عبور بورس از تنش‌ها
«تعادل» در گفت‌وگو با كارشناسان بازار سرمايه شرايط بورس را بررسي مي‌كند

عبور بورس از تنش‌ها

۱۴۰۳/۰۹/۰۶ - ۰۰:۳۹:۱۵
|
کد خبر: ۳۲۶۶۳۷

اين روزها سبزپوشي به جزء جداناشدني بازار سرمايه تبديل شده و شاخص‌ها هر روز بيش از گذشته سبز هستند كه نشان از افزايش اعتماد و ورود نقدينگي به بازار سرمايه دارد. برخي از كارشناسان عقيده دارند كه شايد طي روزهاي آتي شاهد منفي‌هاي خرد در بازار باشيم تا تالار شيشه‌اي كمي متعادل شود و دوباره صعود با قدرت بالاتري را شروع كند.

اين روزها سبزپوشي به جزء جداناشدني بازار سرمايه تبديل شده و شاخص‌ها هر روز بيش از گذشته سبز هستند كه نشان از افزايش اعتماد و ورود نقدينگي به بازار سرمايه دارد. برخي از كارشناسان عقيده دارند كه شايد طي روزهاي آتي شاهد منفي‌هاي خرد در بازار باشيم تا تالار شيشه‌اي كمي متعادل شود و دوباره صعود با قدرت بالاتري را شروع كند.

ميزان تنش‌هاي خاورميانه تا حدود زيادي كاهش يافته و شرايط بهتري در بازار مالي تجربه مي‌شود و به نوعي در اين مدت با كاهش تنش‌ها بازارهاي مالي آرامش نسبي را تجربه مي‌كنند. قيمت طلا و دلار نيز تا حدودي روند رو به بالا دارد و بورس تهران نيز همراه است و درحال پيشي گرفتن از بازارهاي مالي است. بازار سهام تحت تاثير ريسك‌هاي مختلف قرار دارد و يكي از اين ريسك‌ها صدور قطعنامه ضد ايراني در نشست شوراي حكام بود. قطعنامه پيشنهادي سه كشور اروپايي انگليس، فرانسه، آلمان و امريكا عليه برنامه هسته‌اي ايران، در شوراي حكام آژانس بين‌المللي انرژي اتمي تصويب شد. در اين قطعنامه كه با ۱۹ راي موافق، ۱۲ راي ممتنع و ۳ راي مخالف به تصويب رسيد از تهران خواسته شده تا براي حل و فصل مسائل ادعايي پادماني «اقدامات ضروري و فوري» صورت دهد. در اين سند از ايران خواسته شده تا بدون فوت وقت در خصوص «ذرات اورانيوم با منشأ انساني در دو مكان اعلام نشده در ايران، توضيحات معتبر ارايه و آژانس را از مكان (هاي) فعلي مواد هسته‌اي و/يا تجهيزات آلوده مطلع كند» .محمد خبري‌زاد، كارشناس بازار سرمايه درگفت‌وگو با «تعادل» درخصوص تاثير قطعنامه ضدايراني گفت: به نظر مي‌رسد كه بورس از اين قطعنامه‌ها اثر مي‌پذيرد، اما نه به شكل مستقيم. اين قطعنامه‌ها بيشتر شروع يك فرايند هستند. اگر خدايي نكرده اين فرايند به مكانيزم ماشه منجر شود و دوباره تحريم‌ها برگردند، كليت اقتصاد ما با مشكلات جدي مواجه خواهد شد و بازار سرمايه نيز از اين وضعيت تأثير مي‌پذيرد. وي ادامه داد: به نظر من، وضعيت بازار و قيمت‌ها به گونه‌اي بوده كه اثرات اين قطعنامه‌ها قبلاً در دل بازار پيشخور شده است. با توجه به مصاحبه‌ها و صحبت‌هايي كه از بدنه اركان نظام به گوش مي‌رسد، به نظر مي‌رسد كه ما بيشتر به سمت توافق حركت مي‌كنيم و احتمال رفع اين مشكلات بيشتر از عدم رفع آنهاست. بنابراين، در حال حاضر اثري بر بازار ما نداشته است. اين كارشناس بازار سهام توضيح داد: در صورتي كه اين مشكلات حل نشود، ممكن است در ۱۲ ماه آينده اوضاع شفاف‌تر شود و نشان دهد كه وضعيت بهتر نخواهد شد. اين موضوع مي‌تواند مشكلات اقتصادي براي ما ايجاد كند و ما نيز از آن تأثير خواهيم گرفت. اما نكته‌اي كه وجود دارد اين است كه حتي در چنين شرايطي، ممكن است بر اساس افزايش نرخ ارز و تورمي كه مردم را تحت فشار قرار مي‌دهد، بازار به نوعي رشد كند. هميشه آسان نيستند و اوضاع ممكن است پيچيده‌تر شود. به همين دليل، احتمالاً هر چه جلوتر برويم، وضعيت شفاف‌تر خواهد شد. ولي در شرايط فعلي، به نظر نمي‌رسد كه اوضاع به‌شدت خطرناك باشد و شايد در ماه‌هاي آتي بتوانيم پاسخ‌هاي بهتري به اين سوالات بدهيم.

