كوچ صنايع غذايي ايران به عراق
فعالان صنعت غذا نسبت به مهاجرت كارخانههاي صنايع غذايي به عراق هشدار دادند و اعلام كردند كه اگر شرايط نابسامان اقتصادي ادامه پيدا كند شدت كوچ آنها به عراق شدت خواهد يافت.
فعالان صنعت غذا نسبت به مهاجرت كارخانههاي صنايع غذايي به عراق هشدار دادند و اعلام كردند كه اگر شرايط نابسامان اقتصادي ادامه پيدا كند شدت كوچ آنها به عراق شدت خواهد يافت. براساس دادههاي منتشر شده شاخص مديران خريد (شامخ) در شانزده فصل متمادي صنعت ايران زير ۵۰ درصد ظرفيت اسمي دارد كار ميكند. حسن فروزانفر عضو هيات نمايندگان اتاق بازرگاني تهران در گفتوگويي با «اكوايران» با اشاره به اين موضوع به وضعيت نگرانكننده صنعت در ايران پرداخت. او گفت: آنچه در شامخ آمده است به خوبي نشان از عارضه، بيماري و دردسر در بخش صنعت است. صنعتي كه در واقع براي آجر به آجر آن از منابع ملي استفاده شده است. صنعتي كه براي دستگاه به دستگاهش از محل منابع عمومي آن هم با هدف توسعه و رشد اقتصادي تجهيز شده است. فروزانفر ادامه داد: دادههاي شامخ نشان ميدهد كه بيش از نيمي از صنعت الان فعال نيست. در آخرين گزارش عدد اعلامي 41.2 درصد است. اين وضعيت هم در همه صنايع تقريبا به يك شكل است.
عوامل متعددي باعث ناكارآمدي و ناتواني در استفاده از اين ظرفيتهاي اسمی است
به باور او گفت: موضوع قيمتهاي دستوري، محدوديتهاي صادرات و واردات، تورم چشم گير، موضوعات سياسي در تامين مالي بينالمللي، متوقف بودن جريان سرمايهگذاري خارجي در ايران در كنار ناترازيهاي مختلف انرژي و برق و آب و گاز همه دست به دست هم داده تا ظرفيت اسمي صنعت ايران چيزي در حدود ۶۰ درصدش غيرفعال شود.به گفته فروزانفر صنعتي كه دارد با ظرفيت ۴۰ درصد كار ميكند، حتما اثربخشي و كارايي لازم را ندارد. حتما از نظر بهرهوري وضعيت خوبي ندارد. قيمت تمام شدهاش حتما بالاست و حتما رقابتي نيست. حتي اگر فضاها براي صادرات هم باز شود بازيگر بازي صادرات هم نخواهيم بود. او تاكيد كرد: با وضعيت كنوني حتي اگر محدوديتهاي سياسي، محدوديتهاي بينالمللي و تحريمها كمتر شود؛ ما حرفي براي گفتن در بازار رقابت نخواهيم داشت. به باور رييس كميسيون حكمراني اتاق تهران، مجموع سياستگذاريها و مكانيزمهاي حكمراني ما رو به جايي رسانده كه داريم از ۴۰ درصد ظرفيت صنعتي بهره ميگيريم. عضو هيات نمايندگان اتاق تهران گفت: اگر صنايع غذايي نتوانند با ظرفيت اسمي بالاي 70 درصد فعاليت كنند شاهد آثار كشندهتر و ويرانگرانهتري نسبت به ساير صنايع خواهند بود. او افزود: همين الان به خاطر محدوديتها و كاهش حاشيه سود از بازارهايي كه ميتوانستيم در اطراف خودمان داشته باشيم به دور مانديم. بازار عراق هم در ميان مدت به نظر من با توجه به محدوديتهايي كه ما داريم و گرفتاريهاي مرزي تعاملات كم كم به سمتي خواهد رفت كه اگر كسي بخواد در آن بازار ادامه بدهد مجبور ميشود كه برود در آن بازار توليد كند. در واقع دانش فني و آگاهي و تجربه خود را به بيرون از بازار ايران ببرد. فروزانفر با اشاره به اينكه الان عراق به دنبال اين است كه در حوزه صنايع غذايي خودكفا شود؛ گفت: اگر شرايط عراق رو به بهبود باشد مثل الان در آينده كساني كه در زمينه محصولات غذايي فعاليت ميكنند و داراي توان و تجربه هستند كارخانههاي خود را به آنجا خواهند بود. چون جابهجايي محصولات غذايي بستهبندي شده يك محدوده منطقي دارهد، بيشتر از ۳۰۰ تا ۵۰۰ كيلومتر معمولاً جابهجايي منطقي در حوزه صنايع غذايي نيست.او ادامه داد: همين الان يكسري شركتها شيف كردن و در عراق دارند توليد ميكنند. پيش بيني ميشود ادامه اين روند تعداد آنها را افزايش دهد.