خطر حمله به زيرساخت‌هاي بانكي با شيوع فيلترشكن‌ها
وزير‌ ارتباطات و فناوري اطلاعات: ۸۳،۵ درصد مردم از وي‌پي‌ان استفاده مي‌كنند

خطر حمله به زيرساخت‌هاي بانكي با شيوع فيلترشكن‌ها

۱۴۰۳/۰۹/۰۶ - ۰۰:۴۹:۱۵
|
کد خبر: ۳۲۶۶۵۱

به گفته وزير‌ ارتباطات و فناوري اطلاعات، ۸۲.۵ درصد مردم از وي‌پي‌ان استفاده مي‌كنند و همين حملات به زيرساخت‌هاي بانكي را بيشتر كرده است. او مي‌گويد فيلترشكن‌هايي كه روي گوشي‌ها و تجهيزات ما نصب شده است به عنوان زامبي زيرساخت‌هاي كشور را مورد حمله قرار مي‌دهند.

به گفته وزير‌ ارتباطات و فناوري اطلاعات، ۸۲.۵ درصد مردم از وي‌پي‌ان استفاده مي‌كنند و همين حملات به زيرساخت‌هاي بانكي را بيشتر كرده است. او مي‌گويد فيلترشكن‌هايي كه روي گوشي‌ها و تجهيزات ما نصب شده است به عنوان زامبي زيرساخت‌هاي كشور را مورد حمله قرار مي‌دهند.

يازدهمين همايش سالانه بانكداري نوين و نظام‌هاي پرداخت با خواندن بيانيه اين همايش توسط كوروش پرويزيان رييس پژوهشكده پولي و بانكي آغاز شد. او بر استفاده از فناوري‌ هوش مصنوعي و سهم آن در توسعه بانكداري نوين تاكيد كرد و نقش زيست‌بوم‌ها در تحول ديجيتال را انكار ناپذير دانست. محمدرضا فرزين رييس كل بانك مركزي‌ ايران را داراي قوي‌ترين زيرساخت‌هاي پرداخت منطقه معرفي كرد و توسعه شركت‌هاي غيردولتي و سهم بخش خصوصي و نيروهاي خبره را از ديگر نقاط قوت صنعت بانكداري ايران دانست و استفاده از هوش مصنوعي، ارزيابي صحيح و برنامه‌ريزي را نياز مبرم در اين حوزه معرفي كرد. او توسعه بانكداري نوين را از وظايف مهم بانك‌هاي مركزي در دنيا معرفي كرد و درباره تعاملات بين‌المللي بانكي با توجه به تحريم‌هاي ايران گفت: ما اقدامات مهمي در اين باره انجام داده‌ايم‌. ما سوئيفت را كنار گذاشتيم و از اي‌سيومر به‌جاي آن استفاده كرديم و از مهرماه ۱۴۰۳ نيز اجرايي شده است.ما مي‌توانيم با كشورهاي آسيايي مثل هندوستان و پاكستان فعاليت‌هاي خود را پيش ببريم به جاي سوييفت از اي‌سيومر استفاده كنيم. او بريكس را يكي ديگر از همكاري‌هاي ايران براي نقش داشتن در سهم تجارت جهاني دانست و افزود: استراتژي بريكس ۴ محور دارد كه ما مي‌توانيم از آن فرصت استفاده كنيم‌. بريكس بر اساس ارزهاي محلي است و اين براي كشوري مثل ما كه دچار تحريم است بسيار حائز اهميت است. او ادامه داد: موضوع كريپتوكارنسي سياست‌گذاري و تنظيم‌گري آن را در بانك مركزي دنبال مي‌كنيم چون رمزپول‌ها به‌شدت در حال رشد هستند. بديهي است كه رگولاتور پشت سر بيزينس‌ها باشد. در حال حاضر كريپتواست‌ها فراتر از كريپتوكارنسي‌ها هستند و ما مي‌توانيم با رمزارزها در مديريت تحريم استفاده كنيم كه ما در چند بند در بانك مركزي به آن اشاره كرديم. سياست‌هاي احتياطي وظيفه بانك مركزي است و بايد با احتياط با فناوري‌هاي نوين كار كرد. او ادامه داد: فعاليت حدود ۲۱۸ كارگزار رمزارز يا رمز پول‌ها در كشور با حجم مبادلات ماهانه در حدود ۳۵ همت و ۱۰ ميليون تراكنش، موضوع بسيار كلاني است و قاعده‌مند كردن آن مهم است. كريپتو كارنسي به‌شدت روي پول تاثير مي‌گذارد و مانند پول است و به ما حق بدهيد كه براي ثبات مالي كشور نگران باشيم. مبحث ديگر اكوسيستم بانكداري باز است. بانك‌ها باير چارچوب درستي را با فين‌تك‌ها داشته باشند. ما در ايران خيلي روي كارت متمركزيم و بايد به دنبال متنوع كردن روش‌هاي پرداخت باشيم. ما همچنين به بازمهندسي نظام نظارت نيازمنديم و ما در نظارت دچار مشكل هستيم و نظارت ما با هوشمندي فاصله دارد. مساله ديگر حوزه ارتقا امنيت است چون حملات سايبري افزايش پيدا كرده است و حفظ اعتماد عمومي هم از ديگر وظايف ماست.

