بيش از ۱۵ هزار مگاوات ناترازي انرژي در تابستان امسال

۱۴۰۳/۰۹/۰۷ - ۰۱:۰۴:۰۲
|
کد خبر: ۳۲۶۷۲۱

رييس مجلس شوراي اسلامي گفت كه در تابستان امسال بيش از ۱۵ هزار مگاوات ناترازي در مصرف انرژي داشتيم و در مقابل ۱.۵ درصد صنايع ما در توليد و رشد اقتصادي افت كرده كه اين به معناي خسارت به توليدكننده و دولت است.

رييس مجلس شوراي اسلامي گفت كه در تابستان امسال بيش از ۱۵ هزار مگاوات ناترازي در مصرف انرژي داشتيم و در مقابل ۱.۵ درصد صنايع ما در توليد و رشد اقتصادي افت كرده كه اين به معناي خسارت به توليدكننده و دولت است.

به گزارش ايسنا، محمدباقر قاليباف در جلسه علني ديروز مجلس شوراي اسلامي و در جمع‌بندي گزارش كميسيون انرژي مجلس در خصوص قطعي برق در فصل سرد و تامين سوخت نيروگاه‌هاي حرارتي كشور گفت: بايد همه نخبگان جامعه، مجلس شوراي اسلامي و دولت به موضوع انرژي توجه كرده و براي آن چاره‌انديشي جدي و اساسي داشته باشند.

وي افزود: الان دو وزارتخانه نفت و نيرو به نمايندگي از دولت و مجلس وظيفه انجام دو كار را دارند؛ يك كار تامين پايدار انرژي كشور براي استفاده مردم است. امروز در بحث انرژي مهم‌ترين پيشران ما نفت، گاز و فرآورده‌ها است و اينها مهم‌ترين ثروت ما هستند چراكه ما در اينجا توليد انجام نمي‌دهيم و انفالي است كه خداوند به ما داده و ما بايد از اين به بهترين شكل ممكن استفاده كنيم.

رييس مجلس شوراي اسلامي اضافه كرد: وظيفه دوم اين دو وزارتخانه آن است كه بتوانند ارزش افزوده ايجاد و رشد اقتصادي كشور را تضمين كنند و جي دي پي كشور را بالا ببرند.

قاليباف يادآور شد: در تابستان ۱۴۰۳ بيش از ۱۵ هزار مگاوات ناترازي در مصرف انرژي داشتيم كه طبق گزارش مركز پژوهش‌ها در همين زمان صنايع ما 5/1 درصد افت در توليد و در رشد اقتصادي داشتند و اين به معناي خسارت به توليدكننده و دولت است‌. خسارت به دولت از اين لحاظ است كه نمي‌تواند ماليات از محل سود بگيرد لذا توليد‌كننده و دولت زمين خوردند.

رييس مجلس شوراي اسلامي با اشاره به حوزه گاز گفت: در حوزه گاز در زمستان ۱۴۰۲، ما ۲۵۰ ميليون متر مكعب ناترازي انرژي پيدا كرديم آن هم در شرايطي كه صنعت را تعطيل كرده و افت فشار داشتيم.

قاليباف با اشاره به خسارت‌هاي وارده شده در عرصه بين‌المللي گفت: يك روزي در مواجهه با تهديدات دشمنان مي‌گفتيم نفت‌ را روي شما مي‌بنديم و اهرم تهديد ما بود اما امروز كدام نفت را مي‌بنديم و كدام بازار را داريم، اگر هم تحريم نباشيم وضعيت توليدمان معلوم است آيا اين خسارت نيست و نبايد توجه كنيم؟ در اين رابطه دولت‌ها و مجلس مسوول نيستند؟

وي افزود: آقاي وزير به اين موضوع اشاره داشت كه حتي اگر توليد هم داشته باشيم معضل ما حمل و نقل است لذا موضوعات ما پيچيده‌تر از آن است كه در اين باره بحث كنيم كه مازوت سوزانده شود يا نشود؟ البته دوستان قول دادند با هماهنگي بين وزارت نيرو و نفت قطعي برق نداشته و سوخت را برسانند.

قاليباف بيان كرد: اين‌ وضعيت عمق ناترازي و مشكلات را نشان مي‌دهد؛ اين چالش در عرصه بين‌المللي و در عرصه داخلي روشن است لذا بايد مجلس، دولت و مردم، عزم و اراده‌اي براي حل اين مشكل داشته باشند البته مردم همواره نشان دادند كه اگر دولتمردان پاي كار باشند مردم همراهي مي‌كنند و سختي را در كوتاه‌مدت تحمل مي‌كنند. بايد حداقل در سال اول ۲۰ تا ۳۰ درصد مشكل حل شود.

رييس مجلس شوراي اسلامي در توضيح راهكار رفع مشكل ناترازي گفت: يك اشكال نهادي در حوزه بحث انرژي در كشور داريم كه بايد اين مشكل نهادي را حل كنيم؛ بايد مركز پژوهش‌هاي مجلس، دولت و مجلس با استفاده از نظرات كارشناسي نخبگان جامعه، به‌طور اساسي به اين بحث نهادي توجه كرده و بپذيريم بين اين دو تا وزارتخانه تعارض منافع وجود دارد و آنقدر اين دو وزارتخانه توسعه پيدا كرده كه هماهنگي آن ديگر دست مديران ارشد و مسوولان عالي وزارتخانه نيست.

