بورس صعودي ميماند؟
بورس در اولين هفته آذرماه نيز شرايط نسبتا خوبي داشت و توانست نسبت به بازارهاي مالي ركوردشكني كند. اين درحالي است كه قيمت دلار بازار آزاد روند كاهشي به خود گرفته و در مقابل قيمت دلار نيمايي توانسته در اين روزها رشد خوبي را ثبت كند، بدينترتيب اگر فاصله قيمت دلار نيمايي و بازار آزاد كاهش يابد شاهد سودسازي صنايع در صورت ماليهاي فصلي خواهيم بود.
بورس در اولين هفته آذرماه نيز شرايط نسبتا خوبي داشت و توانست نسبت به بازارهاي مالي ركوردشكني كند. اين درحالي است كه قيمت دلار بازار آزاد روند كاهشي به خود گرفته و در مقابل قيمت دلار نيمايي توانسته در اين روزها رشد خوبي را ثبت كند، بدينترتيب اگر فاصله قيمت دلار نيمايي و بازار آزاد كاهش يابد شاهد سودسازي صنايع در صورت ماليهاي فصلي خواهيم بود.
بهطور كلي بورس تهران وارد فاز جديدي از معاملات شده و هر روز شاهد ورود نقدينگي و حمايت سهامدارن از بازار هستيم. اگر اين روند همچنان ادامهدار باشد و سايه دخالت و دستكاري در بازار به پايينترين حد خود برسد شاهد روزهاي طلايي در بازار خواهيم بود و به مرور زيانسازي چهارسال گذشته جبران خواهد شد. اين شرايط درحالي است كه دولتهاي پيشين تنها به خبردرماني اكتفا ميكردند و همين موضوع باعث شده بود كه اعتماد بازار سرمايه با سرعت بيشتري خارج شود؛ اما اكنون به نظر ميرسد كه شرايط بورس تغيير كرده و دولت و مسوولان سازمان بورس در راستاي اعتمادسازي براي سهامداران از بازار سرمايه قدم برداشتهاند. البته سازمان بورس نيز براي اعتمادسازي بيشتر بايد مولفه تاثيرگذار روي بازار سرمايه را تغيير دهد. براي نمونه ماههاست كه دامنه نوسان است و بسياري از سرمايهگذاران فراموش كردهاند كه دامنه نوسان در گذشته همواره بر روي چه عددي بوده است و دامنه نوسان اين هفتهها و ماهها روي محدوده يك تا سه درصدي است و اين موضوع باعث شده كه خريد و فروش و سودسازي در بازار سهام محدود شود و اين احتمال وجود دارد كه دركوتاهمدت تالار شيشهاي روند نزولي به خود بگيرد. درحال حاضر بازار شرايط خوبي دارد و مسوولان بايد به اين موضوع توجه داشته باشند تا كشتي بازار سرمايه به گل ننشيند و همانند اين روزها صعودي باشد. به گفته كارشناسان درحال حاضر همهچيز به تصميم مسوولان بستگي دارد و اگر تصميماتي درست در بازار گرفته شود صعود بازار نيز قطعي خواهد بود.
بورس تغيير روند ميدهد؟
رسول جاويدي، كارشناس بازار سرمايه درخصوص شرايط بازار نوشت: «طي روزهاي اخير ورود نقدينگي خوبي را به بازار سرمايه شاهد بوديم؛ طبيعتا پس از اتفاقاتي كه رخ داده بود و كاهش قيمت سهام، به نظر ميرسيد كه اين موضوع تا حدودي طبيعي باشد و انتظار ميرفت كه بازار به سمت روند مثبت حركت كند، هرچند اين انتظار نيز وجود داشت كه اين اتفاق كمي زودتر رخ دهد، اما با توجه به شرايط منطقه و احتمال درگيريها، اين امر به تاخير افتاد.
بازار در حالي طي يك سال و نيم اخير با افت رو به رو بوده كه موارد زيادي بر آن اثر منفي گذاشتهاند؛ از جمله نرخ گاز پتروشيميها، وضعيت پالايشيها و ساير مواردي كه براي شركتها اثري منفي داشته و منجر به كاهش درآمد و سودآوري شدهاند كه متعاقب آن در بازار نيز شاهد كاهش قيمت سهمها بودهايم.
