اتصال به فيبر نوري در صدر برنامههاي دولت
طرح فيبر نوري منازل و كسب و كارها كه مهمترين پروژه ارتباطي كشور محسوب ميشود، طبق گفته مسوولان در دولت چهاردهم با بازنگريهايي ادامه پيدا ميكند اما بايد نگاه مبتني بر ايجاد پوشش را به نگاه مبتني بر اتصال تغيير داد.
طرح فيبر نوري منازل و كسب و كارها كه مهمترين پروژه ارتباطي كشور محسوب ميشود، طبق گفته مسوولان در دولت چهاردهم با بازنگريهايي ادامه پيدا ميكند اما بايد نگاه مبتني بر ايجاد پوشش را به نگاه مبتني بر اتصال تغيير داد. به گزارش ايسنا، پروژه فيبر نوري منازل و كسب و كارها، اقدام بزرگي بود كه در صورت تداوم ميتواند مساله ارتباطات كشور را به صورت اساسي و ريشهاي تا چند دهه آينده حل كند. اگرچه اين پروژه از ابتدا تا تاكنون مسير پر فراز و نشيبي را پشت سر گذاشت اما با پيگيري و همراهيهاي همهجانبه، مسائل و مشكلاتش حل شده و ميتوان گفت كه به نقطه مطلوبي رسيده است. براساس آمار اعلام شده ۷۲۰ شهر مجوز حفاري گرفتهاند و در ۳۵۰ شهر عمليات عمراني آغاز شده و در دو سال گذشته بيش از ۱۴ هزار كيلومتر حفاري و داكتگذاري شده كه درنهايت ۸ ميليون خانوار تاكنون تحت پوشش قرار گفتهاند. اگرچه ايجاد پوشش فيبرنوري در اين پروژه از اهميت بسياري برخوردار است اما مهمترين مساله اتصال است تا مردم تأثيرات اين فناوري را احساس كنند كه براساس گزارش رسمي ميزان اتصال در اين مدت عدد زيادي نيست و دليل آن ميتواند تمركز دولت قبل بر بحث پوشش باشد.
باوجود آنكه از ابتداي آغاز به كار به دولت چهاردهم مسوولان كم و بيش درباره روند اجراي اين پروژه توضيح دادهاند، اما همچنان سوال و ابهام درباره چگونگي ادامه اين پروژه وجود دارد. با نگاهي به برنامه هفتم توسعه ميتوان فهميد كه ماده و بخش مختلفي به اين پروژه اختصاص پيدا كرده و مهمترين تأكيد اين برنامه بر بحث اتصال است و آنگونه كه مسوولان اعلام كردهاند اولويت در دولت چهاردهم بحث اتصال خواهد بود. سيدمحمد رضويزاده - رييس پژوهشگاه ارتباطات و فناوري اطلاعات - در اين باره گفته است طبق تاكيد وزارت ارتباطات اين پروژه همچنان در اولويت است اما نيازمند بازنگري در مسير اجرا با تمركز بر اتصال به جاي پوشش است.
در اين پروژه مقرر شد طي چهار سال عقبماندگيها جبران شود تا حدي كه دسترسي با كيفيت از طريق فيبر براي مردم كشور فراهم شود. به گفته اين مقام مسوول طبق آخرين آمار، هشت ميليون و صد پورت دسترسي ايجاد شده است، اما در بحث اتصال، استفاده و استقبال از طرف مشترك نهايي تنها ششصد هزار مشترك متصل هستند و اين اختلاف زياد شده است؛ در وزارت ارتباطات اين مساله و چالش به پژوهشگاه ارتباطات و فناوري اطلاعات سپرده و قرار شد كه پروژه تحقيقاتي در اين خصوص انجام شود. مسالهاي كه اخيرا وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات به آن اشاره و تأكيد كرده است پروژه فيبرنوري علاوه بر اينكه تكليف قانوني است، به آن اعتقاد دارند و در دولت چهاردهم در دستور كار خواهد بود، اگرچه به صورت طبيعي تغييراتي در پروژهها ايجاد شود، اما اصل ماجرا ادامه پيدا ميكند. هاشمي تصريح كرده است در پروژه توسعه ارتباطات ثابت مبتني بر فيبر نوري هزينههاي زيادي شده و در آينده هم خواهد شد و اگر اين پروژه مورد استفاده عموم مردم قرار نگيرد، مديون خواهيم شد؛ بنابراين بايد نگاه مبتني بر ايجاد «پوشش» را به نگاه مبتني بر «اتصال» تغيير داد.
همچنين پروژه فيبرنوري در كنار مزيتهاي فراواني كه دارد ميتواند تأثير بسياري بر كاهش سرقت تجهيزات مخابراتي داشته باشد؛ به عبارتي فيبرنوري ميتواند تا ۵۰ درصد سرقت تجهيزات و كابلهاي مخابراتي را كاهش دهد. در بخشهاي روستايي كه سرقت تجهيزات زياد بود، استفاده از فيبرنوري اعمال شده است؛ اگرچه باز هم در روزهاي اول سرقت وجود داشت اما اكنون كه سارقان فهميدند اين كار برايشان درآمدي ندارد ، آمار سرقت كاهش پيدا كرده است. با اين تفاسير مسوولان و كارشناسان تأكيد ميكنند يكي از مسائلي كه هر پروژه از جمله پروژه فيبرنوري را پيش ميبرد، خوشنامي است و مردم بايد از آن احساس رضايت كنند؛ مسالهاي كه رييسجمهور هم بارها به آن اشاره كرده است.