را از بين برده است.