ترامپ در مورد چين چه خواهد كرد؟

۱۴۰۳/۰۹/۰۶ - ۰۰:۱۳:۴۶
|
کد خبر: ۳۲۶۶۲۵

وعده رييس‌جمهور منتخب ايالات‌متحده براي اعمال تعرفه ۶۰ درصدي بر واردات از چين و تعرفه ۱۰ تا ۲۰ درصدي بر تمام واردات ديگر، بحث گسترده را در مورد اينكه آيا چنين سياست‌هايي واقعا بد هستند، به راه انداخته است.

وعده رييس‌جمهور منتخب ايالات‌متحده براي اعمال تعرفه ۶۰ درصدي بر واردات از چين و تعرفه ۱۰ تا ۲۰ درصدي بر تمام واردات ديگر، بحث گسترده را در مورد اينكه آيا چنين سياست‌هايي واقعا بد هستند، به راه انداخته است. به هر حال، تعرفه يك ماليات بر مصرف است و اكثر اقتصاددانان ماليات بر مصرف را به ماليات بردرآمد ترجيح مي‌دهند، زيرا مديريت آن كارآمدتر و ساده‌تر است.

تعرفه‌ها معايب قابل‌توجهي دارند؛ از آنجايي كه آنها فقط بر محصولات وارداتي ماليات مي‌دهند، با انتقال منابع از توليدكنندگان خارجي كارآمد به شركت‌هاي داخلي با كارآمدي كمتر، بازارها را مخدوش مي‌كنند. اين ناكارآمدي به ضرر مصرف‌كنندگان تمام مي‌شود و بار سنگين‌تري را بر دوش خانوارهاي كم‌درآمدي كه سهم بيشتري از درآمد خود را صرف كالاهاي مصرفي مي‌كنند، وارد مي‌كند.

با اين حال، تعرفه‌ها جذابيت سياسي دارند؛ منتقدان جهاني‌سازي در اقتصادهاي پيشرفته مدت‌ها استدلال كرده‌اند كه دستاوردهاي كارآيي حاصل از دهه‌هاي اخير آزادسازي تجارت، نسبت به اختلالات ايجاد شده، اندك بوده است. در حالي كه مصرف‌كنندگان امريكايي از قيمت‌هاي پايين‌تر كالاهاي وارداتي، به‌ويژه از چين سود مي‌برند، اين دستاوردهاي پراكنده در مقايسه با موقعيت متمركز تعطيلي كارخانه‌ها و از دست دادن شغل در مناطقي كه در معرض رقابت وارداتي بودند، اهميت كمتري داشت.

دونالد ترامپ، رييس‌جمهور منتخب ايالات‌متحده، در كمپين انتخاباتي وعده داد كه رويكردي تقابل‌آميز در قبال چين اتخاذ كند و تعرفه‌ها را سلاح انتخابي خود قرار بدهد. اما اگر دولت او رويكردي سنجيده اتخاذ نكند، برنامه‌هاي او ممكن است به كسب‌وكارها و مصرف‌كنندگان امريكايي آسيب برساند، دموكراسي ايالات‌متحده را تضعيف كند يا حتي منجر به درگيري نظامي شود.

پروژكت گزارش كرد كه با بازگشت دونالد ترامپ، كه خود را «مرد تعرفه‌اي» مي‌نامد، به كاخ سفيد، شركاي تجاري امريكا خود را براي اعمال تعرفه‌هاي كلان بر صادرات خود به ايالات‌متحده آماده مي‌كنند. اما اين چين است كه ماركو روبيو، نامزد وزارت خارجه دولت ترامپ، آن را تهديدي كه قرن را تعريف خواهد كرد، ناميده است. ترامپ متعهد شده است كه تعرفه‌هاي ۶۰ درصدي بر همه كالاهاي اين كشور اعمال كند.

در حالي كه طرفداران تعرفه‌هاي جديد ادعا مي‌كنند كه چين بيشترين بار مالي را متحمل مي‌شود، كارشناسان هشدار دادند كه تجربه گذشته نشان مي‌دهد كه مصرف‌كنندگان امريكايي كه از قبل به‌شدت به تورم حساس هستند، بيشتر هزينه را متحمل خواهند شد.

تنش‌هاي جهاني بر سر ظرفيت مازاد چين در دوران ترامپ افزايش خواهد يافت. آخرين طرح محرك چين نشان مي‌دهد در حالي كه دولت نياز به افزايش تقاضاي داخلي را تاييد مي‌كند، با اصلاحات ساختاري عميق‌تر مخالف است. پرداختن به چالش‌هاي جهاني پيچيده ناشي از ظرفيت مازاد چين به احتمال زياد نيازمند محدوديت‌هاي تجاري بيشتر و ابزارهاي سياستي نوآورانه است.