بازگشت اعتماد به بورس!
«تعادل» روند بازار سهام را بررسي مي‌كند

بازگشت اعتماد به بورس!

۱۴۰۳/۰۹/۱۰ - ۰۱:۰۸:۳۵
|
کد خبر: ۳۲۶۹۳۰

بازار سرمايه در هفته‌اي كه گذشت بسيار پر رونق بود و توانست با رشد شاخص‌ها ارزش معاملات بازار را نيز صعودي كند و شرايط قابل قبولي براي سرمايه‌گذاران رقم بزند. اين مثبت شدن شاخص درحالي است كه طی هفته نيز بازار سرمايه با روند صعودي همراه بود و اين صعودهاي پي در پي مي‌تواند آينده بورس را تضمين كند.

بازار سرمايه در هفته‌اي كه گذشت بسيار پر رونق بود و توانست با رشد شاخص‌ها ارزش معاملات بازار را نيز صعودي كند و شرايط قابل قبولي براي سرمايه‌گذاران رقم بزند. اين مثبت شدن شاخص درحالي است كه طی هفته نيز بازار سرمايه با روند صعودي همراه بود و اين صعودهاي پي در پي مي‌تواند آينده بورس را تضمين كند. بورس تهران 4 سال روند نزولي به خود گرفته و اكنون پس ازچهارسال درحال رشد است و سرمايه‌گذاران انتظار دارند كه دولت جديد از بازار سرمايه حمايت كند و روند صعودي تالار شيشه‌اي ادامه‌دار باشد. بازار سهام در نقطه نخست اعتمادسازي قرار گرفته و افزايش روند اعتمادسازي مي‌تواند آينده بازار سرمايه را نيز تغيير دهد و پس از چهارسال بازار سرمايه بتواند مجددا به يك بازار مولد تبديل شود و شرايط بهتري در اين بازار رقم بخورد. درحال حاضر شاخص كل بورس در منطقه مناسبي است. به گفته كارشناسان شاخص كل بورس تهران به نقطه حساسي نزديك شده است كه مي‌تواند تاثير زيادي بر روند كوتاه‌مدت بازار داشته باشد. اين شاخص به سقف تاريخي خود بسيار نزديك است و در 14‌روز كاري گذشته شاهد رشد قابل‌توجهي معادل 20درصد بوده‌ايم. چنين رشد سريعي معمولا موجب ايجاد حساسيت ميان سرمايه‌گذاران مي‌شود و از آنجايي كه بازار به مقاومت‌هاي مهم و تاريخي نزديك مي‌شود، بايد منتظر واكنش‌هاي خاص از سوي سرمايه‌گذاران و فعالان بازار باشيم. يكي از رفتارهايي كه معمولا در نزديكي سقف تاريخي مشاهده مي‌شود، افزايش فشار فروش است. در اين نقطه از بازار، سرمايه‌گذاران كه در طول روند صعودي سودهاي مناسبي به دست آورده‌اند، ممكن است تصميم بگيرند كه بخشي از دارايي‌هاي خود را بفروشند تا سود خود را محقق كنند. اين فرآيند معمولا منجربه تشكيل صف‌هاي فروش مي‌شود كه اگر اين فشار فروش از سوي سرمايه‌گذاران بزرگ، حقوقي‌ها، يا اشخاص حقيقي كه به‌دنبال خروج از بازار هستند ايجاد شود مي‌تواند به بازار فشار بياورد. در اين شرايط، با كاهش حجم تقاضا و افزايش حجم عرضه، روند صعودي بازار متوقف شده و ممكن است به اصلاح قيمت‌ها منجر شود.

 

حمايت‌ها از بورس ادامه دارد؟

دولت چهاردهم با وعده حمايت از بورس روي كار آمد و از آن زمان تا به امروز بازار حمايت‌هاي چنداني به خود نديده است. درست با كاهش ريسك‌ها و عدم دخالت‌ها بازار سرمايه طي چند هفته اخير سبزپوش شده است؛ اما اين سبزپوشي به معناي حمايت نيست و حمايت يعني اجازه دهند بازار روند طبيعي خود را طي كند. دولت‌هاي پيشن تنها در سخن به صورت خبردرماني و حرف درماني از بورس حمايت كرده‌اند و تا به امروز بازار سرمايه حمايت عملي قابل توجهي به خود نديده است در نتيجه طبيعي است كه نسبت به حمايت‌هاي خبري واكنش نشان ندهد و به دتبال حمايت عملي باشد. در عمل هنوز دولت چهاردهم به وعده‌هاي خود هنوز عمل نكرده و به نوعي بازار يك روند جديد و به توجه به وعده‌ها پيش نمي‌رود و يك مسير مشخص براي خود دارد. حتي گذشته بود كه محمدباقر قاليباف رييس مجلس شوراي اسلامي در اولين نشست خبري خود در روز مجلس در پاسخ به نبض بورس وعده حمايت از بازار را داد و گفت: هم بازار اوليه و هم بازار ثانويه هر دو را روي پا نگه مي‌داريم و پيگير آن هستيم! اما بازار سرمايه بهاي چنداني به اين موضوع نداد و درحال پيش برد روند خود است. بازار سرمايه بيش از وعده نياز به پول و عملي كردن وعده‌هاي گذشته دارد تا بتواند يك همانند سال‌هاي اخير يك روند مشخص داشته باشد و از زيان‌سازي در امان باشد. يكي از نكات مربوط به وعده را مي‌توان نرخ بهره دانست، قرار بود نرخ بهره بانكي كاهشي شود اما در اكثر هفته‌ها شاهد افزايش اين نرخ هستيم. نرخ سود بين بانكي در هفته منتهي به 7 آذرماه بدون تغيير نسبت به هفته قبل از آن 23.79 درصد اعلام شد. مدار نرخ سود بين بانكي در هفته پاياني آبان ماه با افزايش محسوس همراه و باعث شد نرخ بهره براي اولين‌بار در آستانه ورود به كانال 23.8 درصدي قرار گيرد. نرخ سود بين بانكي در هفته منتهي به 30 آبان ماه با افزايش 0.06 درصدي نسبت به هفته قبل از آن به 23.79 درصد رسيد. افزايش نرخ سود بين بانكي در حالي به ثبت رسيده كه وزارت اقتصاد و سازمان بورس از رايزني‌ها با بانك مركزي براي كاهش نرخ سود بانكي خبر داده بودند. نرخ بهره بين بانكي در هفته منتهي به 23 آبان ماه با افزايش جزئي (0.01 درصدي) نسبت به هفته قبل، 23.73 درصد شده بود؛ اين نرخ در هفته منتهي به 16 آبان ماه بدون تغيير نسبت به هفته قبل از آن 23.72 درصد اعلام شده بود. نرخ بهره بين بانكي بعد از 2 هفته افزايشي در هفته منتهي به 9 آبان ماه با كاهش 0.04 درصدي همراه شد و به 23.72 درصد رسيد. اين نرخ در هفته منتهي به 2 آبان ماه به بالاترين سطح خود در سال جاري رسيد. نرخ بهره بين بانكي در اين هفته با افزايش 0.04 درصدي به 23.76 درصد رسيد.

