روابط راهبردي ايران و سوريه و معضل تروريسم
در شرايطي كه منطقه پس از دورهاي از تنازعات پي در پي مهياي آتشبس ميان لبنان و اسراييل شده بود و بازار ارزيابيهاي تحليلي در خصوص دورنماي آينده حسابي گرم شده بود، خبر حملات گروههاي تروريستي بنيادگرا به سوريه، افكار عمومي منطقه را در بهت و حيرت فرو برد. اما مشخص نيست سرانجام اين نوع تحركات تروريستي كه قبلا نيز بارها منطقه را با گرفتاريهاي عديده مواجه ساخته بود چه ميشود؟ بدون ترديد اين نوع بيثباتيها و ناامنيها نخستين تاثير مستقيم را در بخش اقتصاد به جاي ميگذارد.
در شرايطي كه منطقه پس از دورهاي از تنازعات پي در پي مهياي آتشبس ميان لبنان و اسراييل شده بود و بازار ارزيابيهاي تحليلي در خصوص دورنماي آينده حسابي گرم شده بود، خبر حملات گروههاي تروريستي بنيادگرا به سوريه، افكار عمومي منطقه را در بهت و حيرت فرو برد. اما مشخص نيست سرانجام اين نوع تحركات تروريستي كه قبلا نيز بارها منطقه را با گرفتاريهاي عديده مواجه ساخته بود چه ميشود؟ بدون ترديد اين نوع بيثباتيها و ناامنيها نخستين تاثير مستقيم را در بخش اقتصاد به جاي ميگذارد. مساله اين است كه پس از شكست ارتش رژيم صهيونيستي و عدم توفيق اين رژيم در تسلط بر جنوب لبنان و اينكه در طول ۲ماه گذشته ارتش رژيم صهيونيستي به خصوص نيروهاي كماندويي اين رژيم قصد داشتند با عبور از نهر ليتاني به سمت جنوب لبنان پيش روي كرده و بخشهايي از جنوب لبنان را اشغال كنند تا كمربند امنيتي براي اسراييل ايجاد كنند با مقاومت حزبالله و نيروهاي مقاومت مواجه شدند. به عبارت روشنتر، ارتش رژيم صهيونيستي نتوانستند وارد جنوب لبنان شوند. لذا پذيرش قهري و اجباري آتش بس اخير از سوي بنيامين نتانياهو به معناي شكست ديگري براي اسراييل تلقي ميشود. در يك چنين شرايطي طرح جديد رژيم صهيونيستي و امريكا با كمك تركيه اين است كه گروههاي تروريستي كه در سال ۲۰۱۱ وارد سوريه و عراق شدند و بخشهايي از اين كشورها را اشغال كردند مورد حمايت تركيه قرار داشتند. در طول سالهاي اخير به خصوص از سال ۲۰۱۶ كه طرح توافقنامه كاهش تنش در شهر آستانه بين ارتش سوريه و طرفهاي درگير امضا شد و مبتني بر آن، توافق شد كه گروهكهاي تروريستي عقبنشيني كنند، ارتش تركيه وارد ادلب شد و گروهكهاي تروريستي را زيرنظر گرفت. امروز با توجه به شكست رژيم صهيونيستي در غزه و جنوب لبنان، طرح جديد و پلن تازهاي براي تغيير ساختار خاورميانه و اجرايي كردن طرح خاورميانه جديد كليد زده شده است. بر اين اساس طي روزهاي اخير گروهكهاي تروريستي نورالدين زنگي، تحريرالشام و جبهه آزاديبخش ملي و... كه از سال ۲۰۰۹ در ادلب متمركز شده و آموزشهاي ويژهاي ديدند به حركت درآمدند تا حلب را اشغال كرده و به سمت دمشق و به خصوص شهر قنيطره پيشروي كنند. شهر قنيطره در ارتفاعات بلنديهاي جولان است و براي اسراييل منطقهاي راهبردي تلقي ميشود. قرار بر اين است كه گروههاي تروريستي با اشغال اين شهر به سمت درعا در جنوب سوريه حركت كرده و يك كمربند امنيتي در اين منطقه به عمق ۵۰كيلومتر ايجاد كنند. البته در طول روزهاي گذشته با كمك روسيه ، محور مقاومت و ارتش سوريه حركت گروههاي تروريستي در حلب متوقف شده و بيش از ۳۰۰نفر از اين گروهكها به هلاكت رسيدند. به نظر ميرسد با توجه به آمادگي قبلي ارتش سوريه، نيروهاي مقاومت و كمك هوايي روسيه، طرح جديد تركيه، رژيم صهيونيستي و امريكا براي اشغال بخشهايي از سوريه با شكست مواجه ميشود.
پرسش مهم در اين ميان نحوه كنشگري ايران در مواجهه با اين تنازعات است. ايران و سوريه همكاري و ارتباط راهبردي و استراتژيك دارند. سوريه عمق استراتژيك ايران است و ايران هم عمق استراتژيك سوريه تلقي ميشود. ناامن كردن سوريه بهطور كلي ممكن است آسيبهاي جدي به محور مقاومت وارد سازد. چرا كه سوريه حلقه ارتباطي با ايران و محور مقاومت است و هر آسيبي با سوريه و دولت مركزي سوريه به تضعيف محور مقاومت منجر ميشود. اگر طرح اسراييل در سوريه عملياتي شود، قطعا رژيم صهيونيستي در مراحل بعدي متوجه عراق و يمن ميشود و اين امر براي امنيت ملي ايران و منطقه بسيار خطرناك خواهد بود و آسيبهاي جدي به محور مقاومت وارد ميسازد. لذا ايران با همه امكانات در كنار دولت مركزي سوريه خواهد ايستاد و در اين زمينه كمكهاي لازم براي سركوب گروههاي تروريستي را در اختيار دولت آقاي بشار اسد قرار ميدهد.