 

به جاي انكار  از ظرفيت‌هاي هوش مصنوعي استفاده كنيم

همچنين سيد ستار هاشمي- وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات- در يازدهمين همايش سالانه بانكداري نوين و نظام‌هاي پرداخت اظهار كرد: حكمراني را متاثر از صنايع و فناوري دانست و با اشاره به تاريخ پرفراز و فرود بشر، تاكيد كرد كه انسان‌ها به دنبال اين بودند كه با در اختيار گرفتن منابع، يكجانشيني را تجربه كنند كه اولين تجربه از اين حيث و به دنبال آن حكمراني محلي با محوريت آب شكل گرفت. وي با اشاره به اينكه با پيدايش صنايع جديد و به دنبال آن انقلاب صنعتي، حكمراني‌هاي ملي و بين‌المللي به وجود آمد، افزود: بنابراين آن‌چيزي كه حكمراني را شكل مي‌دهد فناوري و صنعت است. وزير ارتباطات با اشاره به اينكه تلاش انسان‌ها براي تقابل با فناوري و نگاه منفعلانه به آن جواب نداده است، خاطرنشان كرد: آنجايي ما توفيق داشتيم كه توانستيم از ظرفيت فناوري استفاده كنيم. هاشمي با اشاره به فرصت‌ها و تهديدهاي هوش مصنوعي، گفت: انقلاب صنعتي پنجم از منظر مجمع جهاني اقتصاد، داراي ابعاد متعددي است كه از جمله آنها تغييرات شغلي است. اگر قرار است به سمت استفاده از هوش مصنوعي گام بر داريم و از ظرفيت آن استفاده ‌كنيم بايد بپذيريم كه بخشي از مشاغل فعلي از دست مي‌رود. وي با بيان اينكه نبايد انتظار داشته باشيم كه كارهاي روزمره كنوني در آينده نه چندان دور زندگي بشر وجود داشته باشد، تاكيد كرد، در اين شرايط اين سوال مطرح مي‌شود كه آيا تراز اشتغال در دوره تسلط هوش مصنوعي پايين خواهد بود كه پاسخ آن، خير است و جاي نگراني از بابت تراز اشتغال وجود ندارد؛ بنابراين صرفا بايد مراقبت كنيم كه از اين مهارت به صورت درست، دقيق و به موقع استفاده كنيم و به جاي انكار فناوري، بر آن مسلط و از ظرفيت‌هاي آن بهره‌مند شويم. وزير ارتباطات با تاكيد بر اينكه ماهيت نوآوري در حال تغيير است، گفت: امروزه داده و هوش مصنوعي و فناوري‌هاي ديگر در كنار هم هستند كه امكان زيست و حيات كسب و كارها را فراهم مي‌كنند و از اين رو اگر زمان طلايي را از دست دهيم به سرعت به مصرف‌كننده فناوري تبديل مي‌شويم. وي با اشاره به اينكه هوش مصنوعي به لحاظ قدرت از اتم بالاتر است، گفت: هوش مصنوعي مي‌تواند زيرساخت يك كشور را از كار بيندازد و وقتي زيرساخت از كار افتاد، نظم و انسجام جامعه از بين مي‌رود؛ بنابراين هوش مصنوعي قدرت تخريب دارد. هاشمي با مقايسه ظرفيت‌ها و كاربست‌هاي هوش مصنوعي و قدرت اتم خاطرنشان كرد: دسترسي به اتم براي همه امكان‌پذير نيست، اما هوش مصنوعي براي همه قابل دسترس است. وي ادامه داد: همچنين امكان نظارت بر اتم وجود دارد اما بر هوش مصنوعي امكان نظارتي وجود ندارد چرا كه اين فناوري مبتني بر الگوريتم است. وزير ارتباطات با تاكيد بر اينكه تاثيرگذاري هوش مصنوعي از نگاه من به دوران قبل و بعد كرونا تقسيم مي‌شود، تصريح كرد: زماني ما مي‌گفتيم داده‌ها را جمع‌آوري مي‌كنيم تا براي پاسخگويي به نيازهاي مشتريان، الگوهايي را طراحي كنيم كه ديگر امروز اين كار، موضوعيت ندارد. وي ادامه داد: در دوران پاندمي كرونا مشخص شد كه انسان‌ها نسبت به دوزهاي مختلف دارو واكنش متفاوتي نشان مي‌دهند. پس نمي‌توان همه داده‌هاي انسان‌ها را در جهان جمع‌آوري كرد و يك الگو براي همه ارايه داد. ما بايد از افراد، داده‌هاي مجزا و مستقل داشته باشيم تا بتوانيم به او خدمات بدهيم.هاشمي سپس مقاومت دستگاه‌هاي اجرايي براي ارايه داده‌ها را نكوهش و بر اين مساله تاكيد كرد كه داده‌ها متعلق به مردم است و براي ارايه خدمات بهتر بايد آزادسازي داده‌ها صورت گيرد.