در دولت جديد و اواخر دولت قبل، اين ابهامات و مشكلات بهطور تدريجي و تا حدودي برطرف شد. در حال حاضر انتظار بازگشت آرامش به بحث قانونگذاري و كاهش اخذ تصميمات يك شبه كه بر بخش وسيعي از صنايع اثرات نامطلوبي دارد، به وجود آمده است؛ به همين دليل اميد به ورود تدريجي نقدينگي به بازار را شاهديم. با توجه به اتفاقات سياسي و درگيريهاي منطقه، اين امر با تاخير مواجه شد، اما در مجموع با توجه به ارزندگي سهام، انتظار ميرفت كه از بازار سرمايه استقبال بيشتري شود.
طي چند هفته اخير ضمن افزايش ورود وجه نقد به بازار، شاهد كاهش روند منفي معاملاتي و به تعادل رسيدن بسياري از سهمها نيز بوديم و با ليدري دو صنعت پالايشي و خودرويي، بازار روند مثبت و رو به رشدي را به خود گرفت؛ همه اين موارد به اتفاقات بنيادين مدت اخير مربوط ميشد، خصوصا درمورد نرخ بهره كه رياست كل بانك مركزي درباره كاهش آن صحبت كرد و اين موضوع ميتواند به مراتب بسيار مهم و موثر باشد و نقدينگي را تا حدودي از بانكها خارج كرده و به ساير بازارها از جمله بازار سرمايه وارد كند؛ همچنين شركتها نيز با نرخ بهره مناسبتر به شكل روانتري ميتوانند تسهيلات مالي دريافت كنند. از اين طريق شاهد بهبود وضعيت نقدينگي و پيشرفت طرحهاي شركتها خواهيم بود.
از سوي ديگر شاهد احتمال عرضه خودرو در بورس كالا بوديم كه اين موضوع نيز به مرور سبب ميشود وضعيت درآمدي خودروسازان كه زيان انباشته بسيار سنگيني دارند، بهبود يابد. از طريق افزايش قيمت، بخش وسيعي از سود به جاي ورود به جيب دلالان به شركتهاي خودروساز خواهد رسيد و طبيعتا بخشي از زيانها نيز كاهش خواهد يافت. در مجموع تصميمات اتخاذ شده در سطح كلان اقتصاد كشور و صحبتهاي مسوولان سبب شد كه شاهد روند مثبت بازار سرمايه باشيم. همچنين با كاهش التهابات در منطقه و آرامش در فضاي سياسي، سرمايهگذاران با اطمينان خاطر بيشتري به سرمايهگذاري ميپردازند. افزايش ارزش معاملات ميتواند بسيار مثبت باشد، سهمها در حال دست به دست شدن هستند و سرمايهگذاران جديد بازدهي را انتظار دارند؛ بنابراين شاهد بازار مناسبتري در كوتاهمدت و ميان مدت تا پايان سال جاري خواهيم بود.»
بازار از نگاه معاملات
در چهارمين روز معاملاتي هفته يعني سه شنبه 6 آذر 1403، شاخص كل بورس تهران 25 هزار و 876 واحد معادل 1.08 درصد رشد داشت و به سطح 2 ميليون و 415 هزار واحدي رسيد. همچنين شاخص كل هموزن نيز 5 هزار و 375 واحد برابر با 0.71 درصد افزايش داشت و به عدد 763 هزار و 325 واحدي رسيد. در سوي ديگر كعاملات نيز شاخص كل فرابورس رشد 40 واحدي را ثبت كرد و در ايستگاه 23 هزار و 375 واحدي ايستاد.
35درصد نمادها مثبت و 65درصد آنها منفي بودند؛ به عبارتي 291نماد در بازار مثبت معامله شدند و 551 نماد ديگر منفي به اتمام رسيدند؛ از طرفي ديگر ميانگين خريد و فروش هر حقيقي در قسمت خريد 51.5 ميليون تومان و در قسمت فروش 55 ميليون تومان بودند.
بيشترين تاثير مثبت بر شاخص كل بورس را سه سهم فارس، فولاد و فملي و بيشترين تأثير منفي را نيز سه نماد پارسان، تاصيكو و ومعادن داشتهاند. همچنين شاخص فرابورس نيز با تأثيرگذاري مثبت سه نماد مارون، تجلي و سامان و تأثيرگذاري منفي سه نماد كگهر، زاگرس و فزر با رشد 40 واحدي به 23، 375 رسيد. از منظر دلاري به بازار نگاه كنيم، بازار از كف 114 ميليارد دلاري آبان ماه با رشد 18 درصدي به 134 ميليارد دلار رسيده است كه نشان از عدم رشد چشم گير است.