 

تالار شيشه‌اي معاملات در هفته گذشته

در پايان معاملات هفته گذشته يعني 30 آبان 1403، شاخص كل بورس تهران روي عدد 2 ميليون و 257 هزار واحدي بود و در پايان معاملات اين هفته يعني چهارشنبه 7 آذر 1403 شاخص كل بورس تهران روي عدد 2 ميليون و 426 هزار واحدي بود و در پايان اين هفته با حدود7.4 درصد رشد روبه رو شد. همچنين شاخص كل هم وزن چهارشنبه هفته گذشته يعني 30 آبان 1403 عدد 719 هزار و 857 واحدي را به خود ديد و در پايان اين هفته نيز به عدد766 هزار و 864 واحدي رسيد و در مجموع حدود 6.5 درصد بازدهي داشت. در هفته كاري كه گذشت صندوق‌هاي با درآمد ثابت شاهد خروج نقدينگي ۴۷۲ ميليارد توماني بودند و بازار سهام شاهد ورود نقدينگي بود. در هفته كاري كه گذشت صندوق‌هاي با درآمد ثابت روزهاي شنبه، يكشنبه، دوشنبه و سه‌شنبه شاهد خروج نقدينگي به ترتيب به ميزان ۱۳۰، ۲۰۹، ۷۶۸ و ۳۲۱ ميليارد تومان بودند و بعد از آن تنها روز چهارشنبه ۹۵۵ ميليارد تومان نقدينگي به اين صندوق‌ها تزريق شد.

بورس كالا در يك نگاه

آمار معاملات بازار فيزيكي بورس كالاي ايران نشان مي‌دهد در هفته منتهي به ۹ آذر ماه بالغ بر ۲ ميليون و ۶۱۹ هزار تن انواع كالا و محصول به ارزش بيش از ۳۱ هزار ميليارد تومان معامله شد همچنين ارزش معاملات ۱۰ شركت برتر به بيش از ۱۳.۵هزار ميليارد تومان رسيد.

برترين‌هاي بورس كالاي ايران درهفته منتهي به ۹ آذرماه براساس ارزش فروش شركت‌ها در بازار فيزيكي به شرح زير است:

ملي صنايع مس ايران با معامله ۵ هزار و ۶۵۶ تن سولفور موليبدن، كنسانتره فلزات گرانبها و انواع مس به ارزش ۲ هزار و ۹۳۰ ميليارد تومان در رتبه نخست ايستاد.

فولاد خوزستان با فروش ۶۷ هزار و ۷۲۰ تن آرگون، تختال و شمش بلوم به ارزش هزار و ۶۸۷ ميليارد تومان دوم شد.ر پالايش نفت اصفهان با فروش ۶۱ هزار تن لوب كات و وكيوم باتوم به ارزش هزار و ۴۳۲ ميليارد تومان در جايگاه سوم ايستاد.

مجتمع سرب و روي انگوران با فروش ۶۱ هزار تن خاك روي به ارزش هزار و ۳۵۸ ميليارد تومان رتبه چهارم را به خود اختصاص داد. معدني و صنعتي گل گهر با فروش ۲۵۵ هزار تن كنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۳۱۳ ميليارد تومان رتبه پنجم را به خود اختصاص داد.

شركت معدني و صنعتي چادرملو با فروش ۱۷۵ هزار تن شمش بلوم، كنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۱۵۵ميليارد تومان تومان ششم شد. فولاد مباركه اصفهان با معامله ۲۵ هزار و ۷۶۰ تن آرگون و ورق به ارزش هزار و ۴۲ ميليارد تومان هفتم شد.

پالايش نفت بندرعباس ۴۰ هزار و ۲۰۰تن سلاپس واكس، لوب كات و وكيوم باتوم به ارزش ۹۹۶ ميليارد تومان فروخت و هشتم شد. پالايش نفت آبان با معامله ۴۳ هزار و ۵۰۰ تن گوگرد كلوخه، لوب كات و وكيوم باتوم به ارزش ۸۴۳ ميليارد تومان نهم شد. فولاد هرمزگان جنوب نيز با فروش ۳۰ هزار تن تختال به ارزش ۷۶۵ ميليارد تومان رتبه دهم را به خود اختصاص داد.