 

شكست روند نزولي در بازار سهام

اين كارشناس بازار سرمايه درخصوص روند بازار طي روزهاي اخير گفت: روند بازار بعد از مدتي روند صعودي خوبي را تجربه كرده و عوامل مثبتي مانند حجم معاملات و ورود پول حقيقي به بازار به وضوح ديده مي‌شود. به نظر مي‌رسد كه سرمايه جديدي به بازار وارد مي‌شود و آمار كدهاي فعال در دو هفته اخير نشان مي‌دهد كه اين كدها در يكي- دو سال گذشته فعال نبوده‌اند. اين نشان‌دهنده ورود پول از خارج به سمت بازار ماست. وي تشريح كرد: يكي از نكات مثبت اين است كه حجم معاملات در نقاطي كه قبلاً به عنوان مقاومت شناخته مي‌شدند، به شكل قابل توجهي افزايش يافته و اين مقاومت‌ها به حمايت تبديل شده‌اند. اين نشان مي‌دهد كه روند نزولي شكست خورده و سرمايه‌گذاران احساس مي‌كنند كه بازار سرمايه وارد فاز بهتري شده است. همچنين، گزارش‌هاي مثبتي كه از شركت‌ها منتشر مي‌شود، به ادامه اين روند كمك كرده است. وي در پاسخ به سوالي درخصوص اينكه آيا روند صعودي بازار سرمايه ادامه‌دار خواهد بود، گفت: به‌طور كلي، آمار نشان مي‌دهد كه ۶۰ تا ۷۰ درصد از گزارش‌ها مثبت بوده و نسبت به ميانگين فصل‌هاي گذشته، فروش و درآمدها بهبود يافته است. اين عوامل مي‌توانند به افزايش بيشتر قيمت‌ نمادها كمك كنند. اما بايد به اين نكته هم توجه كرد كه روند دلار نيز در حال افزايش است و شركت‌ها محصولات خود را با قيمت‌هاي مناسبي مي‌فروشند. اين كارشناس بازار سرمايه ادامه داد: همچنان ريسك‌هايي وجود دارد. يكي از مهم‌ترين ريسك‌ها، مسائل ژئوپوليتيكي بين ما و اسراييل است. اخبار مثبت در بازار وجود دارد، اما زمزمه‌هايي از نااميدي نيز به گوش مي‌رسد. اگر اين ريسك‌ها مديريت نشوند، ممكن است شاخص بورس و كليت بازار سرمايه نتوانند عقب‌افتادگي‌هاي چند سال اخير را جبران كنند. خبري زاد در توصيه‌اي براي فعالان بازار سرمايه گفت: به خريد نمادها با دقت بيشتر توجه كنند. برخي نمادها كه در چهار سال اخير حبابي شده‌اند، ممكن است انتخاب‌هاي مناسبي نباشند. براي جلوگيري از زيان‌هاي احتمالي، سرمايه‌گذاران بايد بر اساس تحليل و گزارش‌هاي مالي تصميم‌گيري كنند تا از خريدهاي غيرضروري و احتمالي جلوگيري كنند. تجربيات گذشته نشان داده كه برخي نمادها به دليل بنياد ضعيف، در بازار واكنش‌هاي نامطلوبي داشته‌اند و بايد سرمايه‌گذاران از اين مسائل عبرت بگيرند.

 

بازار از نگاه معاملات

در سومين روز كاري هفته يعني دوشنبه 5آذر 1403، شاخص كل بازار سرمايه57 هزار و 930 واحد معادل 2.49 درصد نسبت به معاملات روز گذشته بالاتر ايستاد و به عدد 2 ميليون و 389 هزار واحدي رسيد. همچنين شاخص كل هم وزن نيز 16 هزار و 255 واحد برابر با 2.19 درصد رشد داشت و به سطح 757 هزار و 952 واحدي رسيد. در سوي ديگر معاملات نيز شاخص كل فرابورس حدود 2.13 درصد يعني 487 واحد رشد كرد و در ايستگاه 23 هزار و 334 واحدي ايستاد. در اين روز 94درصد نمادها مثبت و تنها 6درصد از نمادها با قيمت پاياني منفي به معاملات خود خاتمه دادند. همچنين ارزش صف‌هاي خريد به 2400 ميليارد تومان رسيد كه بالاترين سطح از ابتداي سال بود. از طرف ديگر سرانه خريد حقيقي‌ها 55.4 ميليون تومان و سرانه فروش آنها 37.2 ميليون تومان به ثبت رسيد. فارس، وملي، فولاد، شستا، پارسان، نوري و وغدير جز نمادهايي بودند كه بيشترين تاثير مثبت را بر شاخص كل بورس داشتند و فملي، وبملت، فزر، فولاد، شگستر، وخارزم، شپديس و ثفارس هم به ترتيب بيشترين ارزش معاملات را در بين باقي نمادهاي بورسي و فرابورسي، به خود اختصاص دادند .

طي روز دوشنبه صنايع خرده فروشي، باستثناي وسايل نقليه موتوري، خودرو، ساير موادمعدني، حفاري، فعاليت‌هاي مرتبط با اوراق بهادار، فعاليت مهندسي، توليد فلزات گرانبهاي غيرآهن، سخت افزار و تجهيزات، خدمات رفاهي متنوع، كاشي و سراميك، نساجي، فرآورده‌هاي نفتي و قطعات خودرو صنايعي بودند كه با بازدهي مثبت بسته شدند.