وي افزود: روزانه بين ۲۵ تا ۳۰ ميليون ليتر فرآورده از كشور قاچاق مي‌شود؛ ترديد نكنيد اين قاچاق سازماندهي شده است و مراكز توليد و مصرف‌كننده‌هاي اصلي اولين تهيه‌كننده‌هاي اين قاچاق هستند. اين حرف را با اطلاع بيان مي‌كنيم پس آيا نبايد چاره‌انديشي كرد؟ مهم اين است كه مساله را به رسميت بشناسيم.

قاليباف با اشاره به قانون رفع موانع توليد مصوب مجلس يازدهم گفت: طبق بند ح تبصره ۷ قانون بودجه ۱۴۰۳ وزارت نيرو مكلف بوده تعيين نرخ خريد مصرف‌كننده‌هاي صنايع بزرگ را در اول سال اعلام كنند كه پارسال دي يا بهمن گفتند كه محل درآمد رقم ۴۰ همتي است. وي افزود: پارسال اين ۴۰ هزار ميليارد تومان دچار مشكل شده و امسال هم شهريور و مهر ابلاغ كردند؛ بعد از تصويب اين قانون وزير سابق نيرو گفت كه تصويب اين قانون باعث نجات نيرو شده اما وضعيت اجرا را همه مي‌بينند.

رييس مجلس شوراي اسلامي اضافه كرد: طبق اين قانون بايد ۲۵ درصد از اين رقم براي خريد تضميني برق‌هاي تجديد پذير و ۲۰ درصد بابت مطالبات توليدكنندگان صنعت برق به بخش خصوصي داده شود؛ برق را از بخش خصوصي خريداري مي‌كنيم اما پولش را نمي‌دهيم و تبديل به مشتري بدحساب مي‌شويم. بعد در بودجه سال آينده پيش‌بيني انتشار ۶۰ همت اوراق براي تسويه ديون وزارت نيرو شده است.

وي افزود: طبق اين قانون بايد از اين رقم ۲۰ درصد بابت نوسازي شبكه فرسوده داده شود؛ اكنون حداقل نزديك به ۲۰ درصد پرتي داريم. ۱۰ درصد هوشمندسازي شبكه و ۱۰ درصد بابت شركت‌هاي صنعتي داده شود. به هر حال اين ۴۰ همت فرصت سرمايه‌گذاري‌ است. قاليباف بيان كرد: اين قانون وجود دارد بعد درخواست انتشار ۶۰ هزار همت اوراق را مي‌كنيم. اوراق را هم كسي نمي‌خرد بعد دستوري به بانك‌ها مي‌دهيم بانك‌ها اضافه برداشت از بانك مركزي كرده و نتيجه آن تورم مي‌شود، لذا بايد كميسيون‌هاي مجلس و وزارتخانه‌هاي مربوطه به اين موارد بپردازند.

وي با اشاره به برنامه هفتم گفت: در قانون برنامه هفتم يك درصد از صادرات نفت خام و ميعانات گازي، 5 درصد از سود شركت‌هاي تابعه و تمام دريافتي از گازهاي فلر آمده است. دولت مكلف شده براي ايجاد هماهنگي‌هاي فرابخشي و مديريت كلان و متمركز در حوزه بهينه‌سازي مصرف انرژي اقدام كند. وقتي مصرف رشد ۵/۵ درصد و رشد توليد چند دهم درصد است نتيجه‌اي جز ناترازي ندارد، پس بايد مديريت بهينه ناترازي انرژي را در طرح‌هاي بهينه‌سازي انرژي در بخش‌هاي عرضه و مصرف انرژي دنبال كنيم. همچنين سازمان بهينه‌سازي و مديريت راهبردي انرژي زيرنظر رييس‌جمهور تشكيل شود.

قاليباف با اشاره به روند اجراي برنامه هفتم در سال اول اجرا گفت: هيچ پيشراني در كشور براي معيشت مردم، رشد و ثبات اقتصادي مهم‌تر از انرژي نيست؛ قسم مي‌خورم در پنج سال برنامه هفتم مي‌توان هر سال حداقل ۷ تا ۸ ميليارد دلار در حوزه بهينه‌سازي درآمد بدون فعاليت توليد فقط با كنترل هدر دادن و با جلوگيري از بي‌عرضگي‌ها داشته باشيم تا به چرخه توليد برگردد حالا صبح تا شب جلسه بگذاريم و قانون بنويسيم باز هم اين مشكلات حل نمي‌شود، بايد هم‌پيمان شويم كه وفاق و همكاري اينجاست. بايد دولت و مجلس با مديريت و با حمايت درست همين يك پيشران را به درستي پيش ببرند تا اين تحول رخ بدهد.

وي با بيان اينكه ظرفيت معدن حداقل به اندازه نفت است، افزود: بايد در مجلس و دولت براي رفع مشكلات وفاق و همت كنيم و دست به دست هم بدهيم. اگر مردم بدانند ما اراده كرديم ‌آنها هم پاي كار مي‌آيند.