 

۸۳،۵ درصد مردم از VPN استفاده مي‌كنند

وزير ارتباطات گفت: حقيقت اين است كه بايد ديد ما چقدر با بچه‌ها و نوه‌‎هايمان هم‌ادبيات هستيم و حرف يكديگر را مي‌فهميم؟ كلمات لاتين و واژگاني كه آنها استفاده مي‌كنند به چه شكل است؟ بچه‌هاي ما، دوستان خارج از كشور دارند و حتي كلاس زبان نرفته باشند هم از كلماتي استفاده مي‌كنند كه ما بايد از فرهنگ لغت آنها را پيدا كنيم؛ همه اينها به اين موضوع اشاره مي‌كند كه بايد حكمراني را با نگاه ديگر ديد. او ادامه داد: اگر به ۱۰ سال قبل، برگرديم بايد ببينيم كه آيا كسي شكل گرفتن كسب‎وكارهاي اينترنتي به شكل امروزي را متصور بود؟ امروز بخشي از كسب‌وكارها به ما نقد دارند و درست هم هست كه مي‌گويند شما اجازه رشد به ما نمي‌دهيد؛ همين الان اين مساله روي ميز ماست. هاشمي در ادامه با بيان اينكه نكته مهم ديگر، بحث امنيت است، با طرح اين سوال از حاضرين كه چه كساني برروي گوشي خود فيلترشكن دارند؟ اظهار كرد: بر اساس آمار ايسپا، ۸۳.۵ درصد گوشي‌ها در كشور مجهز به فيلترشكن هستند. وي افزود: سوال بعدي اين است چند نفر معتقدند كه حملات زيرساخت‌هاي بانكي در دو سال گذشته بيشتر شده است؟ بايد بگويم رابطه بسيار معناداري ميان نصب فيلترشكن و حمله به زيرساخت‌هاي بانكي وجود دارد كه غيرقابل انكار است. وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات تصريح‌ كرد: بايد تاكيد كنم كه اگر همزمان با توسعه از امنيت غافل شويم، اين به ضد خودش تبديل مي‌شود و آسيب مي‌زند.

 

عموم مردم از رمزارزها استفاده مي‌كنند

در ادامه رويداد هم شمس الدين حسيني، رييس كميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي ناترازي‌ها را از مهم‌ترين معضلات كشور دانست و گفت: ناترازي‌هاي كشور در سال‌هاي اخير كه به يك بخش و نهايتا چند بخش محدود بوده است، امروزه به شكل مركب وارد كشور شده است. ناترازي‌ها به شكلي بوده است كه امروزه ۱۳۹ همت براي تهاتر سوخت از بودجه عمومي استفاده شده است. او با اشاره به اين مساله كه بودجه يكي از ابزارهاي حكمراني است و بايد در جهت درمان ناترازي‌ها به كارگرفته شود، افزود: وضعيت ناترازي‌ها به شكلي‌است كه ما، وزرا و ديگر دوستان نيازمند كمك هستيم. يكي از مشكلات‌ اين است كه با وجود شتاب تكنولوژي به سمت‌و‌سوي پيشرفت، ما آن را سركوب كرده و درنهايت نتيجه‌اي دريافت نمي‌كنيم. او با اشاره به استفاده عموم مردم از رمز ارزها، گفت: مصوبه‌اي ارسال شده تحت عنوان جلوگيري نهادهاي بانك‌مركزي از استفاده رمزارز‌ها درحالي كه مردم به شكل طبيعي از آن استفاده كرده و به نوعي سود مردم در آن است. ما صرفا به اين دليل كه ذائقه متفاوتي در استفاده از اين ابزار داريم، نمي‌توانيم از استفاده رمز ارزها جلوگيري كنيم. اميد است در برنامه‌هاي آينده آقاي فرزين و ساير افراد دخيل برنامه‌هاي مناسبي در اين حوزه آماده كنند.