الزام بازمعماري تجارت گاز ايران
پيگيري راهبرد توسعه تجارت گازي در ايران با محوريت اتصال مستقيم گازي خطوط لوله ايران به روسيه و هند، رويكردي راهبردي و مهم در ديپلماسي انرژي كشور است. دولت چهاردهم ميتواند با بهرهگيري از زيرساختهاي خط لوله گسترده خود و تقويت روابط مشترك، به مركز و هاب اصلي انتقال گاز در منطقه تبديل شود.
تعادل | گلناز پرتوي مهر |
پيگيري راهبرد توسعه تجارت گازي در ايران با محوريت اتصال مستقيم گازي خطوط لوله ايران به روسيه و هند، رويكردي راهبردي و مهم در ديپلماسي انرژي كشور است. دولت چهاردهم ميتواند با بهرهگيري از زيرساختهاي خط لوله گسترده خود و تقويت روابط مشترك، به مركز و هاب اصلي انتقال گاز در منطقه تبديل شود. منافع متقابل اين رابطه سهگانه اين پتانسيل را دارد كه چشمانداز انرژي در منطقه را تغيير بدهد و رشد اقتصادي و ثبات را براي هر سه كشور فراهم كند.
فرشاد جامع، كارشناس حوزه انرژي در رابطه با اهميت راهبرد بازمعماري تجارت گاز ايران، در گفتوگو با خبرنگار «تعادل» اظهار كرد: بر اساس برنامه هفتم توسعه، دولت رشد تجارت گاز را به عنوان يك محرك مهم اقتصادي در اولويت خود بايد قرار بدهد. اين مهم با هدف افزايش سهم ايران در تجارت گاز منطقهاي و به كارگيري قراردادهاي جديد با روسيه و تركمنستان انجام ميشود. اين استراتژي به دنبال اين است كه ايران را به عنوان قطب اصلي ترانزيت گاز در منطقه قرار بدهد و اهميت ژئوپليتيكي و ثبات اقتصادي آن را افزايش دهد. كليد تحقق اين چشمانداز نيز زيرساخت گسترده خط لوله ايران است كه تقريبا 4 هزار كيلومتر را در بر ميگيرد. سرمايهگذاري در اين زيرساخت براي ايران، نقطه ثقلي براي تلاشهاي كشور در زمينه توسعه تجارت گازي در راستاي به حداكثر رساندن منافع تجارت گازي ايران و تقويت نقش آن در پويايي انرژي منطقهاي حياتي است.
وي ادامه داد: مهمترين جنبه استراتژي انرژي ايران برقراري ارتباط مستقيم و بدون واسطه گاز به هند و روسيه است. اين ارتباط براي دستيابي به تعاملات گازي گسترده بين سه كشور حياتي است. ارتباطات گازي موجود ايران با روسيه از طريق آذربايجان و تركمنستان بوده است كه با محدوديتهاي بسياري مواجه است و نياز است كه توسعه همكاري گازي مستقيم بين ايران و هند از طريق خط لوله مستقيم به هند در درياي خزر صورت بپذيرد. علاوه بر اين، توسعه خط لوله صلح نيز با هدف اتصال ايران به هند از طريق پاكستان است، در دستور كار است ولي هنوز اين خط راهاندازي نشده و نياز است كه حتما مستقيما ايران به هند متصل شود.
اين كارشناس انرژي با اشاره به مزيتهاي اتصال مستقيم ايران به هند و روسيه گفت: ايران با تبديل شدن به هاب مركزي گاز ميتواند بازارهاي صادراتي خود را متنوع كرده و موقعيت اقتصادي خود را تقويت كند. اين تنوع براي كاهش خطرات مرتبط با وابستگي به بازار واحد بسيار مهم است. همچنين روسيه به عنوان تامينكننده مستقيم هند از طريق ايران، ميتواند حضور خود را در بازار گسترش داده و امنيت انرژي خود را افزايش بدهد. اين رابطه اتكاي روسيه به بازارهاي غربي را كاهش ميدهد و روابط نزديكتر با اقتصادهاي نوظهور را تقويت ميكند و ايران نيز از ظرفيت خطوط لوله خود در جهت سوآپ گاز روسيه استفاده حداكثري را خواهد كرد. در طرف مقابل ايران و روسيه به عنوان تامينكننده گاز، تقاضاكننده گاز يعني هند وجود دارد. براي هند، تامين گاز پايدار از طريق ايران براي تامين نيازهاي رو به رشد انرژي آن حياتي است. هند به عنوان متحد استراتژيك روسيه، از افزايش امنيت انرژي و همكاري اقتصادي سود ميبرد.
جامع در پايان گفت: پيگيري راهبرد توسعه تجارت گازي در ايران با محوريت اتصال مستقيم گازي خطوط لوله ايران به روسيه و هند، رويكردي راهبردي و مهم در ديپلماسي انرژي كشور ست. دولت چهاردهم ميتواند با بهرهگيري از زيرساختهاي خط لوله گسترده خود و تقويت روابط مشترك، به مركز و هاب اصلي انتقال گاز در منطقه تبديل شود. منافع متقابل اين رابطه سه گانه اين پتانسيل را دارد كه چشمانداز انرژي در منطقه را تغيير بدهد و رشد اقتصادي و ثبات را براي هر سه كشور فراهم كند.