هوشمندسازي؛ راهحل عبور از ناترازي انرژي
به گفته مسوولان هوشمندسازي در صنايع، راهحل عبور از ناترازيها به ويژه ناترازي انرژي به شمار ميرود و اگر دادهها به صورت واحد جمعآوري شود، ميتوان در اين زمينه، با فراهم كردن بستر سامانه هوشمند، نقش مهمي را در حل معضل ناترازي ايفا كرد.
به گفته مسوولان هوشمندسازي در صنايع، راهحل عبور از ناترازيها به ويژه ناترازي انرژي به شمار ميرود و اگر دادهها به صورت واحد جمعآوري شود، ميتوان در اين زمينه، با فراهم كردن بستر سامانه هوشمند، نقش مهمي را در حل معضل ناترازي ايفا كرد.
به گزارش ايسنا، هوشمندسازي در دنياي امروز به مسالهاي مهم براي بهبود كيفيت زندگي و رضايت شهروندان تبديل شده است و اين تغييرات ميتواند نقش موثري در كاهش مصرف انرژي، صرفهجويي در زمان و افزايش امنيت داشته باشد.
تأثير بر بهرهوري انرژي از جمله مواردي است كه ميتوان به عنوان مهمترين مزيت هوشمندسازي به آن اشاره كرد چراكه در يك سيستم هوشمند تمامي اطلاعات ورودي و خروجي دستگاههاي برقي و الكترونيكي ضبط ميشوند. شهروندان ميتوانند اين اطلاعات را تحليل و با استفاده از آنها ۱۰ تا ۳۰ درصد در مصرف انرژي خانه خود صرفهجويي كنند؛ مزيتي كه با قرار گرفتنمان در عصر گرمايش جهاني ميتواند يك راهحل پايدار باشد.
ناترازي انرژي مسالهاي است كه اخيرا با مطرح شدن آن بيش از گذشته بر لزوم توجه بر هوشمندسازي و استفاده از ظرفيتهاي موجود تأكيد شده است. برخي ريشه اصلي ناترازي انرژي در كشور را تنظيمگري اين بازار توسط نهادهاي دولتي ميدانند كه نظام توزيع انرژي را هم به عهده دارند و كارشناسان راهحل ناترازي انرژي را در ايجاد بازار رقابتي و نظام تنظيمگري مستقل ميدانند. با اين حال با توجه به شروع خاموشيهاي برنامهريزي شده از ۲۰ آبان، هر كدام از سازمانها از جمله وزارت ارتباطات به نوعي براي عبور از شرايط پيش آمده راهحلهايي را ارايه كردند. سيد ستار هاشمی، وزيرارتباطات و فناوري اطلاعات معتقد است كه هوشمندسازي در صنايع راهحل عبور از ناترازيها به ويژه ناترازي انرژي به شمار ميرود و وزارت ارتباطات در دولت چهاردهم موضوع هوشمندسازي انرژي را به طور جدي دنبال ميكند.
هاشمي تشكيل زيست بوم هوشمندسازي انرژي به عنوان يكي از راهكارهاي علمي و فناورانه براي خروج از شرايط كنوني عنوان كرده و توضيح داد كه در اين زمينه وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات به صورت جدي ورود كرده و برنامههايي را در دستور كار قرار داده است.
بر اين اساس ميتوان گفت كه يكي از موضوعات كليدي در بحث ناترازي انرژي موضوع مديريت پيك مصرف است. در هيچ جاي جهان به اندازه پيك مصرف، براي توليد سرمايهگذاري نميشود چراكه اين منابع در زمان غيرپيك بلااستفاده باقيمانده و هدر ميرود. بنابراين مديريت هوشمند مصرف و كاهش فاصله پيك و ميانگين مصرف راهكاري است كه ميتوان با استفاده از ابزارهاي هوشمند به آن دست يافت. در اين باره محمدمحسن صدر - معاون وزير ارتباطات و رييس سازمان فناوري اطلاعات ايران هم گفته است كه بر اساس قواعد هوشمندسازي، موضوع اصلي، طراحي مجدد و ارتقاء حوزه فناوري اطلاعات در زيستبوم انرژي است، يعني همان مديريت ناترازي انرژي كه كشور با آن دست به گريبان است؛ اين مهم شامل مديريت بهينه مصرف انرژي، مديريت يارانهها و يكپارچهسازي اطلاعات ميشود.
به گفته وي اگر بتوان دادهها را به صورت واحد جمعآوري كرد، وزارت ارتباطات ميتواند در اين زمينه، با فراهم كردن بستر اين سامانه هوشمند، نقش مهمي را در رفع معضل ناترازي ايفا كند و براي حل اين مسائل نياز به سرمايهگذاري است و اگر بتوان جلوي هدررفت گرفته شود، ميتوان بخش عمدهاي از هزينههاي سرمايهگذاري را كاهش داد.
به اعتقاد كارشناسان، با توجه به اينكه دولت متولي رفع ناترازي انرژي بوده، لازم است كه اقدامهايي جدي براي مديريت بهتر منابع انرژي انجام شود چراكه همكاري ميان دولت، مجلس و بخش خصوصي ميتواند به ايجاد راهكارهاي موثر براي حل مشكلات ناترازي انرژي كمك كند. بنابراين يكي از مهمترين راهحلها براي رفع ناترازي و مشكلات انرژي، استفاده از ظرفيتهاي ديجيتالي در بحث هوشمندسازي است كه در اين زمينه، هيچ راهحل پايدار و اثربخش ديگري وجود ندارد و تنها با مديريت هوشمندانه مصرف انرژي است كه ميتوان با اين چالش مقابله كرد. در نهايت تحليلگران براي برون رفت از اين شرايط و عدم تكرار آن توصيه ميكنند زيرساختهاي مورد نياز ارتباطي، عملياتي و هوشمندسازي بايد بهصورت امن و پايدار فراهم شود و در اين زمينه ميتوان به ارتباطات فيبر نوري و پوشش تلفن همراه و زيرساخت ارتباطي اينترنت اشيا اشاره كرد.