چه شد که ناگهان سوریه هدف حمله تروریستها قرار گرفت؟
در سوریه چه خبر است و چه شد که ناگهان تروریستها موفق به حمله به شهرهای مهم این کشور شدند؟
تنها یک روز پس از آتش بس در لبنان، سوریه شاهد حمله تروریست ها بود. تروریستهایی که روشن است به طور اتفاقی، سناریوی داعش را این بار زیر پرچم هیئت تحریرالشام تکرار نکرده اند.
به گزارش خبرفوری، به دنبال آشوب جدید در منطقه تاریخی شام، سوال اینجاست که چه شده است بار دیگر سوریه محل حملات تروریستی قرار گرفته و کدام دست های پشت پرده می کوشند تا این کشور را به محل تازه منازعه تبدیل کنند.
در یک نگاه اولیه به خوبی پیداست، اسرائیل می تواند یکی از برندگان آشوب در سوریه باشد. بنابراین بعید نیست که صهیونیستها با هدف فشار بر دولت اسد و بستن راه ارتباطی سوریه و لبنان به دلیل ادامه حصر تسلیحاتی حزب الله، کارگردان فتنه جدید باشند. به ویژه آنکه پیش از این اسرائیل از داعش نیز برای آشوب در منطقه استفاده کرده بود و روابط پیدا و پنهان تل آویو با تروریست های تکفیری بر کسی پوشیده نیست.
در لایه دوم، به نظر می رسد واشنگتن نیز انگیزه کافی برای تغییر محل منازعات در غرب آسیا، از فلسطین و لبنان به سوریه داشته باشد. روشن است که این فتنه می تواند نگاه ها را از اسراییل دور کرده و افراط گری تکفیری ها احتمالا دوباره موجی از اسلام هراسی پدید می آورد که به سود صهیونیستها به عنوان شریک منطقه ای واشنگتن است.
از دیگر سو، جنگ جدید در سوریه، مسکو را علاوه بر اوکراین، در جبهه تازه ای درگیر خواهد کرد که به تضعیف نظامی و سیاسی روسها منتهی خواهد شد و این باعث تقویت موضع آمریکاست که احتمالا در دولت ترامپ به دنبال پایان جنگ اوکراین است.
به جز اینها، از یاد نباید برد که تروریست هایی که این روزها علیه بشار اسد وارد عمل شده اند، گرایش های ایدئولوژیک اخوانی دارند. جریان اخوان المسلمین تا اندازه ای از نظر سیاسی به قطر و ترکیه نزدیک است. حماس هم همین گرایش را از حیث ایدئولوژیک دارد و برای همین هم حماس در جریان انقلاب های عربی، موضعی علیه بشار اسد داشت.
بنابراین شاید بتواند اینگونه تحلیل کرد که آمریکا و اسرائیل برای ترغیب قطر و ترکیه و حتی مصر برای کاهش حمایت از حماس و رسیدن به آتش بس در غزه، حاضر شده اند به این دولت ها در سوریه امتیاز بدهند. هرچند این دولتها تاکنون به طور رسمی اشتیاقی به این تحولات نشان نداده اند اما ناگفته پیداست، اردوغان از پیش روی جریاناتی که قدرت کنترل کردهای مخالف اردوغان را در همسایگی این کشور داشته باشد، استقبال خواهد کرد.
بنابراین آنچه مشهود است، اینکه تحولات سوریه دست های پشت پرده ای در سطح منطقه ای و فرامنطقه ای دارد که برای رویارویی با آن، باید این حمایت های پیدا و پنهان را در نظر گرفت. این دستها همان دستهایی هستند که تلاش کردند بشار اسد را پس از طوفان الاقصی از ایران دور کرده و در ظاهر به اعراب نزدیک کنند.